Нора Ампова открива изложбата „Криеница” в депо за изкуство "Червената точка" днес, 24 ноември, от 18:00 часа. Проектът разглежда темата за бежанската криза в Европа. Изложбата ще бъде представена в София след като през лятото на тази година част от нея бе показана в Тhe Mytilene Municipal Gallery на остров Лесбос, Гърция, в партньорство с 359 Gallery. Тогава проектът участва в събитията на културния календар за Световния ден на бежанците в Гърция (20 юни 2016). С тази изложба Нора Ампова продължава установената си творческа позиция да зарежда картините си със социално послание. Произведенията ѝ провокират с ирония, критика и хумор, повлияни от личната и обществена среда, в която се развива авторката.

Нора живее и твори на острова през първата половина на 2016, когато той се превръща в една от най-критичните точки за бежанската криза в Европа. „Избрах остров Лесбос като премиерно място за осъществяване на проекта, защото за повечето бежанци островът се явява тяхно първо пристанище и първо убежище”, коментира тя избора си за първоначалното представяне на изложбата. „Това временно скривалище събира на едно място всички участници в “играта“ - бягащи, спасяващи, търсещи, намиращи, уплашени, смели...“.

 „Криеница“ проучва разрушителните ефекти на войната без да взима страна. И този път, прилагайки характерния за Нора подход на заместване, в образа на главния герой влиза щраусът. „И ние – хората - подобно на щраусите, сме склонни да „заравяме главите си като бягство от всекидневни и глобални проблеми. Дали го правим от срам, или страх?“, този и други въпроси, свързани с отношението ни към войната и бежанците, кодира в изложбата си младата авторка. Щраусът и неговата роля като централна фигура в този проект е личен социален коментар на Нора Ампова.

Изложбата ще продължи до 7 декември включително.

Автор

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Напишете коментар