Постановката "Престъпления на сърцето" е едно от новите предложения в афиша на Младежки театър "Николай Бинев". За работата си по нея създателката ѝ Бет Хенли получава награда "Пулицър", а режисьор на българската версия е Стоян Радев. В актьорския състав личат имената на Ярослава Павлова, Рая Пеева, Мила Люцканова, Веселина Конакчийска, Кирил Недков и Ахмед Юмер.

В САЩ "Престъпления на сърцето" дебютира на сцена в края на 70-те години, като постановката бързо добива широка популярност сред почитателите на театралното изкуство. Освен "Пулицър", пиесата е наградена още с New York Drama Critics' Circle Award и Theatre World AwardВпоследствие е адаптирана за голям екран, а филмът по нея е номиниран за "Оскар".

Трагикомичната история на "Престъпления на сърцето" проследява преживяванията на три сестри, израснали в дисфункционално семейство, събрали се отново в семейния им дом в Мисисипи. Всяка една от тях е принудена да се справя с "престъпленията на сърцето", които е извършила.

Разговаряме с актрисата Мила Люцканова, която в "Престъпления на сърцето" играе ролята на Бейб - една от трите сестри в историята на Бет Хенли. Утре (12 юли) ще се проведе последното представление за този сезон, а своите билети можете да закупите тук

Vibes.bg ви приканва да подкрепите българската култура: последвайте линка и вземете още сега своите билети за театър.

Здравей, Мила! През месец юни в Младежки театър “Николай Бинев” се състоя премиерата на “Престъпления на сърцето” на режисьора Стоян Радев. Как мина представлението и какви емоции изпита?

Смятам, че премиерата мина добре и, естествено, леко нервно, като всички премиери. Но ние в екипа се подкрепяме много, така че се чувствахме добре.

Мила Люцканова

Как би описала постановката на хората, които все още не са я гледали? Какво могат да очакват от нея, закупувайки си билет?

Бих я описала като една от онези песни на "Бийтълс", които имат изключително позитивен и бърз аранжимент, но ако се заслушаш в текста, в него става въпрос за тъга, болка и раздяла.

Драматургията описва хора с трудни съдби и проблеми, но някак по американски го прави през хумор и ярки персонажи. Мисля, че публиката може да очаква интересни динамика и взаимоотношения между персонажите.

Каква е твоята роля в “Престъпления на сърцето”? Разкажи ни нещо повече за героинята ти и как я усети?

В пиесата има шест действащи лица; фокусът е върху три от тях – сестри, много различни, всяка с нейните проблеми, които се събират в родния си град заради нещо неприятно, което моята героиня е извършила.

Бейб е шантав персонаж. Тя е едновременно жена и дете. Човек с трудно семейство, който едновременно се спасява в самотата, но и я мрази. Тя е спонтанна, неспокойна, опитва се да поеме отговорност за постъпките си, но не винаги й се получава.

Беше ми изключително трудно с нея – да я усетя, да я разбера, да я оправдая, да проследя действията й. Стоян (Стоян Радев – режисьорът) беше много последователен, търпелив и мил, водейки ме през този път.

Как премина работата с режисьора Стоян Радев и останалите от екипа? Забавлявахте ли се?

Това е един от най-благодарните процеси, които съм имала. В него имаше търсене, търпение, много взаимна любов и взаимопомощ. Нито капка разделение или суета. Сближихме се много – актьорите, постановъчният екип, че и помощник-режисьорът.

Работата със Стоян предразполага към това. Неговата ерудиция ти дава много широк поглед върху работата ти; води те елегантно и точно към целта. Той ни даде много сигурност и свобода едновременно.

Бет Хенли е огромно име в историята на американската драматургия. За “Престъпления на сърцето” тя печели награда “Пулицър”, а филмовата ѝ версия е номинирана за “Оскар” в категория “Най-добър адаптиран сценарий”. Какво мислиш за нейния текст и какво усети, докато работеше по него?

Американците много умеят да създават драматични ситуации през динамика и парадоксалност. Харесва ми това, че в този текст можеш да вървиш през проблема леко, да не го играеш, тъй като той е поднесен достатъчно ясно. Така можеш да се занимаеш наистина със задачите си.

Ти лично какъв урок успя да научиш от “Престъпления на сърцето”? Има ли нещо, което ще запазиш със себе си от постановката и занапред?

Учих се много, като наблюдавах колегите си. Последните неща, които съм правила, бяха по-различни – преди "Престъпления на сърцето" направих една независима режисьорска работа, а преди нея имах движенчески моноспектакъл. Беше много красиво да работя пак в театър, да гледам колко тренирани са колегите, колко бързи и рефлективни. Много е хубаво това как си подаваме топката и се пазим взаимно, а и пазим нея да не падне. Това остава вътре в мен като урок.

 Освен да играеш в новата постановка на Младежкия театър, какво друго има в програмата ти в момента? Къде още можем да те гледаме?

В момента се надявам да намеря възможност да възстановя спектаклите, за които споменах по-горе, наесен. Надявам се да вдигнем пак на крака "Три" - режисьорския ми дебют по текст на Александра Станишева, който играхме в Национален студентски дом, веднъж гостувахме и в "Топлоцентрала". Също ми се иска да мога да ви покажа и "Тази стая не съществува" - движенчески пърформанс, който направихме с Яница Атанасова (хореограф) и Владимир Бочев (композитор). Дотогава смятам да си дам малко лятно време за планина и почивка.

Фотограф заглавна снимка: Иво Недялков

Автор

Константин е един от основателите на VIBES. Следвал е журналистика в Софийския университет. Харесва качествената и вдъхновяваща музика, доброто кино, литературата, гейминга и котките. Ако искате да ви заобича завинаги, направете му палачинки в неделя сутрин и ги поднесете с чаша хубаво кафе.

Напишете коментар