Днешните млади българи не искат да учат, да работят и да четат. Това е още една мрачна прогноза за младото поколение у нас. В правителствения доклад за състоянието на младежта за 2018 година е вписано, че голяма част от хората между 15 и 29 години не прочитат и една страница.

В проведено проучване с 2500 младежи се оказва, че само ¼ четат между 3 и 5 книги. От мъжете и жените се оказва, че жените четат доста повече от мъжете - с цели 60 процента.

Проблемът идва при 46-те процента от анкетираните, които изобщо не четат и не се притесняват да го признаят. 

Тук започва дискусията дали социалните мрежи и технологиите имат своето влияние в случая.

Според данните, 81 процента от младежите се справят отлично с компютър и телефон, 30 процента ползват интернет и за работа, а едва 20 процента като източник на информация. Масово технологиите се използват за социални мрежи и забавления като YouTube, стрийминг платформи и т.н.

Разпускането за младежта се изявява главно в излизане с приятели по заведения и паркове, а 62 процента не се интересуват от изкуство и не смятат това за начин на забавление.

Статистиката от спортното министерство също не е толкова розова.

Оказва се, че голям процент от българските млади хора между 15 и 30 години активно пушат и пият, а 67% не спортуват достатъчно.

Прогнозата за работоспособността на младежта

Младите българи не желаят да развият собствен бизнес. 71 процента изключват тази възможност напълно. На 30 процента от българите доходите не стигат за нови обувки и дрехи, докато на ¼ дори не стигат за пълноценно хранене.

Младият българин разчита на родителите си до късна възраст. Проучване показва, че дори и да имат възможност за самостоятелност, голяма част или живеят при родителите си, или се издържат от техните доходи извън родния им дом. Много семейства с деца също живеят с родители. 

До голяма степен това може да се дължи и на психологията на българина, която го предразполага да помага на децата си на всяка цена.

Статистиките също сочат, че жените се изнасят на 27 години от родителите си с партньор или сами, а мъжете на 31 години.

Автор

По призвание: създател на полезно и креативно съдържание. По образование: културолог. По душа: любящ кучкар. Обичам хубавите дебели книги, ароматните крафт бири, някоя и друга нова игра.

Напишете коментар