Транс и енергия: това е музиката на Krekhaus


Krekhaus е една от българските рок банди, за които, убедени сме, ще чуваме все по-често занапред. Групата е основана през 2014 година, но едва напоследък започваме да ги откриваме за сцената. Стилът им е определено неортодоксален, обединяващ различни жанрове като рок, фънк, блус, соул и дори джаз. Krekhaus вече са свирили на добре познати сцени като Маймунарника и Терминал 1, а занапред очакваме още и още изяви от тях пред публика. Ето какво си казахме с тях:

Да започнем с най-баналния, но задължителен въпрос - кои са Krekhaus и каква музика правят?

Темпераментен енергиен портал към безвремието. Не мисля, че някой би се наел да вкара каква музика правим в някакви стилови граници, тъй като такива няма. Вълненията са големи в музиката ни и около нея.

 Съвсем скоро имахте концерт в Терминал 1, с който отново представихте своя дебютен албум. Как мина шоуто и какви емоции усетихте от страна на публиката?

Вихрушка, транс, мощ, енергия, секс…

Бандата ще представи албума си и на голям концерт в Sofia Live Club.

Говорейки за дебютния ви албум, какво могат да очакват хората, които все още не са го слушали?

Най-добре да чуят сами. Албумът не е дълъг, но покрива широк спектър от емоции. Изненадата може би е най-сладка. Всеки може да го слуша свободно в YouTube канала ни. Ако пък предпочитате най-автентичното, на 3 декември предстои следващият ни концерт в Sofia Live Club, където можете да чуете всичко от първоизточника с напълно неподправени емоции. И също можете да се сдобиете с диск, преди да са забранили дисковите устройства със закон. 

Радваме се, че още една добра банда навлиза с бясна скорост на българската алтърнатив сцена. В последните години сякаш сцената се развива положително, имате ли и вие такова усещане?

Движение има, но не знам къде е и в каква посока. Има доста концерти и събития, вече има няколко добри места за свирене и спектакли, има все пак хора, които да слушат… Може би нещата в последно време са по-добре, има проблясъци, ще видим.

Photo: Lazy Visuals

“Ние свирим рок, но отношението ни е джаз”. Разтълкувайте ни този як цитат, идващ от самите вас?

Явно някой от нас е бил изпаднал в делириум. За нас джазът представлява свобода, импровизация и музикална комуникация помежду ни, което правим всеки път, когато свирим. От друга страна, като стилове сме повлияни предимно от рока и негови производни и често творим своеобразен експериментален рок с импровизации и свободно следване на емоционалните съзвучия.

Казвате, че никога не свирите една песен по един и същи начин. Докъде сте готови да стигнете, експериментирайки?

Дотам, докъдето ни е приятно да слушаме това, което музицираме. До океана и отвъд. Не можем да ви кажем докъде сме готови да стигнем, защото до този момент не сме си поставяли задръжки. Просто следваме хода на музиката и тя ни води на всевъзможни места.

Какво вдъхновява музиката на Krekhaus?

Вдъхновенията са безброй. Каквото чуем да витае из въздуха, плюс вътрешни мелодии, преживявания, сънища, сутрешното кафе, вечерната цигара... Всичко.

Photo: Lora Dineva

А кои са бандите, които ви служат за вдъхновение? Освен Queens of the Stone Age, на които дори сте свирили кавър парче?

Много са и са всевъзможни. Някои, които слушаме до ден днешен, са Zeppelin, Free, The Dead Weather, Arctic Monkeys, Radiohead, Funkadelic... Също така Ibrahim Maalouf, Vulfpeck, Incubus, RHCP, NIN, Morphine, Porcupine Tree... and the list goes on and on. Освен това имаме и силни влияния от класическата музика.

 

Имате ли амбиции да пробиете и извън България? И възможно ли е това, тръгвайки оттук?

Определено възнамеряваме да свирим извън България и да се докоснем и до чужди култури и енергии. Дали е възможно, зависи от нас.

Опишете музиката на Krekhaus с три думи.

Какво се случи?!

Константин Симидчийски

Константин е един от основателите на VIBES. Следвал е журналистика в Софийския университет. Харесва качествената и вдъхновяваща музика, доброто кино, литературата, гейминга и котките. Ако искате да ви заобича завинаги, направете му палачинки в неделя сутрин и ги поднесете с чаша хубаво кафе.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни