Представяме ви една грабваща, вдъхновяваща, но и в същото време тъжна история. Историята на вече покойния Том Атуотър, който губи тежката битка с рака, но преди това прави всичко нужно, за да даде възможно най-голяма любов, подкрепа и съвет към своята доведена дъщеря Кели. Доведена дъщеря, към която Том се отнася така, сякаш към своя собствена.

През 2012 година Том Аутотър открива, че има мозъчен тумор, поради което и му остава ограничено време живот на тази планета. Време, което Том иска да използва максимално най-добре, за да осигури подкрепа на доведената си дъщеря Кели, която по зла ирония на съдбата, също страда от рак. Още на три месеца Кели е диагностицирана с невробластома, която три години по-късно отново започва да тормози малкото момиче.

Макар и знаейки, че не му остава още много, Том работи неуморно, за да събере над 750 000 долара, които заделя за лечението на малката Кели. Но не по-малко важно е, че болният мъж оставя на своята доведена дъщеря и трогателно писмо, съдържащо ценни съвети за живота, който й предстои. Тъй като писмото на Том Атуотър до малката Кели ни трогна до безкрай, предлагаме ви и вие да му се насладите. Доколкото в подобна тъжна ситуация, можем да говорим изобщо за някаква наслада.

Kelli1

"Скъпа Кели, толкова съжалявам, че няма да мога да те видя как растеш", започва писмото на Том, продължавайки: "Моля те, недей да обвиняваш света или когото и да е за това. Много от този свят е просто късмет, а моят вече изтича".

"Иска ми се да имах думите, които ще те накарат да се почувстваш по-добре. Иска ми се да нямах рак, а ти да не ме виждаш да страдам, както често се случва. Иска ми се толкова много неща да са различни, но те не са.

"Повечето татковци и дъщери разполагат с десетилетия, за да си говорят на кухненската маса, докато държат топли чаши с кафе, а таткото отправя съвети, докато техните момичета въртят очи насреща им. Ние обаче не разполагаме с това време. Аз няма да мога да те заведа на училище в твоя първи ден, нито пък ще мога да те прибера след първата ти среща. Няма да мога да те държа, когато сърцето ти страда, нито пък да те поздравя, когато завършваш", продължава писмото на Том.

Преди да почине на 29 септември, Том заявява пред британското издание The Mirror: "Не мога просто да лежа в леглото си и да се самосъжалявам, когато толкова много може да се направи, за да спасим Кели. Моето състояние не ме интересува, защото аз нямам шансове да живея, но Кели има".

А писмото на покойния мъж продължава така: "Но докато твоят татко е все още наоколо, бих искал да ти дам някои съвети относно живота. Надявам се, че това ще те утеши поне малко. Надявам се, че ракът никога повече няма да се завърне в живота ти, а той ще бъде пълноценен и щастлив.

Относно училище: "Всички винаги ще ти казват, че е важно да се стараеш в училище. Надявам се, че винаги ще даваш най-доброто от себе си. Аз се справих добре в училище, но това помогна ли ми особено сега? Не толкова. Училището е важно, но бъди сигурна, че и се забавляваш достатъчно".

Относно момчетата: "За момента навярно не правиш голяма разлика между момчета и момичета, като виждаш всички от тях просто като деца и приятели. Но това ще се промени, когато пораснеш малко повече. След няколко години може да виждаш момчетата като миризливи и досадни съученици, но след време ще осъзнаеш, че някои от тях могат да бъдат и доста симпатични".

"Когато пораснеш ще започнеш да имаш гаджета, надявам се - когато ДОСТА пораснеш, а аз няма да бъда там, за да преценявам истинските им намерения. Тъй че, ето и един съвет от твоя старец. Много е трудно да се обясни чувството да бъдеш влюбен. Сигурно ще си спомняш мен й майка ти в моментите, когато се смеем заедно или се гушкаме на канапето. Когато в един момент сърцата и цветята останат на заден план, това е начинът, по който изглежда истинската любов. Наслаждавай се, докато я намериш.

"Винаги подбирай момчета, които се държат като джентълмени, имат маниери и показват уважение. Представи си, че сме всички заедно на масата и пием чай. Ако мислиш, че твоето момче ще се впише в обстановката, значи си направила добър избор".

"За съжаление, навярно някой ден сърцето ти ще бъде разбито. От това наистина боли, а ти ще се чувстваш така, сякаш е дошъл краят на света. Но ще го преодолееш. А дори ако една твоя връзка не проработи, опитай се да бъдеш мила. Момчетата също имат чувства. И още нещо - ако имаш в живота си онова специално момче, което винаги е до теб, докато твоите гаджета идват и си заминават, не го приемай за даденост. Не го оставяй на втори план. Може би него наистина го е грижа за теб".

tomattwater1

Относно брака: "Често си мечтаех за твоя сватбен ден и как се изпълвам със сълзи, докато те водя до Олтара. Кели, аз няма да мога да направя това. Съжалявам, миличка. Но ти обещавам, че в този ден ще те гледам отгоре и ще бъда щастлив от факта, че си намерила онзи специален човек, който да те обича и да се грижи за теб".

"Чудя се, дали на сватбата си ще пуснеш онази песен, която наричаш "семейната", която всъщност е I'll Be There на Jackson 5. Тя означаваше много за мен и моите брат и сестра, докато растяхме. Зная, че и при теб е така. Ще бъда до теб на твоя сватбен ден, макар и единствено духовно".

tomattwater7

Относно мама: "Ти и майка ти ще спорите от време на време, особено когато си тийнейджър. Моля те запомни, че майка ти те обожава и иска най-доброто за теб. Дари я с прегръдка, когато се чувства тъжна и се подкрепяйте в тежките моменти, когато мен ме няма. Когато си тийнейджър, често ще си мислиш, че твоите приятели са прави, а мама бърка. Но не забрявай, че тя е тази, която ще взима трудни решения за теб и най-вече - ще иска най-доброто за теб, повече от който и да е приятел. Отнасяй се добре с нея".

tomattwater6

Относно семейството: "Нищо не е по-важно от семейството и ценностите, които то ни носи. Нищо".

Относно приятелите: "Отнасяй се с хората така, както те се отнасят с теб. Бъди мила с всеки, който ти помага. Винаги. Тормозът над другите е нещо ужасно, никога не го прави".

tomattwater3

Относно Коледа и рождените дни: "Когато дойде първата ви Коледа без мен, бих искал ти и мама да запалите свещичка и да си спомните за мен за няколко минути. Би било страхотно, ако направите и танца на маймунките заедно. Винаги ми е било забавно, когато сме скачали и сме клатили дупетата си, докато танцуваме. Това ще ме накара да се усмихна и от Небето. Също така,  бих се радвал да посещаваш родителите ми на празника. Те също ще страдат".

Относно кариерата: "Ти беше само на две години, когато ми каза, че мечтаеш да бъдеш "принцеса астронавт" и да носиш хубави рокли, докато откриваш нови планети. Сега може и да разбираш, че това е невъзможно. Но много други неща са възможни за теб, мила моя. Прави това, което ти доставя щастие и което обичаш. Тогава животът изведнъж ще стане много, много по-лесен за теб. Може и да ти се наложи да стартираш няколко различни кариери, за да намериш това, което ти носи радост. Но нека бъде така. Един живот, един шанс".

tomattwater5

Относно маниерите: "Никога не забравяй да казваш "моля" и "благодаря". Причината, поради която аз и мама винаги ти напомняме за маниерите е, че те ще ти помагат винаги в живота. Винаги бъди любезна, особено към по-възрастните хора. 

Научи се да шофираш: "Бъди сигурна, че ще се научиш да шофираш възможно най-скоро. Това отваря света за теб. Също така, недей да позволяваш точно на мама да те учи (шегувам се).

Пътувай в чужбина: "Може и да е клише, че пътуването в чужбина разширява ума, но е вярно. Виж толкова от света, колкото можеш. Но никога не го прави на мотоциклет. Опасно е".

Kelli2

Бъди щастлива: "Никога не се смееш на 50%. Винаги се смееш на 100%. Смехът ти завладява цялото ти тяло и е високо заразен. Надявам се, че никога няма да загубиш това. Няма смисъл да ти казвам, да не бъдеш тъжна, когато си замина. Зная, че ще бъдеш, принцесо. И ми се иска да можех да обвия ръцете си около теб, докато отново се усмихнеш. Помниш ли мечето, което ти купих? Ти каза, че ще го пазиш и ще го гушкаш, когато ти е тъжно за мен. Това е страхотна идея".

Бъди щедра: "Моля те, дарявай на благотворителни кампании. Аз и ти също сме се ползвали от помощта им. Сигурно никога няма да забравиш пътуването ни до "Дисниленд". Но аз никога няма да забравя жертвите, които хората направиха, за да платят за твоето лечение, ако ракът някога се завърне. Възрастни хора изпращаха пари, които иначе не могат да си позволят. Някои бръснаха главите си, други тичаха с километри, за да наберат средства. И всичко това - за теб. Важно е в бъдеще да се отплатиш. Всички добри дела въздигат душите ни. Никога не забравяй, че има хора, които се справят по-зле от теб и на които може да се помогне.

Kelli4

Винаги помни девиза си: "Никога не се предавай. Може би помниш, че те учих да казваш как "отказването е за загубеняци". Много пъти съм се провалял в живота си, но никога не съм се предавал. Кели, никога не се предавай".

Вярвай в себе си: "Много хора ще ти казват, че не можеш да направиш определено нещо. Това е твое решение. Можеш ли? Искаш ли? Големите предизвикателства включват и рискове, тъй че взимай умни решения. Онези, които са ми казвали, че не мога да направя определено нещо, просто не са искали да го направя. Ако наистина желаеш нещо, почти винаги то е възможно. Дай най-доброто от себе си. Сигурен съм, че има адски много, което можеш да постигнеш! Зная, че ще ме накараш да се гордея и ще направиш нещо голямо в моя памет".

И последно... "Благодаря ти за това, че си ти, Кели. Благодаря ти, че ми отправи най-големия комплимент в живота ми, наричайки ме "татко". Да бъдеш моя дъщеря е най-голямата чест в живота ми. Благодаря ти, че ме научи повече за любовта и щастието, отколкото който и да е друг човек. 

Наслаждавай се на живота си. Не бързай. Аз ще те чакам.

Винаги ще те обичам, принцесо. Теб и мама.

Татко."

Автор

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Напишете коментар