“Където пеят раците” на Дилия Оуенс предизвиква фурор още с излизането си на пазара през 2018 година, печелейки овациите на публика и критици. Историята, която създава 73-годишната американска писателка печели сърцата на читатели от цял свят и превръща творбата ѝ в литературен феномен - близо 19 милиона екземпляра, 190 седмици на върха на класациите на New York Times и огромна популярност.

Нека поговорим за книгата 

Сюжетът се върти около образа на Катрин Кларк (или Кая) и нейната житейска история, наситена с тъга, самота, изпитания, но и любов. Романът представя вътрешния свят на героинята в битката ѝ с чувствата и трудностите, на които е обречена. Показани са ни отношенията ѝ с родителите, с нейния брат, сестрите ѝ и жителите на измисленото градче Бъркли Коув, Северна Каролина. Оуенс рисува завладяващата картина на мочурището и момичето, което става едно с него и природата. Биолог и изследовател, Дилия Оуенс изгражда образа на Кая по начин, близък до самата нея. Кая е запленена от всичко, което виждат очите ѝ - от естествените процеси, от двойствеността на природата - строга господарка и грижовна майка.

Героинята е привлечена от растенията, животните и красотата на мочурището. Тя става едно с него. Кая се научава да различава птиците, рибите, растенията и всичко, което я заобикаля, оставяйки четенето, писането и училището на заден план. Неин учител става природата и това ясно си личи във всеки един момент на нейната история. Историята проследява трудното детство на Кая, самотното юношество и предизвикателствата в любовта към двама мъже - скромният Тейт (нейната първа любов) и самоувереният Чейс. Дълбочината на романа се крие в темите, които се прокрадват зад редовете. 

Писателката поставя редица важни въпроси, актуални и днес - каква е ролята на жената във времето на променливия XX век, за насилието, отхвърлянето от обществото, тежките избори, същността на убийството. 

Където пеят раците
"Където пеят раците" - изд. "Лабиринт"

Към историята за силата на човешкия дух се прибавя щипка мистерия - убийството на младия Чейс Андрюс и търсенето на причините за смъртта му. Още в началото на романа имаме противопоставянето на природата и малкия град. На аутсайдера и американското общество на юга през 50-те и 60-те години на XX век. 

Момичето от блатото, както я наричат местните, се изправя пред редица предизвикателства, заплитайки читателя в мрежа от тайни, слухове и мистерия. Заедно с историята на Кая се разплита и историята за убийството, представено ни още в първите редове на романа. Отговорна за неговата трагична смърт се смята Кая, която води кратка романтична връзка с известния младеж. С всяка една прочетена страница писателката ни поставя пред кръстопът, карайки ни да се съмняваме в героите. Да вървим по пътя, водещ към оневиняването на Кая или по пътеката към приемането на вината на блатното момиче и живота, който я очаква зад метални решетки? Каква е Кая? Способна ли е на убийство? 

В творбата на Оуенс нищо не е само черно и бяло, няма изцяло праведни и изцяло грешни. Този многопластов роман ще ви накара да се замислите за живота, за човешката същност и за изборите, които определят какви сме всъщност. 

Страниците, разказващи за историята на Кая поставят и границата между два свята - този на природата и този на хората. 

Дилия Оуенс
Авторката на "Където пеят раците" Дилия Оуенс

Подобно на много други литературни творби, постигнали огромен успех, така и “Където пеят раците” привлича вниманието на филмовия свят. На 19 август тази година бе българската премиера на екранизацията от "Александра филмс". 

Зад “раждането” на лентата стоят Рийз Уидърспуун и Оливия Нюман, както и екип от млади и амбициозни актьори.

Филмът

Носителката на Оскар за “Най-добра женска роля” Рийз Уидърспун е продуцент на лентата. Заедно с Оливия Нюман, Поли Морган и Луси Алиар, дамският екип си поставя сложната задача да пренесе на екран силата на Дилия Оуенс и историята на изоставеното момиче, приспособило се към суровия живот в мочурището на щата Северна Каролина. Дали имат успех? Донякъде.

Филмът не успява цялостно да предаде заряда, който носи книгата. Важните моменти в романа, свързани с ролята на жената, домашното насилие и отхвърлянето от социума са сякаш претрупан и оставени в периферията. Любовният триъгълник измества темите, заложени в основата на романа. Стремежът към хепиенд е силен, даже прекалено. Финалът оставя зрителя с неотговорени въпроси. И докато мистерията за убийството, което разтърсва малкото градче е разрешено, то не става ясно как бива осъществено то. Подробностите, представени в последните страници на творбата остават далеч от големия екран и зрителя. 

Където пеят раците

Както в книгата, така и лентата поставя в основата героинята Кая. Тя е дете не толкова на човека, колкото на природата. Израства в малка колиба край блатото и създанията, които живеят там. Младата британска актриса Дейзи Едгар - Джоунс се превъплъщава във вече порасналата Кая, останала сама и изоставена постепенно от майка си, сестрите, брат си и бащата, пристрастен към алкохола и склонен към насилие. 

Историята започва през 1969 година с намирането на трупа на един от най-известните младежи и син на заможно семейство от града. Полицията започва разследване, а младата Кая се оказва единствената заподозряна за убийството. Със задържането ѝ и времето, което прекарва в затвора започва и нейната житейска история. Паралелно с тъжната история за детството на момичето се представя и съдебният процес, ключите и обвиненията към нея. Тогава на екран се появява и Дейвид Стратърн, който влиза в ролята на адвоката Том - единствената надежда за Кая и един от малкото жители, които истински ѝ симпатизират.

Където пеят раците

С течение на времето разбираме все повече за Кая и връзката ѝ с Тейт, първият приятел и първата любов на момичето. Синът от рибарско семейство е “съживен” от Тейлър Джон - Смит. Героят помага на "блатното дете" да се научи да чете, пише и брои. Тяхната любов е приказка - невинна и обгърната в светлина. Злодеят тук е Чейс, изигран от Харис Дикинсън. Той е пълната противоположност на Тейт и в същото време някак по-реален. “Лошият” е представен доста по-реалистично - с недостатъците, страстите и стремежите на американското момче от южните щати. 

Двучасовата адаптация успява да предаде красотата на Юга, а актьорската игра успява да накара зрителя да се потопи във времето и атмосферата на малкия град. С бюджет от приблизително двадесет и четири милиона щатски долара, “Където пеят раците” е романтична история, примесена с доза мистерия и драма.

Където пеят раците

Филмът все пак успява да държи зрителя под напрежение и да извиква въпроси, свързани с това кой виновника за смъртта на един от героите. И независимо, че не успява да покрие и изцяло да пресъздаде дълбочината на романа и поставените теми, филмът е направен с мисъл към детайлите -  атмосферата е загадъчна, а актьорския състав е на ниво. 

В обобщение: няма да откриете силата на посланията на Делия Оуенс, преломното време на 60-те и важните за обществото теми в дълбочина, но все пак може да се насладите на историята на едно съвременно дете на джунглата, разказана в типичния холивудски стил на романтичните филми. 

Автор

Най-голямата ми страст е литературата. Обожавам книгите, киното и театъра - всички те имат специално място в сърцето ми. Харесвам нестандартните идеи, предизвикателствата и скритите истории, които чакат да бъдат открити и разказани.

Напишете коментар