Милко Лазаров: Успехите на "Ага" ще бъдат наказани у нас


Българският режисьор Милко Лазаров даде искрено интервю за медията "Старозагорски новини", споделяйки огорчение спрямо средата, в която са принудени да творят хората на изкуството у нас.

Милко Лазаров е режисьор на един от най-добрите български филми в последните години - "Ага". Лентата вече спечели десетки награди по кино фестивалите в различни точки на света, като филмът бе приет радушно както от критиката, така и от публиката.

Пред "Старозагорски новини" обаче Лазаров призна, че творци като него не срещат особено голяма подкрепа в родната си страна.

"Ще се изненадате от действителността. На последната сесия на НФЦ художествената комисия класира новия ми проект на девето място. И то само за развитие на идея. Успехите на „Ага“ ще бъдат наказани у нас, както впрочем често става. Разбира се, никой не ми е длъжен, но ако искаме да имаме осъзната национална кинематография, трябва да подкрепяме успехите на родните автори. В Европа, разбира се, ще финансират следващия ми проект далеч по-лесно. Такава е средата ни за съжаление", заяви Лазаров.

Милко Лазаров е завършил кино и ТВ режисура в НАТФИЗ в класа на Владислав Икономов. Неговият пълнометражен дебют е филмът "Отчуждение". За него печели наградата за най-добър млад режисьор на фестивала във Венеция през 2013 година. Той признава, че дори не е имал кой знае какви очаквания към "Ага".

"Не си спомням да сме имали някакви особени очаквания за „Ага“. Хората, които го харесват, са приобщени от филма. Премината е някаква бариера и са се припознали. Изкуството е лично преживяване."

Попитан кои са хората, които са му повлияли най-силно, Милко Лазаров отвръща: "В различни периоди от състоянието на духа различни автори са ме достигали по особен, личен път. Не бих могъл да изброя всички. Някои са забравени вероятно. Най-силна насока съм получил от моя професор във ВИТИЗ Владислав Икономов, светла му памет. Автентичен интелектуалец. Срещите ми с него са определящи за търсенията ми в киното."

VIBES

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни