Можете ли да прочетете всичките си нови книги тази година? Искате ли понякога да четете повече, но да нямате време?

Ето 5 начина, които ви помагат да четете повече и да се насладите на прочетеното.

Защо ще четете?

Преди да започнете да четете, запитайте се защо четете тази книга. Повечето хора четат по две основни причини - удоволствие или знание.

Да бъдете конкретни и ясни относно целите си не само ви помага да елиминирате книги, които не е необходимо да четете. Също така ви напомня защо четенето на книгата е важно за вас. Това ви мотивира.

Прочетете само това, което ви привлича

Независимо дали четете белетристика или документална литература, важно е да се наслаждавате. Вашите приятели могат да препоръчат книги, които обичат, но те могат да не ви харесват.

Не четете просто така. Четенето не трябва да е поредна задача във вашия списък със задачи, за да бъде отметната.

Не четете просто така. Четенето не трябва да е поредна задача във вашия списък със задачи, за да бъде отметната.

Вместо това, намерете книги, които предизвикват вашия интерес и любопитство. Ще видите, че ще ги четете по-бързо.

Чувствайте се свободни да прескачате страници

Когато става въпрос за четене за лично удоволствие и познание, вие задавате свои собствени правила. Не се чувствайте виновни за прескачането на страници. Не е необходимо да ги четете всички. Не е измама!

Всъщност пропускането на страници е по-продуктивно. То ви помага по-бързо да се движите през скучни или неподходящи части. Не губете време да четете нещо, което не ви трябва.

Откажете се от книги, на които не се наслаждавате

Може да сте избрали книги, които са съобразени с целта ви. Може да сте избрали книги, към които сте привлечени. Но докато ги четете, може да се окаже, че не ви харесват.

Когато осъзнаете, че не се наслаждавате на книгата, която четете, откажете се. Не забравяйте, че четенето не трябва да е скучно.

Когато осъзнаете, че не се наслаждавате на книгата, която четете, откажете се. Не забравяйте, че четенето не трябва да е скучно.

Задайте цел за четене

Така например тази година целта ми е да прочета 100 книги. Тъй като има 52 седмици годишно, всяка седмица трябва да прочета поне 2 книги. Наличието на цел за четене позволява да се формулира колко време да се отдели всеки ден за четене и помага да се разбере каква информация е нужна от всяка книга.

Това помага да се съсредоточите върху определени части от книгите и да намерите информация, която ви е полезна.

Автор

По призвание: създател на полезно и креативно съдържание. По образование: културолог. По душа: любящ кучкар. Обичам хубавите дебели книги, ароматните крафт бири, някоя и друга нова игра.

Напишете коментар