Лина Никол: Нежното присъствие на соул сцената


Лина Никол. Едно дете в семейството на музиканти, което се запознава с магията на музиката в съвсем ранна възраст. Пътят ѝ в образованието обаче я отвежда до съвсем друга сфера, а именно до специалността Социология, последвана от Финанси. Но шестото изкуство е първата ѝ любов, затова и до днес двете продължават да бъдат неразделни. 

Коя е Лина Никол? А Веселина Николова? Как би се представила пред читателите на VIBES?


Лина Никол е певица в стиловете RnB/Soul/Funk/Pop, която също така пише музика и текстове, понякога самостоятелно, понякога заедно със своите колеги музиканти, които са и част от нейната лайв банда. Смисълът в изкуството за нея е да прави все повече авторска музика, която да представя на своите фенове и по този начин да предава своите емоции и преживявания на хората.

По-труден е въпросът за Веселина Николова, защото освен да си записва мелодии на телефона и да пише текстове, тя се самопродуцира и отделно работи в сферата на маркетинга...  съответно ѝ се налага освен да е креативна, да е сериозна и много организирана. Но креативната част от живота ѝ е слабото ѝ място и се надява да има повече време за нея.

Кога започна твоята история с музиката?

Моята история с музиката започна с уроци по класическо пиано. Родителите ми ми купиха пиано и започнах да свиря, а когато пътувах с тях, слушах дуо „Тифани” (името на дуото на майка ми и баща ми) и заспивах обикновено към 3-4 сутринта, когато те приключваха работа. Но това не ми пречеше да се събуждам в 9 сутринта и да ги тормозя да стават... горките.

Според мен е смело решение да си артист в България, може да се каже без значение под каква форма. Съгласна ли си с това твърдение, или ще ме опровергаеш? Защо?

Да си артист като цяло е смело решение. Преди си мислех, че само в България е трудно, но в чужбина има голяма конкуренция - ако тук сме малък пазар и това е проблем, в САЩ шансовете да пробиеш са малки. Сега и бизнесът е по-различен, така че при всички положения се  изисква много работа и малко късмет. В момента слушам едно интервю на D’Angelo за Red Bull Music Academy и разбирам той през колко неща е минал, за да достигне до това ниво, неща, които повечето хора едва ли знаят. Всеки трябва да извърви даден път и ако има малко късмет и разбира се талант, може да постигне много. И зависи кой как си представя „славата” – това вече е много индивидуално понятие за всеки.

Коя е сцената, която те привлича? Какво откриваш в нея?

Привлича ме тази сцена, пред която има качествена аудитория, която разбира, откликва и оценява това, което правим. Най-важното за един артист или поне за мен е да виждам срещу мен интелигентни и готини хора, с които трептим на една честота, на които съм предала дадена емоция. Контактът с публиката е важен. Другото важно нещо е хората, с които съм на сцена, да излизат с удоволствие и заедно да се наслаждаваме на музиката и на това, което правим.

Каква е твоята музика, Лина? За какво пееш?

Наскоро си мислех какъв би бил идеалният продуцент за мен и как бих искала да звучи моята музика – представям си съчетаването на следните неща  – малко от звученето на RnB музиката  от 90-те –  сещам се за James Poyser например (това е един гигант, работил с всички - от Aretha Franklin до D’Angelo); към това се добавя някое от модерните течения, както е музиката на Sinead Harnett и NAO, и тъй като за мен е важно да има един баланс между виртуалния звук и живото изпълнение, бих добавила и звученето на един бял соул/поп изпълнител Allen Stone, който прави много яка музика. Сигурно да намеря продуцент, на който мога да платя и който може да разбере всичко това, което описах, е като да спечеля 6-ца от Тотото (смее се).

Относно това за какво пея – пея предимно за любов, когато я има, когато я няма, за изминали емоции, за страхове, за радости в живота, но темите в много случаи са вдъхновени от личен опит.

Разкажи ни една история. С твоя песен.

„Топъл дъх” – може да звучи много странно, но си спомням като бял ден къде бях, какво правих, как седнах да пиша тази песен и визуално веднага изниква обстановката, стаята, абсолютно всичко. Това е история за интимност, за най-ценните моменти с любим човек, за скритите надежди това да бъде нещо истинско, за момента, в който си готов напълно да се отдадеш на някого, когато разбираш, че той те кара да се чувстваш най-добре и ти дава свободата да бъдеш себе си.  Песента не е само за секс, а по-скоро за секс с правилния човек, с когото се допълвате.

Един от най-често срещаните въпроси към артистите е свързан с вдъхновението. Предполагам, че няма как да те вдъхновява само едно нещо, затова ще те помоля да ни изброиш поне три.

  • Хубава музика
  • Емоция
  • Интересна история

Къде можем да слушаме твоята музика? А какво ти предстои в най-скоро време?

В момента пускаме лайв сесии на авторски композиции. Сега публикувахме второто видео към песента „All I Need” и предстоят още две видеа.

Станислава Симидчийска

Станислава е един от основателите на VIBES. Филолог по образование и автор по призвание. Пада си по книги, бяло вино и котки, може и да не са в този ред. Разполага със заразително чувство за хумор, но не ви пожелаваме да попадате под неговия прицел.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни