Лина Никол. Едно дете в семейството на музиканти, което се запознава с магията на музиката в съвсем ранна възраст. Пътят ѝ в образованието обаче я отвежда до съвсем друга сфера, а именно до специалността Социология, последвана от Финанси. Но шестото изкуство е първата ѝ любов, затова и до днес двете продължават да бъдат неразделни. 

Коя е Лина Никол? А Веселина Николова? Как би се представила пред читателите на VIBES?

Лина Никол е певица в стиловете RnB/Soul/Funk/Pop, която също така пише музика и текстове, понякога самостоятелно, понякога заедно със своите колеги музиканти, които са и част от нейната лайв банда. Смисълът в изкуството за нея е да прави все повече авторска музика, която да представя на своите фенове и по този начин да предава своите емоции и преживявания на хората.

По-труден е въпросът за Веселина Николова, защото освен да си записва мелодии на телефона и да пише текстове, тя се самопродуцира и отделно работи в сферата на маркетинга...  съответно ѝ се налага освен да е креативна, да е сериозна и много организирана. Но креативната част от живота ѝ е слабото ѝ място и се надява да има повече време за нея.

Кога започна твоята история с музиката?

Моята история с музиката започна с уроци по класическо пиано. Родителите ми ми купиха пиано и започнах да свиря, а когато пътувах с тях, слушах дуо „Тифани” (името на дуото на майка ми и баща ми) и заспивах обикновено към 3-4 сутринта, когато те приключваха работа. Но това не ми пречеше да се събуждам в 9 сутринта и да ги тормозя да стават... горките.

Според мен е смело решение да си артист в България, може да се каже без значение под каква форма. Съгласна ли си с това твърдение, или ще ме опровергаеш? Защо?

Да си артист като цяло е смело решение. Преди си мислех, че само в България е трудно, но в чужбина има голяма конкуренция - ако тук сме малък пазар и това е проблем, в САЩ шансовете да пробиеш са малки. Сега и бизнесът е по-различен, така че при всички положения се  изисква много работа и малко късмет. В момента слушам едно интервю на D’Angelo за Red Bull Music Academy и разбирам той през колко неща е минал, за да достигне до това ниво, неща, които повечето хора едва ли знаят. Всеки трябва да извърви даден път и ако има малко късмет и разбира се талант, може да постигне много. И зависи кой как си представя „славата” – това вече е много индивидуално понятие за всеки.

Коя е сцената, която те привлича? Какво откриваш в нея?

Привлича ме тази сцена, пред която има качествена аудитория, която разбира, откликва и оценява това, което правим. Най-важното за един артист или поне за мен е да виждам срещу мен интелигентни и готини хора, с които трептим на една честота, на които съм предала дадена емоция. Контактът с публиката е важен. Другото важно нещо е хората, с които съм на сцена, да излизат с удоволствие и заедно да се наслаждаваме на музиката и на това, което правим.

Каква е твоята музика, Лина? За какво пееш?

Наскоро си мислех какъв би бил идеалният продуцент за мен и как бих искала да звучи моята музика – представям си съчетаването на следните неща  – малко от звученето на RnB музиката  от 90-те –  сещам се за James Poyser например (това е един гигант, работил с всички - от Aretha Franklin до D’Angelo); към това се добавя някое от модерните течения, както е музиката на Sinead Harnett и NAO, и тъй като за мен е важно да има един баланс между виртуалния звук и живото изпълнение, бих добавила и звученето на един бял соул/поп изпълнител Allen Stone, който прави много яка музика. Сигурно да намеря продуцент, на който мога да платя и който може да разбере всичко това, което описах, е като да спечеля 6-ца от Тотото (смее се).

Относно това за какво пея – пея предимно за любов, когато я има, когато я няма, за изминали емоции, за страхове, за радости в живота, но темите в много случаи са вдъхновени от личен опит.

Разкажи ни една история. С твоя песен.

„Топъл дъх” – може да звучи много странно, но си спомням като бял ден къде бях, какво правих, как седнах да пиша тази песен и визуално веднага изниква обстановката, стаята, абсолютно всичко. Това е история за интимност, за най-ценните моменти с любим човек, за скритите надежди това да бъде нещо истинско, за момента, в който си готов напълно да се отдадеш на някого, когато разбираш, че той те кара да се чувстваш най-добре и ти дава свободата да бъдеш себе си.  Песента не е само за секс, а по-скоро за секс с правилния човек, с когото се допълвате.

Един от най-често срещаните въпроси към артистите е свързан с вдъхновението. Предполагам, че няма как да те вдъхновява само едно нещо, затова ще те помоля да ни изброиш поне три.

  • Хубава музика
  • Емоция
  • Интересна история

Къде можем да слушаме твоята музика? А какво ти предстои в най-скоро време?

В момента пускаме лайв сесии на авторски композиции. Сега публикувахме второто видео към песента „All I Need” и предстоят още две видеа.

Автор

Станислава е един от основателите на VIBES. Филолог по образование и автор по призвание. Пада си по книги, бяло вино и котки, може и да не са в този ред. Разполага със заразително чувство за хумор, но не ви пожелаваме да попадате под неговия прицел.

Напишете коментар