Кулинарно кино: две гурме вечèри, две авантюри на сетивата


Гурме вечеря, филм и хубаво вино. Трябва ли ни нещо повече?

На 19 ноември, четвъртък, от 19:30 часа в зала 10 на НДК ще имаме възможност да се насладим на прожекция на документалния филм Foodies и гурме вечеря, приготвена от шеф Димо Димов, придружена от три вина, подбрани от екипа на Divino.

На 21 ноември, в събота, от 20:00 часа, отново в зала 10 на НДК можем пък да гледаме документалния филм за тризвезден шеф-готвач „Серджо Херман, безобразно съвършен“ и да опитаме гурме вечерята, приготвена от шеф Димо Димов, отново придружена от три вина, подбрани от екипа на Divino.

Цената на един куверт е 50 лева. Освен вечерята с филмова прожекция, тази цена включва и еднодневен достъп в ден по избор за DiVino.Taste – Форум на българското вино (НДК, зала 3, 20-22 ноември 2015), повече за който можете да прочетете тук.

А кой е Димо Димов? Шеф-готвач с високо реноме в света на висшето ресторантьорство и носител на престижни награди, владее до съвършенство науката и изкуството да създава незабравими емоции. Основател на Cult Gourmet Catering и на веригата ресторанти Pure, шеф Димов има класически подход към храната, дълбокото познаване на френските кулинарни техники, съчетано с въображение, собствен стил и преклонение пред добрия продукт.

Ето и малко информация за филмите, които са част от специалната прожекция.

Foodies

Швеция, 2014, 95 мин., документален филм, режисьор Томас Джаксън, Шарлот Ланделиус и Хенрик Стокаре

19 ноември, четвъртък, 19:30 часа, НДК, зала 10

Кои са Foodies? Явлението доби размерите на утвърдена субкултура в съвременното общество: хора, обсебени от качествената и изискана храна, готови да й посветят времето, средствата и емоциите си. Повечето от „фудитата“ поддържат постоянен блог или споделят информация в социалните мрежи. Такива са и героите на филма, който ще ни отведе по стъпките им в най-прочутите тризвездни (по гида „Мишлен“) ресторанти на света. Отдадени на преклонението към храната, което от хоби се превръща в начин на живот, те са добили статуса на престижни кулинарни критици, защото критериите им са обусловени от „звездния“ им опит. Това са хора, които прекарват живота си в обикаляне на планетата и... ядене. Хора, чието мнение толкова високо се зачита от професионалистите в бранша, че да си резервират място и в най-труднодостъпните ресторанти за тях не е проблем. Кои са тези хора, кои места посещават, какво консумират там, дали това ги прави щастливи, дали харесват всичко, което опитат... вижте сами.

Менюто на шеф Димо Димов:

Прясно изпечен хляб

Предястия

Крем от гъши дроб
салата от киноа и червена леща, листа от тученица
хляб със звезден анасон

Основно ястие

Френско петле в два стила:
Кок-о-вен; филе с масло от салвия и трюфел, ризото с кестени

Десерт

Гато "Марсел" с малинова пяна

Серджо Херман, безобразно съвършен / Sergio Herman, fucking perfect

Холандия, 2015, 80 мин., документален, режисьор Вилемек Клойфхаут

21 ноември, събота, 19:30 часа

Не се случва често някой да се откаже от успешна кариера в разцвета на силите си. Когато този някой е шеф-готвач, вероятността клони към нула. Но Серджо Херман взима това решение. Въпреки че ресторантът му е номер едно в Холандия. Въпреки че има три звезди от Michelin и лоялен, сработен екип. Но Серджо има също и семейство – жена и три деца, за които никога не му остава време. Филмът показва перфектно смазания механизъм в кухнята на един тризвезден ресторант, но също и напрежението да се задържи нивото му. Надвисва въпросът за цената на съвършенството и една съвсем простичка мечта започва да си пробива път – нещо като забравена рецепта от детството...

Менюто на шеф Димо Димов:

Прясно изпечен хляб

Предястия

Домашно маринована сьомга с червено цвекло
букет от салати и гратениран биск от омар

Основно ястие

Телешко:
Телешки джолан су вид в сос от зелен пипер
рагу от манатарки, био моркови с естрагон и конфи от картофи

Десерти

Флан Каталана, пистачо пана кота и шоколадов крем

Куверт-билети в билетния център на НДК и vintageclub.bg.

VIBES

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни