Есента вече отдавна е тук. С дъх на падащи листа, аромат на горещ шоколад или чай и тихото припукване на огъня в камината, тя е чудесен сезон за четене на книги.

Дори когато навън дъждът се излива в порой и дави земята, ние можем спокойно да се опънем на дивана с четиво в ръка и да се потопим в магията на творчеството на великите писатели. Но кои книги да предпочетем за есента?

Независимо дали желаете по-носталгични, есенни книги, или искате нещо по-цветно, по-мистериозно и по-задъхващо, ние имаме предложение за вас.

Блага Димитрова – Пътуване към себе си

Есента традиционно е време за задълбочено вглеждане в самите себе си. Смяната на сезоните подчертава смяната на различните етапи в нашия живот. Именно затова започваме този списък с класиката на Блага Димитрова – Пътуване към себе си.

Габриел Гарсия Маркес – Сто години самота

Традиционно есенен роман. Той е сред най-значимите творби от миналия век и е класика в стила магически реализъм. Най-известният роман на Маркес, той е отбелязал над 10 милиона продадени копия. Получава наградата „Ромуло Галегос“ през 1972 година. Обявен е за най-влиятелната книга в цялата световна литература за последния четвърт век. Този роман, който носи дъх на банани, куршуми, самота и магия в себе си перфектно приляга на есенното ни настроение.

сто години самота
"Сто години самота"

Емили Бронте – Брулени хълмове

Продължаваме списъка си с друга класика в духа на есенния вятър. Брулени хълмове е творба за любов, омраза и изпепеляващи страсти, които могат да те превърнат в призрак на самия себе си. Идеална творба за всички онези, които искат да се потопят в есенното настроение, да усетят брулещия вятър на трагичната любов и на виещата в полетата омраза.

Даян Сетърфийлд – Тринадесетата приказка

Ако сте се влюбили в „Брулени хълмове“ или друга творба от някоя от сестрите Бронте, тогава тази книга ще ви хареса. Тя е нестандартна приказка, която ни прекарва през лабиринт от истории. Действието се развива в антикварна книжарница и ни предлага смесица от готика и мистика, идеални за есенното време навън.

Ф. Скот Фицджералд – Отсам рая

Това е дебютният роман на този велик класик. Сравнително слабо позната творба, която проследява живота на млади студенти, започващи учебната година в Принстън. Есента тук не е само начало на учебната година, но е и минорното настроение на нашия главен герой, който ще премине от висините чак до тъжното дъно и ще ни покаже перипетиите, през които преминава така нареченото Изгубено поколение.

отсам рая
"Отсам Рая"

Луиз Пени – Убийството на художника

Част от серията „Разследванията на инспектор Гамаш“, „Убийството на художника“е криминална творба на канадската писателка Л. Пени. Тук ще срещнете характерния за детективските романи съспенс, но също ще се натъкнете и на психологически портрети. Книгата е страхотно есенно четиво за почитателите на криминалния жанр.

Рей Бредбъри – Вино от глухарчета

Отново преминаваме към класиците. „Вино от глухарчета“ представлява полу-биографичен роман от 1957 година. Действието тук се развива през лятото на 30-те години на 20-ти век в един измислен град. В историята виното от глухарчета е своеобразна метафора за запечатването на всяка радост от лятото в една бутилка. Главният герой е малко момче, което допълнително допринася за красотата на историята. Фокусът на книгата е предимно върху ежедневния живот в малък американски град и върху простите радости от една изминала година.

Вино от глухарчета
"Вино от глухарчета"

Айн Ранд – Изворът

Първият голям литературен успех на писателката. Той предизвиква световен интерес още от издаването си. Съчетава философски размишления (философията на обективизма) и романтична любовна интрига. Това е задълбочено четиво, перфектно за размисъл през хладните и облачни дни на есента, която е време за размишление и вглеждане в себе си.

Джоди Пико – Малки големи неща

Роман от световноизвестната Джоди Пико, която успява да съчетае дълбоки философски, етични и морални въпроси в своите затрогващи истории. В тази творба ще срещнете въпросите за страховете, надеждата, омразата и предразсъдъците, справедливостта и невидимите стени, които ни разделят.

Малки големи неща
"Малки големи неща"

Кен Фолет – Устоите на земята

Епичен роман, който ни разказва за доброто и злото, за предателството и интригите, за красота, но и насилие. Действието се развива във военно време в Англия на фона на религиозни конфликти, борби за надмощие и раздели на съдби и семейства. Самата история ще ви разкаже за построяването на катедрала в Кингсбридж, действие, което отнема над 50 години. Романът е класиран сред 100-те най-велики книги на ВВС.

Елиф Шафак – Любов

Роман за свободата в диренето на своя Бог, за мъката в търсенето на пътя към себе си, за радостта в откриването на път към другия, книга за любовта. Всичко това представлява „Любов“ на Елиф Шафак. Великолепно есенно четиво, което ще ви порази със своята философия в отговора на въпроса „Как любовта може да промени живота ни?“.

Автор

Виктория Димитрова е преводач, писател по душа и поет по сърце. Страстен почитател на дългите разходки сред природата. Обича книгите, празните листи, които чакат да ги изпишеш, силното кафе и да учи нови неща. (Да не забравяме и котките. И кучетата.) Вярва, че в живота си трябва да следваме мечтите си.

1 коментар

  1. Не мисля, че "100 години самота" е книга за през есента. То тя дори щастлив човек през лятото може да докара до депресия, камо ли нормалните хора през есента.

Напишете коментар