Лилия Йотова е професионален фотограф с дългогодишна практика. Нейните стихии са лайфстайл фотографията, музикалната, събитийната и детската фотография. Портфолиото ѝ съдържа 238 публикувани корици на списания и кадри от над 350 концерта на световни звезди, а пред обектива ѝ са заставали сериозна част от българските знаменитости. Лилия работи по кампании на Уницеф, ментор по фотография е към Международната награда на Херцога на Единбург за България, както и лектор по фотожурналистика в Арт Колеж по визуални изкуства. Член е и на Съюза на българските журналисти. Лилия Йотова е председател на Асоциацията на професионалните фотографи в България, както и член на международното жури на конкурса Voubs International Photography Awards 2016.

Кога поехте по пътя на фотографията и разбрахте, че тя ще бъде Ваше професионално поприще?

Фотографията е моята детска мечта. Беше любов от пръв поглед, още в първата минута щом се докоснах до нея в кръжока по фотография. Бях първи клас. И от тогава не съм се разделяла с тази моя мечта, преследвах я, докато не я превърнах в реалност. Пътят беше дълъг, но си заслужаваше да се извърви. Ако искаш нещо много силно, от цялото си сърце, без да си задаваш въпроси дали, ако и други подобни, то се случва.


Специализирали сте се в лайфстайл, музикална, събитийна и детска фотография – с какво Ви спечелиха и повече се обединяват или разделят помежду си?

Всички тези фотографски жанрове ги обединява едно – запечатване на положителни, добри, весели, щастливи и забавни моменти от живота. В тези жанрове няма да се сблъскаш с максимата „Лошата новина е добра новина, а добрата новина не е никаква новина“. Скандалът, трагедията, страхът и сензацията продават днешните медии. А в лайфстайл, музикалната и детската фотография се акцентира върху положителното, върху постиженията, върху красотата, върху естествеността, върху емоцията, върху щастието. Това е нещото, което ме спечели. Иска ми се в този агресивен свят, в който живеем, да можем да показваме и хубави, добри неща.


Всеки човек притежава специфична красота - аз мога да я видя и уловя в кадър. Смятам, че част от всичко, което се случва се дължи на медиите и тяхното съдържание. В стремежа си към по-високи тиражи, лайкове и продажби, медиите избират по-лесния път – сензацията прави по-лесно впечатление, по-оборотна е. Но съществуват и добри новини, които заслужават внимание. Сферата на изкуството ме вълнува, жанровете, за които ме питате, са в тази област и това също ме спечели. Опитвам се да създавам добри новини в снимки от сферата на изкуството и културата и за тази цел създадохме сайта Art News, където се опитваме да извадим на показ истинските и ценни постижения на творците, а не жълтите клюки и безсмислени сензации. Всяко едно културно събитие има своето достойно място там.


Как успявате да овладеете емоцията по време на концерт например и да заснемете нужните кадри? Сигурно е трудно да се снима, докато наоколо има пощуряла тълпа, а и самият изпълнител не позира?

Емоцията не трябва да се овладява, а да се изживява. Отдаваш й се на 100%, изключваш за всичко останало, концентрираш се върху нея и върху усещанията, които ти дава. И получаваш резултат, който не си очаквал и в най-смелите си мечти и прогнози. До това заключение съм стигнала сама, от собствен опит и смятам, че може да бъде приложено във всяка една област.

Трябва това, което работиш, да го правиш с удоволствие и страст, тогава нещата се случват лесно и крайният резултат е прекрасен.

Концертите са моята истинска страст, те ме зареждат, докосвам се до различни култури, хора, музика, места. Не се ограничавам да снимам конкретни стилове, искам да имам поглед върху цялостната музикална картина и имам богата история, база за сравнение, както и опит за работа в тълпи. Сцената и осветлението, непринудеността на музикантите и артистите, липсата на поза и фалш, бурните емоции на публиката – това ми харесва. Няма по-силна снимка от тази, която е запечатала кулминационен момент и емоционалните състояния на участниците в него. Такава снимка може да разкаже много повече за събитието от цяла страница текст.

Снимането в тълпи, без режисиране на кадрите и участниците, без светкавица, при налично осветление и в рамките на 10-15 минути е много трудно. Това е най-сложното нещо, което научих, но пък се влюбих в него. Трябва да си много бърз, да сменяш гледни точки и обективи, да се пазиш, да не пречиш на публиката, да спазваш изискванията, поставяни от мениджмънта на артиста, така да направиш кадрите, че да са подходящи за изданието, за което работиш и да успееш да вземеш своята доза зареждаща музика, преди да са извели фотографите от залата.


С какво снимате? Колко важна е техниката в случая, с оглед на това, че вече има фотографи, специализирали се в снимане с лентов апарат или пък мобилен телефон?

Снимам с професионален фотоапарат Nikon, със сменяема оптика и различни обективи Nikkor, взависимост от вида на конкретното снимане. Използването на професионална техника гарантира високо качество на крайния продукт. Техниката е важна, да, но по-важни са знанията и уменията на човека зад камерата. Когато умееш да боравиш технически с фотоапарата и знаеш как да го настроиш, в зависимост от светлината, мястото, типа снимане и т.н., ти можеш да направиш перфектен кадър с каквато и да е техника. Скъпата техника не те прави добър фотограф. Мога да дам пример с тези, които се учат да карат кола – ако се учиш на Мерцедес автоматик, после трудно ще караш кола с ръчни скорости. Така че трябва да преминеш през обикновеното, трудното и малкото, за да стигнеш до по-високото, професионалното и ценното.

Какво дава и какво отнема подобна творческа професия?

Професията ми дава крила, зарежда ме и ме изпълва с енергия. Отнема от времето ми и от личния ми живот, но с течение на времето се научих да комбинирам полезното с приятното.


Вие бяхте единственият роден представител в журито на фотографския конкурс
VIPA 2016 – беше ли предизвикателство за Вас подобно признание?

За мен това беше изключителна чест и признание. Изказвам искрена благодарност на организаторите, че ми гласуваха доверие и че се спряха на мен. Приех това предизвикателство като нещо изключително важно и сериозно, върху което работихме почти цяла година. За мен бе много ценно да се запозная в детайли с конкурсния хъб VOUBS, тези платформи са бъдещето на фотографията. Също отчитам за много полезни контактите с чуждестранните колеги-фотографи от цял свят. Обменихме полезен опит и добри практики.

С какви емоции останахте след състезанието?

Все още ме държат положителните емоции около конкурса, журирането, церемонията, откриването на изложбата. Много се радвам, че имаше толкова участници, особено в категорията „Снимки от България“. Смятам, че фотографията е чудесен начин за реклама и промотиране на прекрасната ни държава.

Sarah Caldwell

Има ли снимка, която ще запомните? С какво Ви спечели (или обратното)?

Да, имам фаворити във всяка една от шестте категории. Например в „Архитектура“ снимката на историческия музей, която зае първо място, ме впечатли с перфектното си техническо изпълнение, липсата на каквито и да е изкривявания, прекрасно избрания ъгъл и перспектива, цветовете, рязкостта. В категорията „Снимки от България“ ми направи впечатление, че фарът в Созопол е доста често сниман и ми харесаха всички кадри, които го показваха в различна светлина. В тази категория имаше снимки, направени от чужденци, и то не малко на брой, което отново ме навежда на мисълта, че фотографията трябва да се използва за реклама на България.

Веселин Атанасов

В категорията „Репортаж“ признавам майсторството на фоторепортерите от Бангладеш. Имаше доста фотографии от тази държава и всичките бяха силно впечатляващи. В категорията „Мода“ имах фаворит, който не успя да спечели награда, но беше нощна снимка, на която се виждаха ясно всички звезди и един модел в червена рокля. Много впечатляваща снимка, трудна за изпълнение, но майсторски направена. Много красиви фотографии имаше и в категорията „Храна“.

Md Tanveer Hassan Rohan

Аз не одобрявам снимки, които показват кръв, насилие, ранени или убити хора, защото не е етично. Имаше няколко такива в категорията „Фоторепортаж“ и аз съм написала това мое мнение под самите снимки, още докато ги журирахме. Особено, когато става въпрос за деца. Когато има някакво трагично събитие, то може да се покаже по десетки начини, без жертвите да са в центъра на обектива.

Какъв съвет бихте дали на младите хора, които тепърва планират да се отдадат на фотографията?

Фотографията е начин да изразяват себе си и начина, по който виждат света. Много е хубаво, че все повече хора се увличат от това изкуство. Препоръчвам им да изкарат поне по един курс за основи на фотографията и след това да снимат. Всеки ден. Да посещават фотографски изложби, форуми, майсторски класове. Да анализират, да се информират. Да взимат участие в конкурси в платформи като VOUBS, защото така ще покажат своето творчество пред света. Да мечтаят, дерзаят и показват реализираните си мечти в кадри.


Затворете очи. Как изглежда перфектният кадър?

Пълен с емоции. Като минеш покрай него, да обърнеш глава, да спреш, да се загледаш и да се усмихнеш. Да ти изпълни деня с позитивизъм.

Автор

Станислава е един от основателите на VIBES. Филолог по образование и автор по призвание. Пада си по книги, бяло вино и котки, може и да не са в този ред. Разполага със заразително чувство за хумор, но не ви пожелаваме да попадате под неговия прицел.

Напишете коментар