Чудите се какво четиво да изберете за Коледа? Кое ще ви зареди с коледен дух и настроение за празниците? Коя книга да изберете, преди да се сгушите в топлите завивки с чаша горещо какао или кафе? Е, ние сме тук, за да ви помогнем с този избор. Подбрали сме класически и не дотолкова класически, но все пак интригуващи и интересни книги, които да донесат коледния дух у дома и в сърцето ви.

Чарлз Дикенс – „Коледна песен“

Традиционна коледна книга. На нея дължим най-голямата заслуга за изграждането на образа на празниците покрай Коледа в съвременната си култура. Това е повест, която ни разказва история за преобразяване и изкупление. Превърнала се е в прототип на множество приказки за Коледа. Тя е сред ранните творби на Дикенс, но има съвременно звучение – ярко очертава проблемите на бедността, капитализма, отчуждаването на кариеризма и жизнеутвърждаването на добротата.

коледна песен

Дилън Томас – „Детска Коледа в Уелс“

В това четиво Томас описва топли щастливи детски Коледи, което превръща празника в символ на чудесата и невинността. Книгата ни връща обратно към детето, което всеки от нас някога е бил.

Реймънд Бригс – „Татко Коледа“

Тази книга е по-различна от традиционните коледни приказки, които ни разкриват магията в обикновеното. Именно напротив – „Татко Коледа“ разкрива обикновеното в магията.

Реймънд Бригс – „Снежният човек“

История за момче, правещо снежен човек, който оживява в полунощ. Момчето и оживелият снежен човек се изправят пред различни приключения нощем, докато изгревът не ги прекъсне.

Дж. Р. Р. Толкин – „Писма от Татко Коледа“

В тази книга са събрани писмата на Толкин, които той е писал всяка година за своите деца. Те разказват – и то с отлични подробности – за живота на обитателите (елени и бели мечки) на Северния полюс.

Толкин

Ханс Кристиан Андерсен – „Малката кибритопродавачка“

Малката кибритопродавачка е сред най-трогателните истории, писани някога. Тя ни разказва за малко момиче, продаващо кибритени клечки в студа и евентуално умиращо от измръзване. В нощта на Нова година детето пали клечка след клечка в опит да се стопли и в пламъка на клечките вижда приказни видения за пиршества и коледна елха. Краят е трагичен, но Андерсен смята, че е щастлив, понеже момиченцето в крайна сметка отива в Рая.

Ричард Пол Еванс – „Коледен списък“

Почерпваща вдъхновение от „Коледна песен“ на Дикенс, тази книга ни разказва за строителен бос, който вижда своя некролог във весника и разбира колко много хора се радват на мнимата му смърт. Затова главният герои изготвя своя Коледен списък – на всеки, който е наранил. История за това дали злините могат да бъдат поправени и дали на всеки от нас не ни е нужен по един такъв „Коледен списък“.

Джени Хейл – „Коледни пожелания и бисквитени целувки“

Любовна история, която ни носи аромат на канела и горещ шоколад. Този роман ще ви накара да повярвате, че наистина се случват коледни чудеса. Главната героиня е самотна майка, обичаща семейството си повече от всичко останало. Посветила се е на отглеждането на своя десетгодишен син Макс и работи на две места, за да издържа него и близките си, оставяйки своята мечта (да стане интериорен дизайнер) на заден план. Но неочаквано нейна приятелка ѝ предлага поръчка за декоратор – украсяване на едно имение, преди семейството ѝ да пристигне за Коледа. Но дали главната героиня Аби не се нагърбва с повече, от колкото може да се справи. А когато среща вечно заетият мрачен Ник, тя разбира, че задачата наистина ще се окаже доста сложна.

Джени Хейл
снимка: http://hrisilandia.com/

О’Хенри – „Разкази за Коледа“

Тук са включени „Последният лист“, „Хиляда долара“ и „Даровете на влъхвите“ – три от най-известните разкази на писателя. Те ни показват силата на любовта, доброто, което носим у себе си, готовността за саможертва и ни даряват с надежда, любов и вяра в навечерието на най-светлите празници.

Братя Мормареви – „Дядо Коледа и седемте разбойници“

Необикновена коледна история, в която всичко е различно от наглед привидното. В главните роли – едно уж вече пораснало момче, обран от разбойници Дядо Коледа, както и невярващи в чудеса родители, които биват въвлечени в задъхан екшън по зимните улици. В книгата фигурира и едно детско желание, което все пак може би ще се сбъдне. Дали в коледната нощ ще станем свидетели на чудо?

Мормареви

Нанси Теър – „Изненади по Коледа“

Никол Съмърсет наскоро се е омъжила за красив бивш адвокат и живее на Масачузетския остров, където къщата вече е изпълнена с мирис на елха и домашен пай. Но заварената дъщеря на Никол, Кенеди, скоро пристига без нито нотка коледно настроение и опитва да провали подготовката за празника. Тази история ни напомня, че чудесата се случват по Коледа и че празничната радост може да зарази всекиго.

Франческа Хорнак – „Седем дни от нашия живот“

Какво се случва, когато едно семейство бъде принудено да е заедно по Коледа за пръв път от години? Бащата е зает да пише язвителни рецензии за разни ресторанти, докато съпругата му, Ема, желае приятни празници и крие тревожни новини. А по-голямата дъщеря на двамата е наскоро завърнал се от чужбина лекар и трябва да остане под карантина за една седмица, както и цялото ѝ семейство. А пристигналият неочакван гост още повече ще нажежи атмосферата.

Фани Флаг – „Чудеса край малката река“

Любима писателка на милиони хора, Фани Хлаг притежава неповторим увлекателен и топъл стил, а в „Чудеса край малката река“ ни предлага чудесна коледна история, която носи вяра и надежда на хора от всякаква възраст. История за една последна незабравима Коледа на топло в Юга, където Осуалд Д. Кембъл ще срещне нови приятели и една малка птица, Джак, която е главният герой в книгата.

Фани Флаг

Ребека Рейзин – „Малката книжарничка край Сена“

Британската писателка Ребека Рейзин ни изненадва с една удивителна коледна история. Няколко месеца преди празника две приятелки решават да разменят градовете и книжарниците си. Французойката Софи заминава за САЩ, а американката Сара заминава за Париж, където има по-голям шанс да види приятеля си – красив млад журналист на име Рижд – който пътува по целия свят. Но в Париж Сара няма да намери идилията, която очаква, а ще се изправи пред множество предизвикателства, непредвидени обстоятелства, промени и разкрития. Ще успее ли Сара да се справи с всичко това?

Джон Гришам – „Да пропуснеш Коледа“

Един забавен хумористичен роман на иначе сериозния писател Джон Гришам, който ще ви залее в смях и ще ви припомни, че Коледа носи особено незабравимо настроение, което не бива да избягваме и да пропускаме.

Автор

Виктория Димитрова е преводач, писател по душа и поет по сърце. Страстен почитател на дългите разходки сред природата. Обича книгите, празните листи, които чакат да ги изпишеш, силното кафе и да учи нови неща. (Да не забравяме и котките. И кучетата.) Вярва, че в живота си трябва да следваме мечтите си.

Напишете коментар