"Дороти се приготви за път, обу сребърните обувки, взе кошница с храна и двамата с Тото тръгнаха по пътечката от жълти тухли към Изумрудения град..."

Случайно или не, точно за 1 юни незабравимият роман на Л. Ф. Баум "Магьосникът от Оз" излиза от печат в адаптация за деца в предучилищна възраст и начален курс на обучение. Новото издание е по преразказа на Светлана Ружич и ще радва децата с приказните илюстрации на Ана Григориев. Стилът ѝ се отличава с модерно излъчване, съчетано с класически подход, елегантна пищност, ярки цветове и запомнящи се образи, които вълнуват детското въображение и превръщат книгата в любим приятел.

Дороти живее с леля си и чичо си във ферма в Канзас, но когато къщата им е връхлетяна от торнадо, момиченцето и нейното кученце Тото по магичен начин се озовават във вълшебна страна. Дороти тръгва по пътечката от жълти тухли, за да отиде в Изумрудения град при магьосника от Оз, който навярно знае как тя да се завърне обратно в Канзас.

По време на пътешествието Дороти се среща и запознава с Плашилото, Тенекиения дървар и Страхливия лъв, които тръгват с нея към Изумрудения град с надеждата да получат това, което им липсва – мозък за Плашилото, сърце за Тенекиения човек и кураж за Страхливия лъв.

https://www.youtube.com/watch?v=U016JWYUDdQ

През 1939 г. Виктор Флеминг заснема фантастичен мюзикъл по романа на Л. Ф. Баум. За ролята на Дороти е избрана младата звезда Джуди Гарланд. Филмът я прави една от най-търсените и високоплатени актриси в Холивуд. Нейната интерпретация и изпълнение на песента „Отвъд дъгата“ (Over the Rainbow) е избрана за най-великата филмова песен за всички времена от Американската филмова академия.

Автор

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Напишете коментар