В повечето университети учебната година започна вчера и откриването ѝ ни напомни за нашите първи стъпки в студентския живот. Подчертавам първи неслучайно, защото точно тогава най-силно се открояват различните характери и всеки пристъпва прага на висшето училище под ръка с целия си комплект странности. С времето някои учащи поулягат, но други си остават все същите чудаци, че дори и добавят нови номера към и без това вече пълната програма.

Има няколко типа персонажи, които ярко се отличават и присъстват почти неизменно във всяка една специалност и във всяка една група. А вие от кои бяхте?

Професионалистът

Току-що е разбрал, че са го приели да учи право и пред името му във фейсбук вече присъства краткото, но съдържателно "адв.". Разбира се, ако се е озовал в Техническия университет или пък в Медицинския, прозвището може да бъде заменено с "инж." или "д-р". Важното е от самото начало, дори преди него, евентуалният бъдещ статус да бъде ясно заявен. Това продължава и след старта на учебната година, когато още от първата лекция започва да говори за колегите от бранша, сферата на работа и всякакви други специфики, които със сигурност все още са му малко далечни. Почти винаги е наясно какво се случва в индустрията, защото има връзки, най-често които са неговите родители, например. Студентският живот не го интересува, защото още от първи курс целият му свят се върти около професията, която изучава.

Лошото момче

Преходът от гимназията към университета малко му е убягнал и още му е трудно да осмисли разликата. Обръща се към доцентите и професорите с недопустимото "господине" или "госпожо", умишлено сяда на последните места, за да може да разговаря с колегите, да се шегува с учебния процес или просто за да поспи на спокойствие, а даскалото не го интересува много-много. Ако пък живее на квартира или в Студентския рай, по-известен като Студентски град, дискотеките и домашните събирания са далеч по-актуални в програмата му, отколкото лекциите и упражненията. Ама споко, има време, за изпитите може и да понаучи нещо.

Професорът

Ако Професионалистът е влюбен в професията, която изучава, то Професорът обожава самия учебен процес. Всеки клас си имаше по един такъв представител, няма как закономерността да не продължи и в университета. Той винаги стои точно срещу преподавателя, винаги е наясно кога предстоят тестовете, по какво е курсовата работа, в какъв обем и шрифт трябва да се напише и на чий имейл да се изпрати. Съумява не само да балансира между всички учебни дисциплини, ами дори и да ги познава в детайли. С лекота изготвя списъци на студенти, веднага вижда кой отсъства от упражнение и го цитира по факултетен номер. Естествено, има всички лекции, подредени по дата и прилежно подчертани с цветни маркери. Повелител на теорията, но не винаги можем да кажем същото и за практиката.

Случайният

Няма ясна представа защо е записал точно тази специалност и изобщо самото висше образование. Лекциите не са му интересни и затова не си дава зор да се появява на тях. Ако изобщо се разходи до университета, по-скоро ще пие по едно кафе с колегите в някое от близките заведения. Ако Лошото момче се сеща от време на време, че все пак трябва да завърши, то Случайният съвсем не си поставя подобни високи изисквания. Ако стане, стане. Често колегите му дори не знаят кой е, защото името му присъства като фантом в списъците, но никога не са го виждали. С повече късмет се запознават с него на някои от изпитите, ако изобщо си направи труда да се появи.

Автор

Станислава е един от основателите на VIBES. Филолог по образование и автор по призвание. Пада си по книги, бяло вино и котки, може и да не са в този ред. Разполага със заразително чувство за хумор, но не ви пожелаваме да попадате под неговия прицел.

Напишете коментар