Детските рождени дни, освен съкровен семеен повод, могат да бъдат истинско изпитание за нервите на родителите. Очакванията на децата растат правопропорционално на годините им, а изобретателността на мама и татко обикновено върви в обратна прогресия. Всичко това, гарнирано със страха да не разочароваме безценните си наследници и с неумолимия натиск на времето, създава всяка година огромно напрежение и дори конфликти. Сигурни сме, че и на вас ви се е случвало.

Присъствала съм на не едно детско парти, започнало с добри намерения и завършило като фиаско със семеен скандал пред гостите. С времето всяка майка се научава да се ръководи най–вече от желанията на детето си и да се доверява на професионалисти, но природата не познава по–хиперактивно състояние от това на майката новобранец.

За първата годинка на отрочето тя ще създаде всичко с двете си ръце, ще готви две денонощия или ще отвори домашна работилница за украса до най–малкия детайл. Между другото ще кърми и ще сменя памперси, ще се оплаква, че не може да проведе разговор с някой възрастен и да изпие чаша вино на спокойствие. В сюблимния момент, когато цялата рода се бори да направи най–професионалния кадър на тортата, рожденикът или рожденичката ще се разридае с всички сили, ще разгърне бели дробове и ще провали фотосесията.

Ако след  страстите около първия рожден ден майката новобранец си вземе поука, а бащата изпълнител кимне одобрително, може би на следващата година средностатистическото семейство ще празнува по–пълноценно.

До неотдавна самата аз, като майка новобранец, се възмущавах от мейнстрийм партитата за деца с всичките им елементи – тематични Батман или Елза костюми и мотиви, надуваеми замъци, батути, шумни центрове с електронни игри, блъскащи се коли и прочие. Така гледах на нещата, докато синът ми  все още беше  прохождаща безгласна буква. Скоро след като каза заветното „мама“, той започна да дава гласност на егото си и да държи на своите избори, особено когато става дума за рождения му ден.

Огледал се в заобикалящата го среда, моят син няма как да не пожелае парти с фокусници, аниматори, изобщо с всичко, видяно у другарчетата.  На нас с баща му не ни остава друго, освен да го зарадваме, разбира се. Всяка година по едно и също време най–гугълваното у дома е: "детска парти агенция в София", защото все повече ценим спокойните и автентични семейни моменти. Да повериш малката детска градина,  която си поканил, на някой, специализирал се в това да развлича подрастващи, може да спаси всяко парти и настроение. През това време не е грях да се отдадеш на разговори и коктейли със своите набори. Поуката тук е, че всеки новобранец родител трябва да има едно на ум за времето, когато изобщо няма да е в списъка с поканени за рождения ден на детето си.

Автор

Росица Доровска е кадър на ФЖМК, магистър от ВУЗФ, а откакто не колекционира дипломи, се подвизава на Арабския полуостров. Чете, пише и говори на английски и френски, но мисли основно на майчински. Нищо женско не и е чуждо, но единствената шопинг терапия, от която се изкушава, е тази в книжарницата.

Напишете коментар