Броени часове преди финалния десети епизод на сезон 6 на "Игра на тронове", решихме да си припомним някои от най-впечатляващите, но и откачени теории, свързани с всичко онова, което се случва във Вестерос.

Не всичко от огромната вселена на Джордж Р.Р. Мартин ни е известно, като тайните и загадките съпътстват почти всяко действие на любимите ни герои. За съжаление, след края на предстоящия финален епизод от сезона, ще трябва да почакаме и нови десет месеца, преди да можем да видим какво предстои по-нататък. И докато голяма част от любителите на шоуто просто "премятат" епизод след епизод, други не спират да разсъждават върху всичко онова, което се случва по-надълбоко в пластовете на епичната история на Седемте кралства. И отвъд тях.

Предлагаме ви някои от най-популярните, а и не толкова популярни теории, опитващи се да обяснят или разгадаят пъзелите, оставени ни от Джордж Р.Р. Мартин в "Игра на тронове". Някои от тях звучат достоверно, други - не дотам. А дали част от тях ще се оправдаят в бъдеще, това само времето ще покаже.

Родителите на Джон Сноу

maxresdefault (3)

Може би най-популярната и най-често обсъждана теория в "Игра на тронове" е тази за истинските родители на Джон Сноу. Както вероятно знаете, официалната версия е, че Джон е копеле на Едард Старк, но истината може да е коренно различна. Според най-популярната теория, Джон Сноу е дете на Лиана Старк - сестрата на Нед Старк, и Регар Таргариен.

Регар и Лиана изчезват заедно по посока Кулата на радостта в началото на бунта на Робърт Баратеон, като се вярва, че именно там Регар оставя бременната Лиана, за да защитава династията си. В края на бунта, Едард и неговите спътници се изправят срещу трима рицари от Кралската гвардия пред Кулата на радостта. Причината за тяхното присъствие там и последвалата битка са неизвестни, но защитата на неродения син на кралския наследник би представлявало добро обяснение. Единствените оцелели от битката са Нед Старк и спътникът му Хауланд Рийд, а Нед си спомня, че неговата сестра Лиана е "умирала в легло от кръв", като в минутите преди смъртта й, той й дава неясно за нас обещание. Какво би могло да представлява това обещание? Дали причината за смъртта на Лиана не е раждането на Джон, който в последствие Нед отглежда като свое копеле, знаейки всъщност, че е негов племенник?

Тирион всъщност е Таргариен

В книгите косите на Тирион са доста по-светли от тези на останалите Ланистър
В книгите косите на Тирион са доста по-светли от тези на останалите Ланистър

Да, има и подобна теория в "Игра на тронове" - че Тирион Ланистър всъщност не е Ланистър, а Таргариен. И че той не е син на Тивин Ланистър, а на Лудия крал. Помните ли, че Тивин каза на Тирион, секунди преди последният да го убие, че той не е негов син? Може би е имал предвид буквално! Мнозина смятат, че по-русата и светла коса на Тирион (която е описана като различна от тази на останалите Ланистър в книгите, бел. ред.) подсказва, че той притежава от "белокосите" гени на династията Таргариен. Има и вероятност, че преди време Тивин е разбрал за тайната на Тирион, като именно това го е подтикнало да се присъедини към бунта на Робърт Баратеон срещу Лудия крал. Също така, в сериала видяхме как Тирион успява да успокои драконите на Денерис, демонстрирайки забележителен подход спрямо плашещите създания. Чухме и собственото му признание, че като дете винаги е мечтал да притежава дракон. Дали това негово влечение към тези страхотни креатури е случайно? Не на последно място, винаги е имало слухове, че Лудия крал Ерис Таргариен е имал романтични отношения с Йоана - съпругата на Тивин Ланистър, а плод на тяхната любов може да бъде именно... Тирион.

Церсей и Джайм са Таргариен

Точно така. Горкият Тивин Ланистър. Освен че се спекулира, че Тирион може и да не е негово дете, а на Лудия крал, същото се говори и за любимите му рожби - близнаците Церсей и Джайм. В "Игра на тронове" кръвосмешението е отличителна черта на Таргариен, като тук всичко съвпада. Освен това, дейвствията на Церсей са описвани като силно наподобяващи тези на Ерис Таргариен. Ако можете за секунда да игнорирате времето, по което Лудия крал е пътувал до Кастърли Рок, теорията придобива смисъл. Това би означавало, че и Джайм Ланистър е нещо много повече от просто кралеубиец.

Бран е построил Вала

bran stark vision game of thrones

Около Бран Старк винаги е имало много теории, както и в историята на "Игра на тронове" има повече от един Бран. Знаем със сигурност, че Бран Строителя е построил Вала. А ако Бран Старк може да променя миналото, за да влияее на бъдещето, не е ли възможно именно той да е построил Вала, виждайки Белите бродници? Не забравяйте, че докато Бран Старк е бил дете, именно историите за Бран Строителя са били неговите любими. Може ли Бран Старк всъщност да е всички Брандън Старковци, които е имало преди него? Имайки предвид, че Бран явно разполага с умението да пътува в миналото и да променя бъдещето, вече не бихме се учудили за нищо, свързано с него.

Джакен Х'гхар и Сирио Форел са един и същи човек

Друга от смелите теории на фенове гласи, че Джакен Х'гхар - менторът на Аря Старк в Безликите, и Сирио Форел - учителят й по фехтовка, са един и същи човек. И двамата използват един и същи начин на изразяване, като например "момиче не е готово", като и двамата учат Аря на смъртоносни умения. Освен това, много от уменията, на които Сирио Форел учи Аря, са умения на усещанията, което се цени високо сред Безликите. Искате ли още едно "доказателство"? Сирио Форел разказва на Аря история за котка, а в последствие именно котка изиграва важна роля в историята й с Безликите. Няма случайни неща, нали? Вярвате или не, но има много хора, които разчитат дори и на подобни аргументи, за да подкрепят теориите си.

Битката на братята Клегейн

The-Hound-Rory-McCann-and-The-Mountain-Conan-Stevens-in-GOT-1x05

Голяма част от феновете на книгите и шоуто вярват, а и се надяват, че тепърва ни предстои да станем свидетел на епична битка между двамата братя Клегейн - Сандор ("Хрътката") и Грегър ("Планината"). Всички знаем, че двамата братя се мразят неимоверно много, а следите от изгаряния на лицето на Хрътката са му "завещани" от неговия брат, който реагира маниакално на факта, че любимата му играчка е открадната. След като се оказа, че Хрътката всъщност е жив, а Планината е съживен в ролята на отвратително плашещо зомби, с това и теорията за неотложен дуел между двамата също възкръсна от пепелта. Боже, надяваме се това да се случи наистина. Би било просто епично. В първи сезон на шоуто станахме свидетели на нещо подобно, но за твърде кратко време, за да му се насладим в пълна степен.

Джайм ще убие Церсей

Game-Of-Thrones-Cersei-Jaime

Може и да звучи твърде откачено, имайки предвид силната връзка и любов между двамата, но кой знае? Едно от предсказанията, свързани с Церсей е, че и трите й деца ще загинат. При две от тях вече се случи. На кралицата майка също така е предречено, че в живота й ще се появи по-млада жена, която практически ще й вземе всичко. Което и може би обяснява омразата й към Марджъри Тирел. Но има и още едно предсказание, а именно - че тя ще загине от братска ръка. И ако това обяснява ненавистта й към Тирион, може би тя трябва да вземе предвид и съществуването на Джайм, не мислите ли? Чудно ни е обаче, какво ли трябва да се случи, за да посегне Джайм на любимата си сестра. Дали не е нещо свързано с Томен? Въпроси, въпроси... а от тях в "Игра на тронове" има предостатъчно.

ОЩЕ от "Игра на тронове":

Вижте кадри и видео от финалния епизод на "Игра на тронове"

РЕВЮ: "Игра на тронове" - Битката на копелетата

Аксесоари и дракони

Автор

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Напишете коментар