Майката е нещо средно между нинджа, учител, доктор и супермен.

Тя умее всичко: от правенето на пюре за бебе до смяната на гума на кола, без дори да е шофьор.

Затова са и всички тези форуми и групи във фейсбук, пълни с майки, които дават съвети за всичко и такива, които се възползват от тях.

***

„Мама 1: Здравейте, мами! Моето мъжле е автомонтьор, но аз имам по-голямо доверие на вас и затова ви питам. Пукнах гума и трябва да я сменим, как да постъпя?

Мама 2: Здравей, мамо 1, те мъжете нищо не разбират, само се перчат, добре, че се обърна към нас. Аз колко гуми съм сменила в живота си! Прилагам ти точно описание, стъпка по стъпка, на лични.

Мама 3: Мамо 2, колко точно гуми си сменила, защото аз веднъж си сменях гумата с една ръка, докато с другата държах бебето, което кърмех и същевременно ритах топка с баткото. Аз също ти прилагам обяснение на лични.”

5 неща, които ме дразнят в онлайн групите за майки

***

Аз преди близо 8 години, когато родих, не разполагах с подобни групи и трябваше сама да се справям с проблемите. Сама трябваше да преценя дали цвета на акото на бебето е правилният, а сега снимаш пълния памперс и задаваш въпрос от рода на „Здравейте, мами, днес бебчо ака с различен от обикновения цвят, това нормално ли е?”.

След това под поста следват разнообразни коментари: от възмущение до лечение, защото накрая бебето се оказва болно от таласемия и това е установено само от снимка на пълен памперс!

Не знам и как съм захранвала бебето си, без да попитам във въпросните групи какво и кога може да яде то. Може би поради тази причина съвсем скоро го захраних с яйце.

Сега е лесно. Пишеш пост „Здравейте, мами, днес бебчо става на 4 месеца, мисля вече да го захранвам. Аз отдавна му топя от нашите манджички, които му харесват много, а татко му му натопи няколко пъти биберона в бира и да видите само как се облизваше (хихихи), но мисля вече да преминем към официално захранване. Тя, педи, каза, че още е рано, но аз съм чела, че вие тук започвате към четвърти месец. Имам по-голямо доверие на вас, все пак животът учи много повече, отколкото някакви си книги, които тя е прочела!”

***

Разбира се, за толкова години и на мен ми се е случвало да попитам нещо в подобна група. Майките, разбиращи от всичко, веднага се отзоваха с помощ, лични истории и съвети. Накрая се получи нещо от рода на:

-Здравейте, какво е мнението ви за този сироп и мога ли да го давам на сина си, който е на 5 год.? 
*Без лекарско предписание тези АМПУЛИ са много опасни! 
*На нас педи веднъж ни изписа тези инжекции.
*Жената ви пита за сиропче. Ние го пихме няколко месеца, даже аз го давам за апетит, то не е за това, ама аз... (т.н.)
*Аз самата веднъж ги пих тези таблетки, не са нищо особено. "
Затворих страницата, по-объркана от всякога.

***

Скоро моя приятелка ми каза, че е бременна с първото си дете. Попита ме как ще се справи. Казах ѝ, че всичко ще е наред, стига да не чете мамешки форуми и групи.

Автор

На 22 години (така вече 5 поредни). Приятелите ми казват за мен, че изобщо не съм като другите майки, но в добрия смисъл (каквото и да означава това). "Само" домакиня, справяща се с трима мъже - дете във втори клас, котка, която ме мрази и съпруг, който понякога не е на работа.

Напишете коментар