Мерудия са една от българските банди, които ще придадат вкус и качество на фестивала Zenith Fusion в родопското село Долен това лято.

Тук можете да научите повече и за чуждестранните артисти, които ще радват гостите на бутиковото събитие в едно от най-красивите кътчета на България. VIBES е медиен партньор на Zenith Fusion Festival.

И докато очакваме с нескрит трепет датата 24 юни, когато фестивалът ще стартира официално, решихме да ви представим и някои от бандите, които са поканени да вземат участие в събитието. Започваме със симпатягите от Мерудия, за които един наш приятел съвсем наскоро се бе изказал съвсем директно - "музиката им просто е красива". От страна на Мерудия говори Весо.

През това лято ви предстои участие на фестивала Zenith Fusion Festival в Родопите. Какво очаквате от пътуването си до с. Долен? Вълнувате ли се от красотата, която предлага тази локация?

Очаквам една разходка през живописните Родопи. Пристигане в  с. Долен, което не съм посещавал, но съм сигурен, че е едно прекрасно място. После очаквам вълнуващи концерти.

Какво могат да очакват от вас феновете ви по време на фестивала? Приготвили ли сте им нещо ново?

Работим върху ново парче, надявам се да сме го завършили дотогава. Успоредно с това записваме албум. До тук са готови три парчета, остават още шест-седем. Предполагам, че ще стане до есента, т.е. бъдещата новина не се отнася за фестивала, но исках да споделя.

Как бихте описали музиката си на хората, които все още не ви познават? Определено май не е лесно за описване…

Свирим reggae, но имаме някои разминавания с класическия облик на тази музика, позволяваме си да взимаме похвати и от други стилове. Стремим се да правим музика, в която да има заряд, да е разбираема, да е интересна за нас самите и да ни предоставя възможността да изобретяваме разни любопитни моменти вътре в парчетата.

Защо избрахте именно тази музикална концепция? Отегчава ли ви идеята, че можете да бъде “нормални” и “стандартни”, поне според общите представи?

Просто съчетаваме похвати и инструменти, характерни за различни музикални стилове, които ни харесват и резултатът е този. Не сме се стремили да правим нещо много авангардно. Нашите идеи просто идват в този вид, не е изцяло целенасочен избор.

Що се отнася до каноничния подход специално към reggae музиката – нямам нищо против. Аз съм почитател именно на такава музика – roots reggae и в по-малка степен на другите Ямайски стилове. Отделно от това слушам и много други неща, които нямат общо с reggae.

Мерудия
Мерудия

Често експериментирате с музиката си. Кои са най-успешните ви, или поне - най-любимите ви експерименти досега?

Ако става дума за парче, което е по различно от останалите – „Пътешествие” е личният ми фаворит. То ще влезе в предстоящия албум, за който споменах.

Ако става дума изобщо за експерименти – съвместния ни концертен проект с хип-хоп ветераните от DRS – Funplugged. Направихме го за пръв път преди година и половина. Стана така, че бяхме заедно на сцената и изсвирихме парчетата на DRS и Нокаут на живо (вместо да прозвучат на playback). За нас беше необичайно да интерпретираме такива инструментали и в този смисъл беше интересен експеримент.

А какво бихте добавили към музиката си в бъдеще? Нещо, което все още не сте осъществили като идея?

Бих искал да направим някое парче с кларинет. Още много отдавна идеята ми за reggae-банда включваше този инструмент. В крайна сметка се отдалечихме още повече от оригиналния формат на духовата секция, характерна за една класическа reggae-банда, като включихме кавал. Но имаме някои парчета, които в момента се изпълняват на мелодика, а може би ще прозвучат доста приятно с кларинет.

 

Кой е най-важният инструмент в музиката на Мерудия? Има ли такъв?

Въображението.

Имате едно от най-забавните имена в българската музика. Как се стигна до това да се казвате точно Мерудия?

По неведоми пътища.

Красотата на с. Долен очаква гостите на Zenith Fusion Festival
Красотата на с. Долен очаква гостите на Zenith Fusion Festival

Коя е щипката мерудия, която прави музиката на Мерудия такава, каквато е?

Айде, де?

Освен участието ви на Zenith Fusion Festival, какви са плановете ви до края на годината?

Споменах за съвместното ни начинане с DRS – Funplugged. Сега на 27 април, в MIXTAPE 5 ще е второто му издание. Освен нас и DRS, участват още Logo5, Ума и Дума, Sensei и selector Lazy Face. След това ни предстоят концерти  на 13 май в  „Бар Без Име”, Бургас,  14 май в Петното, Пловдив и 27 май в Maze, София….

Извън концертният живот, основната цел, която сме си поставили в близко бъдеще е да завършим албума, върху който работим.

Автор

Константин е един от основателите на VIBES. Следвал е журналистика в Софийския университет. Харесва качествената и вдъхновяваща музика, доброто кино, литературата, гейминга и котките. Ако искате да ви заобича завинаги, направете му палачинки в неделя сутрин и ги поднесете с чаша хубаво кафе.

Напишете коментар