Нека си го кажем: просто вече не правят тийнейджърските филми както преди. Тези от нас, които израснахме през 90-те, знаем, че десетилетието затвърди жанра на тийн филмите като ни благослови с класики като Clueless и Never Been Kissed. Тези филми бяха легендарни, а ние можем да потвърдим това, защото те продължават да бъдат все толкова добри дори и след толкова много години.

Тийн филмите от 90-те бяха не само трогателни, но и много модерни и включваха някои от най-епичните екранни любовни истории. Това беше и десетилетието, което ни представи блестящи актьори като Рийз Уидърспун, Фреди Принз Джуниър, Джейсън Бигс, Сара Мишел Гелар, Райън Филип и Алиша Силвърстоун.

В духа на носталгията, погледнахме назад към някои от най-добрите тийнейджърски филми от 90-те години на миналия век. Ако все още не сте ги гледали, то ще имате доста филми за този уикенд.

1. 10 Things I Hate About You (1999)

Младият Хийт Леджър ... трябва ли да казваме нещо повече? ‘‘10 неща, които мразя в теб‘‘, което се базира на Шекспировото "Укротяване на опърничевата", включва жестока женска главна роля (Джулия Стайлс), едно лошо момче (Леджър) и пъстър екип от герои ( включително младият Джоузеф Гордън-Левит). Филмът е точно това, за което тийнейджърите си мечтаят, и дори включва как Ледждър пее ‘‘Can’t Take My Eyes Off Of You’’ пред цялото училище. Това е един от най-хубавите любовни филми за тийнейджъри.

2. Can’t Hardly Wait (1998)

Този забавен, енергичен и закачлив филм включва всички тийнейджърски прототипи, за които можете да се сетите – атлет, зубър, популярно момиче, позьор и много други, а цялото действие на филма се развива в една нощ.

3, Cruel Intentions (1999)

Cruel Intentions е един от най-пикантните тийнейджърски филми. Романтичният трилър фокусира историята си върху трио от гимназисти, които изследват своята сексуалност. Райън Филип и Сара Мишел Гелър влизат в ролята на богати брат и сестра, които се хващат на бас за девствеността на млада жена (Рийз Уидърспун). В последствие лошото момче се превръща в добро момче след като се влюбва, а филмът завършва с една от най-великите песни, правени някога - "Bittersweet Symphony" на The Verve.

4. Never Been Kissed (1999)

Този филм е идеален за всеки, който някога си е мечтаел отново да преживее гимназиалните си години – като изключим цялата неловкост. Never Been Kissed разказва историята на 25-годишна журналистка (Дрю Баримор), която никога не е била целувана. Тя отива под прикритие като студент в местната гимназия и случайно се влюбва в чаровния си учител по английски език (Майкъл Вартан).

5. American Pie (1999)

Въпреки, че може да се каже, че е известен заради сцената с пая (знаеш коя), филмът в основата си символизира намирането на пътя сред многобройните (много) неловки моменти на младостта. Всеки може по някакъв начин да се оприличи с Джим – героят на Джейсън Бигс, макар и не всички да сме минали през подобни крайности.

6. Drive Me Crazy (1999)

Drive Me Crazy, в който играе Мелиса Джоан Харт и Адриан Гриниър, разказва за живота на двама тийнейджъри, които се преструват, че са заедно, за да накарат техните изгори да ревнуват. В крайна сметка те всъщност осъзнават, че са се влюбили един в друг. (Да, това все едно е версия на All the Boys I’ve Loved Before от 90-те години.) Един от наистина класическите любовни филми за тийнейджъри.

7. Clueless (1995)

Двадесет години по-късно, Clueless продължава да бъде остроумен, стилен и изпълнен с култови цитати ("As if"). Дори и да е имало някой, който не е искал да бъде Шер Хоровиц, то със сигурност всички сме носели като нейната малка раница.

8. She’s All That (1999)

В She’s All That участва Фреди Принз Джуниър, който играе ролята на популярно момче, което се хваща на бас, че може да превърне всяко едно непопулярно момиче в кралица на бала. Рейчъл Лий Кук играе зубрачката Лани Богс, чиято трансформация от зубър в най-красивото момиче в училище, буквално се състои в това да си свали очилата и да се подстриже. Въпреки това, трансформацията все още е вълнуваща.

9. I Know What You Did Last Summer (1997)

I Know What You Did Last Summer следи живота на група популярни гимназисти, които случайно прегазват някого с колата си след нощ на купонясване. Всички обещават, че никога повече няма да говорят за това, но скоро ще разберат, че тяхната убийствена тайна е разкрита и някой иска отмъщение. Филмът е вълнуващ и натъпкан с някои от най-емблематичните символи на 90-те години, включително бъдещата двойка Фреди Прайз Джуниър и Сара Мишел Гелар (които се срещат на снимачната площадка).

10. Bring It On (2000)

Макар че Bring It On технически не влиза в класацията за филми от 90-те години, той все пак е толкова близо до 90-те, че трябваше да го включим. Bring It On включва всички съставки за успешен тийн филм, включително легендарен конкурс за мажоретки и епична любовна история. Филмът е забавен и интересен и винаги ще го обичаме.

11. Whatever It Takes (2000)

Въпреки, че това технически е филм от 2000 г., не можем да не включим и него. Whatever It Takes е класическата история за момче, което мисли, че харесва популярното момиче, докато не осъзнава, че всъщност е влюбено в най-добрата си приятелка. Освен това във филма участват Шейн Уест и Джеймс Франко.

12. Бонус! Get Real (1998)

Макар и вероятно най-малко известният в този списък, този култов филм може би е най-важният от всички. Get Real разказва за един неловък, привлекателен (и да, гей) тийнейджър, който започва тайна връзка с най-популярното момче в училище. Това е филм, който идва доста преди времето си и е много провокативен.

Ето, че вече имаме списък с най-добрите тийнейджърски филми от 90-те. Кажете ни, ако смятате, че пропускаме нещо. Не забравяйте и да ни последвате във Facebook и Instagram.

Автор

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Напишете коментар