Те се появяват на сцената едва в началото на 2020 година, което ги прави една от най-младите рок банди в България. Заедно свирят за първи път, но по отделно имат успешен музикален опит с групи като Odd Crew, Ревю, Сепуко-6 и други. За една година продуцират няколко сингъла, вече усилено работят по дебютния си албум и набират значителна популярност сред феновете на родната рок сцена. Днес ви срещаме в Ангел Каспарянов и Васил Първановски от Me and My Devil: 

Здравейте и благодарим за отделеното време! Българската публика ви познава от съвсем скоро, но по всичко личи, че вече сте спечелили значителен брой почитатели. Разкажете ни как се роди Me and My Devil?

Васил: Всичко започна с общите ни джемове и музикалните ни вечеринки с Деян Драгиев - Даката. Говорехме си, че ще е страхотно да си направим банда и да намерим още луди глави, на които им е кеф и биха вложили емоция, време и желание в едно музикално приключение, без яснота накъде, как и какво точно ще бъде то! От дълги години съм фен на Ангел като вокалист и артист, а с Марти се познаваме и свирим зaедно от деца! След телефонно обаждане и кратка среща, нещата започнаха да се случват! 

Ангел: След толкова години един около друг и взаимна фенщина, най-накрая успяхме да се срещнем директно в нов проект, който изцяло допълва всички ни в бандата. Освен музиката, намерих истински хора, с които да живея пълноценен артистичен живот, преведен на много откровен и ценен език.

 

Изминалата година беше предизвикателство за всички ни, но как се отрази пандемията на вашия творческия процес? Успяхте ли да поддържате вдъхновението въпреки ситуацията? 

В: За мен това е най-творчески ориентираната ми година! Адски приятно ми е да имам толкова време, което мога да вложа в писане на музика. Обичам!

А: Всъщност ние работихме основно по време на пандемията. По време на локдауните успяхме да пуснем всичките си сингли. Със сигурност липсата на опции за прекарване на свободно време ни даде възможност да се фокусираме повече върху работата си. Вдъхновението идва с работата и в този смисъл се чувствахме перфектно. Съвсем като в рокендрол история, дяволът с идеите пристигаше основно посред нощите, когато двамата с Васето го "сгащвахме" и работихме неуморно в продължение на месеци. А Даката и Марти го довършваха тотално. Но определено периодът се оказа ужасно плодотворен за Васето, който успя дори и да завърши работата по суровия материал на предстоящия албум на Odd Crew, който имах удоволствието да чуя и да подвия колене от възхита.

Васко, познаваме те добре и от Odd Crew, с която се радвате на огромен успех от години насам. Какво те подтикна да започнеш друг проект и с какво този е по-различен? 

В: Музикалната посока е различна както и хората, с които работиш. Винаги е готино да се ровиш в света на музиката. 

Me and My Devil
Снимка: Елена Ненкова

Ангел, ти също имаш дълъг опит в музиката - наблюдаваш ли промяна в музикалните ти потребности или предпочитания? Защо избра да станеш част от Me and My Devil? 

А: Потребностите ми да правя музика са се променяли през годините. Минавал съм през разнообразни етапи и те са били основно израз на начина, по който съм се усещал и гледал на себе си като личност, която преминава през различни периоди на турбуленции, спокойствие, търсения. Периоди на преминаване през света ми. Предпочитанията ми винаги са били свързани с търсене на музиката, от която съм се нуждаел в точен момент, независимо дали става въпрос за Led Zeppelin, Дебюси, Massive Attack, David Bowie или Billie Eilish. В този смисъл, да съм в MAMD е част  от потребностите ми като артист и предпочитанията ми да бъда сред артисти и личности като останалите трима от групата. В крайна сметка животът ни избута един към друг и ни даде шанс да се усетим и да правим музиката, която харесваме.

Знаем, че работите по първия си албум заедно. Можете ли да ни издадете нещо и за него - колко парчета ще бъдат включени, кога да го очакваме? 

А: Все още коментираме бройката, но се надяваме да успеем да пуснем всичките парчета до 12-и юни, когато реално ще ги представим за първи път и то на голяма сцена – тази на Music Daze в Пловдив.

Освен завършването на албума кои са постиженията, към които задължително ще се стремите занапред?

А: Да правим музиката, която ни вълнува и да имаме пълноценен артистичен живот, защото умеем да го живеем. 

 

Кои са музикалните вдъхновения на Me and My Devil в момента? Кажете и двамата кой е последният албум, който слушахте от начало до край?

В: Alexisonfire ‘’Watch Out”, а вдъхновение –  най-близките хора до мен. 

А: Определено “Ohms” на Deftones е албумът, който не спира да звучи в колата ми без прескачане на парчета. Вдъхновение е животът, който живея.

Видеото на “Oceanbag” със сигурност е по-различно, като в главната роля е актрисата Маргита Гошева. Всъщност, освен нея, други хора в клипа реално няма. Защо избрахте именно подобен подход към това видео?

А: Oceanbag е любов, океан. Поставен в един план, често пъти пропускаме дълбочините му, вълните му. Не знаем какво се крие в него. Това е и визуалната концепция – в един план да покажем емоционални дълбочини. Нито миг колебание нямах при избора на актриса. От ден първи си представях Маргита Гошева в ролята, защото всичко, което бях гледал с нея към онзи момент ми показваше точно тази океанска дълбочина, това усещане. 

 

Слава Богу, че тя се съгласи да участва и направи ролята безкомпромисно. Успя да събере живота и неговата дълбочина в една чанта и да изиграе великолепно бягство от живот, който не иска да води, защото следва себе си, любовта към живота, който иска. С ръка на сърцето признавам, че имах страхотен късмет и шанс, да снимам с толкова голямо име. Мисля, че голяма част от публиката у нас често пъти не си дава сметка за световната класа на част от актьорите ни. Маргита е точно от тази класа.

Името на бандата ни подтиква да ви попитаме - кой е вашият личен дявол?

В: Май, май...музиката.

А: Импулсивността ми, която често пъти урежда велики шансове и блестящи провали!

Автор

Радослава е филолог и ненаситен читател. Обича да учи нови езици, да слуша френска музика, да пътува, да пише и да потъва в книжни светове. Във всеки ден открива поне едно вдъхновение, което после облича в думи!

Напишете коментар