"Мога ли да помогна?“, питат лекторите във форума на ONE DESIGN WEEK 2016


"Дизайнът, който помага. Дизайнът, който е иновативен и алтернативен. Дизайнът, който променя животи и светове. Дизайнът, който е отворен и достъпен за всички. Дизайнът, който е в услуга на обществото“ - това са основните теми на тазгодишното издание на професионалния форум, част от международния фестивал ONE DESIGN WEEK 2016.

Форумът, който ще се проведе на 18-ти юни в Дом на Културата „Борис Христов“, по традиция събира водещи експерти от сферата на дизайна, представяйки различни гледни точки и иновативни проекти.

Тази година не е изключение и в България пристигат шестима лектори, които представят световни практики и актуални тенденции в сектора. Билети за предстоящото събитие могат да бъдат намерени в мрежата на Ticketlogic на адрес: goo.gl/lE5DPm.

Специално в България пристига Алис Ростърн - най-изтъкнатият, забележителен и актуален критик по темата дизайн. Тя изследва история на дисциплината, съпоставя важни събития/течения с техни отражения в настоящето и прогнозира бъдещите им влияние. Нейната работа показва ясно как дизайнът се променя и оптимизира живота ни в по-смислен, устойчив, оптимистичен и добре функциониращ. Тя участва в журито на редица изтъкнати и популярни награди за изкуство, дизайн и архитектура (Turner Prize, Stirling Prize, PEN History Book Prize, Buckminster Fuller Challenge, BAFTA). На нея приписват заслугата за рекордното повишаване на публичното финансиране на визуалните изкуства, докато е главен консултант за Arts Council England (2007 - 2013).  Лекция: 14:30-15:30

1 _ alice rawsthorn @michael leckie
Алис Ростърн

Ейске Тачикава е основател на мултидисциплинарното студио Nosigner. Той е представител на новото поколение японски дизайнери, които с работата си целят да предизвикат социални иновации. Неговите проекти се радват на международно признание и множество награди, сред които: Design for Asia Grand Award, iF Design Award, PENTAWARDS PLATINUM, SDA Grand Award и др. С подкрепата на EU JAPAN FEST и в партньорство с ОФ Пловдив 2019. Лекция: 11:00-12:00.

Адам фон Хафнер е представител на датската неправителствена организация INDEX: Design to Improve LifeR, която връчва една от най-значимите награди за дизайн в света - INDEX: Award. Тя се присъжда на всеки две години, отличавайки проекти, които използват дизайна като инструмент за справяне с най-големите глобални предизвикателства. Лекция: 12:00 – 13:00.

Питър Мариголд, създателят на  FORMcard, завършва продуктов дизайн в Royal College of Art. Неговите нестандартни и иновативни решения са концентрирани в разнообразие от проекти, включващи дизайн на мебели, продукти и интериори. Питър има редица отличия, а работата му е излагана в МоМА, Holon Design Museum и 20_21 Design Sight в Токио. Лекция: 15:30 – 16:30.

Питър Мариголд
Питър Мариголд

Стивън Серато завършва Art Center College of Design в Пасадена (Калифорния) и Werkplaats Typografie (Холандия). Студиото му специализира в проекти за културни институции и независими звукозаписни компании. Сред клентите му са: Тhe Amsterdam School of the Arts, de Appel Arts Center, Kunstverein Publishers, Kindred Spirits Records, Warp Records и др. С подкрепата на Посолството на САЩ в България. Лекция: 17:00-18:00 ч.

Пийтер-Ян Пийтерс завършва Design Academy Eindhoven (Холандия). Той е основател на студиото OWOW (The Omnipresent World of Wiz Kids). В работата си умело смесва иновации, дизайн и технологии със забавления. OWOW създава богата гама от продукти, вариращи от музикални инструменти до реклами за медицински апарати. С подкрепата на Creative Industries Fund NL. Лекция: 18:00 -19:00.

Ейсуке Тачикава
Ейске Тачикава

Модератор е Матилда Кжиковски -  дизайнер, куратор, съ-основател и един от директорите на Depot Basel - пространство за съвременен дизайн в Швейцария.

За ONE DESIGN WEEK:

Фестивалът се организира от Фондация „Едно за Култура и Изкуства" в партньорство с Община Пловдив и "Фондация Америка за България", с генералното партньорство на Programista;, в подкрепа на Пловдив - Европейска столица на културата 2019. Фестивалът е признат от журито на ЕФФЕ - „Европа за фестивалите, Фестивалите за Европа" с награда за 2015/2016 г. Основни партньори са мобилният оператор Виваком; Лидл, Милка и Пътища Пловдив, а като дизайн партньор към събитието за поредна година се включва и ИКЕА с изложба и работилница. Програмата на фестивала включва професионален форум с участието на изтъкнати имена от цял свят и ред събития със свободен достъп за широката публика - изложби, работилници, дискусии, представяния, лекции, детска програма, филми, книги, партита.

Темата на осмото издание на фестивала е „– Мога ли да помогна?“ и чрез нея ONE DESIGN WEEK 2016 ще разтвори рамките на съвременния дизайн и ще накара публиката да го съзира навсякъде около себе си. Дизайнът не е нещо елитарно, а „инструмент, който дава форма на всеки аспект от живота ни“. Същевременно фестивалът ще постави акцент върху процеса по създаване на дизайн във всеки смисъл на думата – от информационен до продуктов дизайн.

 

VIBES

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни