Hayes & Y се завърнаха на родна земя и очароваха феновете на българския инди рок в Строежа

Няма нищо по-вдъхновяващо от това да гледаш в очите на музиканта, докато твори мелодиите си. Връзката между твореца и зрителя в автентичната обстановка на клуба е сама по себе си  висша форма на изкуство и особен вид любов. Защото независимо колко добре си наизустил текстовете на песните или запаметил комбинацията от нотите, когато се срещнеш лице в лице с тях, чувстваш, че изобщо не си ги познавал.

Hayes & Y свириха в Строежа на 1-ви април. И блестящото им изпълнение изобщо не беше шега.

Прекарах два дни преди концерта във вълнение и превъртане на песните, за да се настроя максимално за хубаво преживяване. Накрая обаче се оказах неподготвена единствено за емоциите, които ме връхлетяха там, на метър от сцената, сред млади хора с много енергия и зашеметяваща комбинация от светлини.

И въпреки че обикновено не понасям тълпите и близкия контакт с непознати, неволното настъпване и бутане под съпровода на музиката на Hayes & Y обаче бе интересен, дори красив, съвместен танц.

Винаги ме е възхищавала тази сила на музиката, и изобщо на изкуството, която ни събира и поставя на равно. Която ни напомня, че дори различни ние все пак сме хора. Помежду ни се разменяха десетки усмивки и щастиви погледи. Усещахме се част от малка общност, където присъствието на другия прави всичко по-грандиозно, а благодарността на изпълнителите към аплодисментите правеше всичко още по-специално.

Това, което всъщност допринесе за моята еуфория, бе и гордостта, че пред мен стояха родни музиканти със стил, различен от този, който виждаме навсякъде край себе си; със страст към музиката, упоритост и най-вече – смисъл. Те доказаха изключителността си чрез опровержение на скептицизма и превръщайки го в признание към таланта и истинско удоволствие.

Hayes & Y #hayesandy #liveconcert ????

A post shared by Iva (@ivasvieenrose) on

Hayes & Y успяха за кратко време да се преборят с най-трудното препяствие – равнодушието и страха на българина от новото - и да намерят отклик у не един или двама. Благодарим им, че внасят цвят в така покварената ни култура.

Автор

Радослава е филолог и ненаситен читател. Обича да учи нови езици, да слуша френска музика, да пътува, да пише и да потъва в книжни светове. Във всеки ден открива поне едно вдъхновение, което после облича в думи!

Напишете коментар