Маракеш - живата приказка на Мароко

Стане ли дума за Мароко и Маракеш, в съзнанието ми изплува пъстър микс от гледки и ухания, различни като деня и нощта. Необятни разстилащи се пустини, губещи се някъде там, в безкрая, отвъд зеницата на човешкото око и потъващи в нея, съжителстват в контраст с докосващи облаците надиплени планини вериги.  Вълшебен сюрреалистичен пейзаж, подплатен с аромат на подправки и арабска екзотика.

Полегнал в полите на Атласките планини, в близост до Сахара, Маракеш – един от най-големите градове в Мароко, древна негова столица и имперски град, е дестинация, която ще преизпълни сетивата ви. Притегателен туристически център, събрал в сърцето си пъстра плетеница от разнообразие: бедност и арабски лукс, приказна хубост и спомени за жестоки масови екзекуции, забулени хора и музея на великия френски дизайнер Ив Сен Лоран. Град на контраста, поставил началото на приказките на Шехерезада.

Много цвят в град, където животът на спира

Маракеш е от градовете, които променят представата ви за цвят и забавление.  Пъстрата мозайка от неизброими тонове и нюанси на килимите, стъклените лампи и паници, с които са окичени магазинчетата, превзема сетивата ви, а емблематичният площад Джема Ел Фна е истинско място за спомени, което задълго остава в сърцето ви. Там времето никога не спира, а животът кипи пред погледа ви в безкрайна върволица от музиканти, певци, акробати, дресьори на животни, змиеукротители, танцьори и местни артисти. 

Маракеш

След залез слънце може да опитате и автентична кухня, месо и карантии, приготвени по оригинални рецепти. Площадът – сърцето на Маракеш – е разположен близо до стария град Медина. Името му произхожда от думата медина (преведено от арабски означава град). Медина е пазител на историята на града, люлка е на местните занаяти и търговия, място, на което можете да се докоснете до културата и традициите, да се потопите в неподправената  автентична атмосфера на ориенталските пазари, ислямските храмове, медресата и кралския дворец.

Впечатляваща със своите размери е старата джамия Кутубия, чиито строеж е започнал в далечната 1120 година. Медресето е училище от 14 век, подготвящо мюсюлмански свещенослужители и учители за мюсюлманските училища, функционирало като такова до 1960 година. Към днешна дата вратите му са отворени за посещение, а сградата е от изключителен интерес за туристите.

Маракеш

Стари сгради, лукс от Ориента и невероятната ботаническа градина

Впечатляващи и сякаш изрисувани от ръката на изкусен художник са традиционните богаташки стари къщи (Риад). Немалко от тях са превърнати в бутикови хотели и посрещат заможни туристи, умело съчетали традиции и модернизъм, ориенталски лукс и усещане за романтично пътуване в миналото. Романтика и уникална атмосфера е скрила в пазвите си и ботаническата градина. Създателят ѝ Жак Мажорел (френския художник) започва делото си с една-единствена палма. Днес градината е жива картина, насищаща сетивата, дом за екзотични птици и растения, мястото, на което е издигната паметна плоча на Ив Сен Лоран, закупил градината през 1980 година.

Останки от миналото на Маракеш

Ако сърцето ви на пътешественици ви отведе в Маракеш, невъзможно е да пропуснете и други впечатляващи забележителности: издигната от Ахмад ал-Мансур гробница на Саадитите и останките от двореца му, създадените през около 1130 г. при управлението на Алмохад градини Менара  (едно от най-големите съждения на маслини) и градините на Агдал (1156 г.), разстилащи своята неописуема красота на юг от Кралския дворец. Истински шедьовър на архитектурата на Мароко, културно-исторически паметник, основен туристически обект и символ на религиозното изкуство на мюсюлманите е дворецът-лабиринт Бахия, издигнат през 19 век. Не пропускайте да се насладите на предмети от миналото и историята на Маракеш и посетете музей Дар Си Сайд, позициониран в стар дворец.

Маракеш

Новата част на града Вил Ньовил, разделена на два района (Gueliz и Hivernage), има модерен европейски облик и е изпъстрена с хотели, ресторанти, бизнес сгради и места за забавления. Повечето от новите хотели са луксозни и екзотични приказни места с палмови градини около големи открити басейни и предлагат СПА, уелнес и различни глезещи процедури, забавления, интернет и ястия за всеки вкус – от традиционна местна кухня до типичната европейска храна. Не пропускайте да опитате местния ментов чай, чиито вкус остава върху небцето така, както Маракеш остава в сърцето на посетилите го, и типичната улична храна – сварени охлюви, които са любима храна на мароканците.

Кога да пътуваме до Маракеш?

Планирайки да се потопите в неподправената красота на Маракеш, имайте предвид, че идеалното време за пътешествие е пролет и есен, когато дневните температури там са по-поносими и не нагорещяват термометъра над 40 градуса. Такси, обществен транспорт или наемане на кола са възможните опции за предвиждане от летището до града. В Маракеш се говори на френски и английски език, а валутите, които ще са ви необходими, са еврото и, разбира се, мароканският дирхам. Важни с оглед безопасността са консумацията на бутилирана вода и повишената бдителност – грабежите в малките улички, недостъпни за автомобили, не са изключение.

Маракеш –  Земя на Бог (превод от берберски език). Маракеш – земя на контрастите, на безкрая, на спиращи дъха гледки и преживявания. Благословена. Земя за спомени, където всеки миг  оставя в съзнанието ви траен отпечатък. Вълшебно място. И истинско. Като една непрочетена приказка на Шехерезада, която си струва да бъде изживяна и запомнена.

Валентина Атанасова

Валентина Атанасова, ПР, експерт реклама, копирайтър и коректор, автор на детски образователни книги-игри, приказки и стихове, управител на рекламно-издателска къща.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни