La dolce vita: италианската философия за живота

Произходът на израза la dolce vita (на български: сладък живот) е заглавието на италинско-френски филм на Федерико Фелини от 1960 г., в който главният герой търси щастието. През годините la dolce vita се превръща в нещо мащабно - философия за живота. И в същото време запазва своята малка основа- стремежа към щастието.

Какво си представяте, когато чуете Италия? Простено е на всички, които веднага си помислиха за Моника Белучи. Италия е вкуса на прясно изпечено тесто и домашна паста…Италия е полъха на вятъра по крайбрежието на Сицилия…Италия е аромата на безкрайните лозя на Тоскана…Италия е възхищението от изкуството на Ренесанса…Италия е топлината в душата от времето, прекарано със семейството…Италия е радостта от преоткритото спокойствие с приятели…

Италия

Италия не е храна, природа, вино и изкуство. Италия е вкус, вятър, ухание, любов и смях. Италия е емоция. La dolce vita е състояние на духа.

Неслучайно, един от любимите италиански писатели (и малко по-случайно, любим на всички манекенки) - Умберто Еко казва: "Хората цяла седмица чакат да стане петък, цяла година да стане лято и цял живот да са щастливи..." La dolce vita изисква точно обратното от теб - да си доставяш удоволствие всеки ден. Да се насладиш на цяла пица, без да броиш калориите… да изпиеш бутилка вино, въпреки че не е редно… да се смееш пиян по булеварда, знаейки, че не е културно… да целунеш непознат на плажа, колкото и да не е морално…

Италия

La dolce vita дава ясен отговор на един от фундаменталните философски въпроси - кое е правилно и кое не?  Правилно е абсолютно всичко, което ти доставя удоволствие и те прави щастлив.

Основната идея на италианската философия за живота е, че тя не е италианска, не е подвластна на географски територии и културни особености. Защото вкус, вятър, ухание, любов и смях, можеш да откриеш навсякъде… а емоция можеш да създадеш само в себе си.

Италия

Да, la dolce vita е в Италия, но сладкият живот е вътре в теб!

Димана Симеонова
Димана Симеонова

Носител на вируса на сарказма, преживявам всеки ден с двойна доза самоирония, приемана с чаша хубава бира. Имах късмета да разбера достатъчно рано, че отговорът на въпроса за смисъла на живота е 42. Сега ми остава да открия само кой е въпросът. В преследване на тази мисия, вървя през живота, заобиколена от качествена литература, завладяващо кино и вкусна храна…без да броя калориите.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни