Летният сезон вече настъпи, а с него и дългоочакваната ваканция на учениците. Предстоят няколко месеца, в които малчуганите ще са далеч от класните стаи и ще имат възможност да запълват времето си с полезни и приятни занимания, вдъхновени както от техния избор, така и от ежедневието на техните родители.

Споменаваме последното, защото често натовареният график на работещите възрастни не позволява да прекарват достатъчно време с наследниците си. Това обаче не е предпоставка последните да бъдат лишавани от активности сред природата или целодневни игри, в рамките на които могат да бъдат придобити нови знания.

Отправяме се към центъра на България, за да посетим една целодневна занималня, която вече отвори вратите си за своите летни ученици. „Джейрънс Център“ се намира в Стара Загора и е дело на Ани Пеева, която поставя основите му преди цели 21 години. Срещнахме се с нея, за да ни разкаже малко повече за работата на езиковото училище и ето какво ни сподели тя.

С какво методите ви на работа се различават от тези в други езикови училища?

Още със създаването си обявихме, че при нас преподаването е нестандартно. Тогава имахме една огромна елипсовидна маса и всички сядахме около нея и бяхме равнопоставени по отношение на заетите места, а и обучението в никакъв случай не поставяше някого в неизгодна позиция. Беше като рицарите при крал Артур. Американка ръководеше методиката и всъщност учителят само помагаше, а не изпъкваше както в стандартното училище, сам пред дъската и да преподава, изправен с часове, а учениците да пишат и повтарят. Този метод е запазен и до сега, но значително обновен - вече ползваме изцяло интерактивно обучение, в което уроците оживяват и ученикът сам ръководи собственото си обучение.

Разкажете ни по-подробно за благотворителното преподаване на вас и ваши колеги? Планирате ли да продължите тази практика?

Благотворителността ни е съпътстваща от самото начало. Разнасяхме преносимите дъски и ходихме да преподаваме в дом за сираци в продължение на няколко години и влизахме едновременно няколко учителки в различните възрастови групи.

При нас винаги са се обучавали безплатно хора от различни прослойки и съобразно целите сме имали отлични резултати. Много от тях са отдавна в Америка или Африка, или в Кралството.

В продължение на пет години ходихме да обучаваме безплатно децата от неделното училище и възрастни хора – безработни, от православната ни църква „Св.Троица“ и се гордеем с това, защото помагаме да придобият желаните знания хора, които не могат да си позволят платено обучение.

Избираме си на кого да помагаме, например на деца с един родител или безработни родители, или деца в неравностойно положение, защитени жилища и много други, за които не ми се иска сега да обяснявам, за да не излагаме на показ това, което обичаме да правим - благотворителност и добротворство! Правим го, без да шумим и да тръбим, добротворстването е  много тихо деяние.

Ние, помагайки, изпитваме чувство на удовлетворение, което мисля, че няма да престанем да изпитваме. 

А какво точно представлява лятната занималня? Прекрасна възможност за прекарване на ваканцията, по време на която учениците ще имат възможност да се възползват от уроци по английски език, четене, писане, разходки на открито, посещения на исторически обекти, а за най-малките дори е предвиден надуваем басейн. Всичко това заради необичайната локация, която е избрана за занималнята.

Защо решихте да пренесете занималнята в къща с двор?

Къщата, която ползваме през всички тези години, е истинска българска къща с уютна домашна обстановка. Имаме много цветя и всичко показва запазване на  традицията да се отглеждат деца сред цветя. Така всички се чувстват комфортно и не се притесняват от нещо непознато.

Как ще съчетаете полезното на обучението по английски език с приятното на лятната ваканция?

Обучението е част от лятната ни занималня, имаме толкова богата колекция от детски учебни системи и книжки, че няма на никого да му стане скучно, особено с интерактивното ни детско обучение, което предразполага децата към говорене, повтаряне и ангажира вниманието им чрез игри, песни и музикални интерпретации, рисунки, състезания, предлагани в самата система и завършващи урока с филмче, в което са използвани думи и герои от темата.

Сега се сещам да споделя за няколко наши някогашни деца, които са студенти и разказват на колегите си всъщност откъде и кога датира познанството ни, макар че външният им вид е непознаваем. Когато някой отдавна възмъжал човек ме спре и назове по име и заразказва за отминалото си детство при нас, ми става много хубаво.

Миналото лято ми звъни някой дали искам да го видя. Разбира се, че искам, без дори да зная кой е и гласът му не ми напомня нищо.

Идва един много хубаво облечен младеж, някак закачливо ме наблюдава, говори на американски английски, аз се заслушвам и в един миг се сещам, че това всъщност е ... и го познах. От десетина години живее в Америка и е искал да покаже на приятелите си къде е научил езика и коя е учителката му - направо се просълзих. Това е то - направи добро и идва време, когато то се връща, за да ти благодари. Много са тези млади и пораснали хора, които още ни помнят. Обичам си избраната работа и това, което мога да правя и създавам - добри хора!

Това е то – вълшебната българска приказка с английско звучене. Изкушаваща е идеята да учиш език навън, сред природата, да намериш нови приятели, да се насладиш на едно вдъхновяващо и интерактивно лято. Занималнята ще работи от 8 до 18 часа, предвиден е обяд в близък ресторант или възможност за домашна храна, приготвена предварително от родителите. Повече за „Джейрънс Център“ можете да научите тук.

Автор

Станислава е един от основателите на VIBES. Филолог по образование и автор по призвание. Пада си по книги, бяло вино и котки, може и да не са в този ред. Разполага със заразително чувство за хумор, но не ви пожелаваме да попадате под неговия прицел.

Напишете коментар