Част първа - Северното Черноморие

Красотата се крие в неочакваните моменти. Тези, които ти спират дъха и ги помниш за цял живот. Ако искате да покорите нови дестинации и да откриете спиращи дъха гледки, грабвайте джапанките и чантата, и хайде към морето. Лято е – точното време за създаване на незабравими спомени, които да оставят отпечатък в нашето съзнание и да ни топлят през студените дни. Ето и къде да открием страхотни места по Северното Черноморие.

Ботаническата градина и дворецът на кралица Мария в Балчик

В ботаническата градина ще откриете огромно разнообразие от водни лилии, кактуси и други екзотични видове. Тук се намира втората по големина кактусова колекция в Европа, след тази в Екзотичната градина в Монако. Градината е много впечатляваща, просторна, с алеи за разходки и кътчета за снимки, така че си отделете поне два часа за разглеждане.

Ботаническа градина Балчик
Ботаническа градина в Балчик

Дворецът на румънската кралица Мария в Балчик е едно от най-магнетичните места в България. Той е рядко съчетание на красива архитектура, изящни цветни градини и вълшебна гледка към морето. Отвътре стилът е семпъл и се простира на два етажа. Помещенията на първия етаж се използват предимно като галерии, а вторият е реставриран и направен по автентичен начин от времето, когато е живяла румънската кралица. Не пропускайте да видите и едно от любимите места на Мария в двореца – мрамирният трон, от който се открива страхотна гледка към морската шир.

Нос Калиакра

Каквото и да кажем за нос Калиакра, ще е малко. Едно наистина вълшебно, емоционално и свързано с българската история място. Тук природата е изваяла малък полуостров, дълъг 2 километра – парче земя, врязано в морето и това е най- дългият нос на българското Черноморие. Отвесните варовикови скатове на носа го правят непристъпен откъм морето, което е обусловило построяването на средновековна крепост.

Нос Калиакра
Нос Калиакра

Ще ви издам една малка тайна… отидете по време на залез, няма да съжалявате. По простата причина, че това е единственото място на българското Черноморие, където може да се наблюдава залез на Черно море. Възползвайте се от тази възможност, като заснемете червената пътека, която залязващото слънце образува по повърхността на морето при Калиакра.

Арката в Тюленово

Тюленово е малко селце в близост до Шабла, известно с уникалния си скалист бряг, подходящ както за гмуркане, така и за всякакви видове екстремни спортове. Тук няма да срещнете хора, които опъват хавлии върху морския пясък. По простата причина, че в Тюленово няма пясък. Само скали. И то какви! Сред тях се откроява естествено оформена скална арка, която е сред най-фотографираните обекти по Българското Черноморие. От тази година арката в Тюленово се води природна забележителност, което е страхотно, защото не може да се строи около нея.

Арката в Тюленово
Арката в Тюленово

През 2017г. известната скална арка „Лазурен прозорец“ в Малта, която наподобява арката в Тюленово, е разрушена от силните бури, връхлетели средиземноморския архипелаг. Но не съжалявайте, ако не сте успели да я видите, защото красотата, която си имаме ние, по нищо не ѝ отстъпва.

Много хора се питат защо това място носи името Тюленово. Историята зад името е, че преди време е имало стада тюлени, които обитавали пещерите, намиращи се в самите скали по брега. За съжаление, тези животни в наши дни не могат да бъдат видяни, тъй като видът е изчезнал от нашето крайбрежие по ред причини, но селото винаги ще носи спомена за тях.

Заливът Болата

Болата е малък живописен залив, издълбан в скалистия бряг на север от Каварна. Наскоро Болата стана част от престижния Клуб „Най-красивите заливи в света“.

Заливът Болата
Заливът Болата

За да видите залива от високо и усетите магията му, трябва да се изкачите пеша по стъпалата, намиращи се точно зад заведението на плажа. Те отвеждат до хълма над залива и от там гледката е невероятна. Насладете се на този миг!

Фарът на нос Шабла

Шабленският фар е най-високият у нас – цели 32 метра и най-старият автентичен действащ фар в Черноморско-средиземноморския басейн. От всички български фарове той е с най-интересна история и с най-оригинална архитектура.

Фарът нос Шабла
Фарът на нос Шабла

Фарът на нос Шабла е прочут не само с дългогодишната си история, а и това, че той е умалено копие на прочутия Александрийски фар, който е едно от Седемте чудеса на света. Това е и единственото такова съоръжение, боядисано в два цвята – червено и бяло.

Крапец

Крапец е може би последният девствен плаж по българското Черноморие. Мястото е тихо и спокойно, водата е кристална в целия район, плажовете – почти празни, а гледките – безкрайни. Крапец е и един от най- дългите плажове по нашите земи – пясъчната ивица е почти 7 км. Атмосферата тук е много различна и определено предлага пълна почивка и е прекрасен вариант да избягате от ежедневието.

Крапец
Крапец

Яйлата

Местността Яйлата е археологически резерват, на територията на който е открит древен пещерен град. Представлява голяма скална тераса, в която може да откриете естествени пещерни „жилища“, ранновизантийска крепост, некрополи и най-вече спираща дъха гледка. През Средновековието пещерите са използвани като манастирски комплекс. По стените на някои от тях още личат прабългарски знаци. Пещерният „град“ датира още от V в. пр. Хр. и определено отделете време да разгледате местността, защото има какво да се види, а панорамата към морето не може да се опише с думи, трябва да се види и да се усети атмосферата на това невероятно място!

Яйлата
Яйлата

Един съвет – тъй като по-голяма част от мястото е гола, препоръчвам да не ходите по обяд, а по-скоро сутрин или късен следобед, за по приятна разходка.

Мидената ферма „Дълбока“

Ако сте изморени от плажове и разходки, можете да си направите вкусна отбивка в мидена ферма „Дълбока“. Мястото привлича клиенти не само с вкусни ястия, но и с приятна атмосфера. Направено е с вкус и усет към детайлите. Масите са разположени на широка тераса на метри от морето, има и шезлонги за съзерцаване на залеза.

Bendida Beach

Ето още едно приятно местенце за хората, които обичат спокойствието, но искат и да се поглезят с порция прясна морска храна и леден коктейл. Тук може да се отдадете на релакс в бохо стил и атмосфера. Мястото има страхотен бар с шезлонги, водни атракции, хамаци близо до водата и всичко нужно, за да се почувствате в рая и да се насладите на пълноценна почивка.

Bendida Beach
Bendida Beach

Нека пътуваме така, сякаш някой идва веднага след нас и винаги да се стараем този някой да завари същата красота, която ние сме открили. Опознавайте страната разумно! Пазете я, защото тя ни предоставя възможността да се наслъждаваме на диви и модерни кътчета в синхрон с природата, и чувствайки се у дома си.

Автор

Аз съм позитивно и усмихнато момиче, обичам да предавам положителната си енергия на околните и да изпълвам дните си с щастие. Това е моята мисия - да правя хората щастливи, да разнообразявам ежедневието им и да ги обогатявам, а средството ми е писането!

Напишете коментар