Лещен - един от рубините в короната на Родопите

Забързани в динамичния делник, улисани да градим кариера и да правим пари, живеем сред стени от бетон в буквален и в преносен смисъл – тези, издигнати от градоустройствените планове и онези, които сами зидаме в отношенията помежду си. Някъде там – в лабиринтите, където преследваме успеха, от нас се изплъзва най-същественото – губим чисто човешкото…

Затова е хубаво да си имаме любимо кътче сред природата, в което да се уединяваме от време на време, когато усетим, че прегряваме от натрупаното напрежение.

Високо на прохлада в планината, далеч от шумотевицата и светската суета, извън обсега на изнервени шефове, враждебни погледи и коварни интриги... Място, на което не просто да разпуснем, но и да прочистим сетивата, ума и сърцето си. Да съберем сили, за да преосмислим житейските си избори и посоки.

Ако представите ви за пълноценна почивка не са в противоречие с горенаписаното, заинтересувайте се за село Лещен. Съпоставено с останалата българска реалност, то е същинска вълшебна приказка! Ще ви пренесе в коренно различно, кристалночисто измерение и ще пренареди скалата ви от ценности.

Потънала в южните склонове на Западните Родопи, вперила взор в Пирин планина, тази райска педя земя ще ви разтърси и преобрази всецяло!

Село Лещен, община Гърмен е едно от най-известните еко-селища в страната. Само 14 км го делят от град Гоце Делчев. На 50 – 60 км от него са ски курортът на Банско и Роженският манастир край Мелник. Разстоянието от столицата до Лещен е точно 194 километра.

В Лещен живее душата на Родопа планина, която само Хайтов знаеше как да опише. Нейната велика мистерия едва ли някога ще бъде докрай разгадана… Ала поне може да бъде видяна и съпреживяна…

Магията Лещен – от миналото до днес

За първи път името на Лещен фигурира в исторически извор от 1671 г., останал от администрацията на Османската империя.

През 1889 г. босненският изследовател Стефан Веркович в записките си отбелязва, че селището се състои от 56 български къщи. Национално преброяване, приключило в 1907 г., отчита население от 487 души в селото.

Лещен

Към днешна дата постоянно живеещите в Лещен са по-малко от 50 човека. Но са съумели да го разработят като една от най-успешните дестинации за развитие на селски туризъм.

Де юре Лещен преминава към територията на България през 1913 г. по време на Междусъюзническата война. До 1934 г. е община, в която кипи социален живот. По-късно общинският център е преместен в Гърмен, обаче лещенци запазват създадените традиции, търговския нюх и будната атмосфера.

Автентичният архитектурен стил на лещенските къщи

В наше време в планинското селце са оцелели и реставрирани около 30 къщи, всичките с над 200 годишна история. Те са съхранили автентичния си вид от времето на Българското възраждане.

15 от жилищата са реновирани според модерните стандарти и функционират целогодишно като къщи за гости. Отличени са със сертификат "Зелена Къща" от БААТ – Българската асоциация за алтернативен туризъм.

Изникнали като гъби по скатовете на планината, къщите на Лещен са съградени от камък, кирпич и ковано желязо. С дървени чардаци, черчевета и порти, с живописни дворове, обгърнати от зеленина и пъстри цветя, те сполучливо пресъздават възрожденската традиция. С това уцелват право в сърцето, докосвайки вроденото ни чувство за национална принадлежност. Гледката наистина е покъртителна!

Интериорът на лещенските къщи за гости е издържан в духа на народния бит – дървени легла, ракли и скринове, трогателни атрибути – архетипи на българското. Навсякъде са постлани шарени черги, разкошни родопски китеници и одеала, покривки с разноцветни шевици. Същевременно дискретно присъстват съвременните удобства – стаите са с луксозни бани, всички помещения са с плазмени телевизори и сателит, с интернет връзка, телефон и компютър.

Оборудването е решено така, че нищо от предимствата на модерния свят да не липсва.

Хотел "Лещен", "Скендеровата къща", "Къщичката на Алиса", къщи за гости "При Малкия", "Дими", "Родопски кът", "Тодорината къща", ваканционен дом "Dream house", "Глинената къща" са винаги в готовност да посрещат гости.

"Глинената къща" е единствена по рода си чудатост – архитектурно бижу, каквото сме виждали само в анимационния сериал "Семейство Флинстоун". Проектирана е с развихрено въображение и е съградена само от глина, слама и дърво.

Нейният сламен покрив, вратичката, прозорчетата и коминът стъписват с фантасмагоричните си форми. И противно на всякакви надежди, че вътре ще попаднем в каменната ера, там ни изненадват супер екстри – баня, тоалетна, кабелна телевизия, компютър с интернет.

Тя е с капацитет за двама души и се дава под наем срещу 120 лв за нощувка. Честно казано, по-голямо удоволствие доставя да бъде разгледана безплатно отвън, на хълма, отколкото пренощуване вътре в нея, за което май се изисква повечко склонност към ексцентричното…

Селският площад на Лещен

Романтично изживяване е разходката по тихите лещенски улички, покрити със стар калдъръм. Те лъкатушат между къщите и всички накрая извеждат до селския мегдан. Там респектиращо извисява ръст Бялата черква, издигната още през 1833 – 1836 г. Тя носи името "Света Параскева" и въпреки че в нея отдавна не се практикува свещенослужение, нейните врати са постоянно отворени за посетители.

Окото грабват двата мащабни стенописа, заели с едрите си щрихи и ярки цветове цялата лява страна на храма.

Лещен

На центъра е и прославената механа "Кръчмата", разположена в някогашната сграда на килийното училище. Тя разполага с просторна тераса, обърната към Пирин планина.

Заведението предлага богато меню с колоритни местни ястия, типични за родопската кухня. Специалитетите се поднасят в дървени гаванки, а питиетата – в тиквени кратунки.

Направо си е грях да се отиде в Лещен, а да не се посети "Кръчмата"! Въпреки че всичките къщи за гости си имат ресторанти, където домакините приготвят храната по стари рецепти, и то само от био продукти, които си произвеждат.

Който пие от домашната лещенска ракия, сварена с омайни билки от планината, после дълго помни аромата й!

На селския площад е и читалището, в което са подредени етнографски колекции от народни инструменти, домашни тъкани и старинни фотографии.

По главната улица са aрт магазинът и сергиите с български сувенири, откъдето хората си купуват нещо за спомен.

Забавления за туристите – съчетаване на приятното с полезното

Забавления, мероприятия и приятни занимания в Лещен се организират през цялата година. Желаещите могат да се включат в лов и риболов с опитни водачи, в разходки по планинските маршрути, в акции по бране на билки и гъби, езда и плуване.

На 5 – 6 км от Лещен е балнеолечебният санаториум в Огняново, където има открит и закрит басейн с целебна изворна вода.

Архитектурният резерват Ковачевица е на по-малко от 8 км. Там определено си струва да бъдат разгледани етнографските музейни сбирки, увековечили красотата и дарованието на родопчанина.

Ски курортът в Банско е на 50 км от Лещен. А лазурният бряг на Егейско море е точно на 100 км разстояние. Ако планирате по-обширна екскурзия, може да включите голям набор от забележителности, които са по същия маршрут.

Село Лещен е изключително удачен избор за хората на интелектуалния труд и за тружениците на изкуството. Художници, писатели, артисти, музиканти и учени черпят творческо вдъхновение за своите нови проекти.

Връзката с българския корен и силата на природата просветляват човешкия дух, даряват душевна хармония и съзидателна сила.

Лещен

Престоят в Лещен е идеален лек за тези, които са претърпели психически срив вследствие на преживяно нещастие. Сред божиите красоти на Родопите връзката със Създателя е най-чиста. Човешката душа се отваря за Неговата милост, получавайки прозрение свише.

На това магнетично място човек преоткрива себе си, превъзмогвайки и най-трудно преодолимата болка.

Гостоприемството на родопчаните, топлотата им, човещината, с която посрещат и изпращат, я няма никъде другаде в България!

Отивайки в Лещен, ще запълните най-големите си дефицити – романтика, съвършено спокойствие, приключения, наслада, любов… И което е още по-важно – ще се сдобиете с цяр срещу злобата, фалша и пошлостта, с които днешният свят ни облъчва, заразява и разболява!

В Лещен сякаш времето е спряло… Спри се и ти!

Каква благодат е да се събудиш в лещенска къща, да разтвориш широко прозореца към снагата на Пирин! Да вдишваш с пълни гърди свежия планински въздух! Там проумяваш колко малко неща всъщност са ти нужни, за да си наистина щастлив!

Автор: Гана Василева

VIBES

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни