Krekhaus - ново име на българската алтърнатив сцена

След като на 26 юли излезе на сцената на едно от емблематичните места в столицата, „Маймунарника“, за да представи за пръв път своя дебютен албум пред феновете, рок групата Krekhaus подготвя втори концерт за началото на есенния сезон. Музика, поезия и театър се сляха в едно по време на премиерата на албума, а за предстоящия концерт Krekhaus планират да включат и светлинно шоу, за да създадат незабравимо преживяване за феновете.

Въпреки прогнозата за дъжд, 400 души се събраха пред сцената на 26 юли, за да чуят групата, а скоро след това Krekhaus обявиха на страницата си, че първият тираж на албума е свършил. Сетът се състоя от общо 17 парчета, всичките авторски без едно – Krekhaus изпълниха кавър на „Feel Good Hit of the Summer“ на Queens of the Stone Age. Бурните овации на публиката продължиха дълго след официално обявения край, изкарвайки бандата на цели три биса. Цял спектър от емоции бе обхванал като треска феновете, които понякога пееха заедно с музиката, понякога танцуваха, а понякога слушаха в безмълвно очакване, за да не пропуснат нито нота. Преливането от жанр в жанр – през психеделичния рок, трипхопа, класическия хардрок, чак до фънка, джаза и суинга – се сля в уникално изживяване, което държа феновете пред сцената почти до полунощ.

снимка: Lazy Visuals

За да направят всички свои фенове, които не са успели да присъстват, част от представянето на първия си албум, Krekhaus стриймваха на живо целия концерт на фейсбук страницата си. Над 1000 души се включиха, за да гледат на живо събитието, изпращайки благодарности от цял свят за възможността да преживеят концерта дистанционно.

Основана през 2014 г., рок групата Krekhaus вече има зад гърба си серия от концерти в различни столични заведения, както и на някои от най-мащабните фестивали в страната, сред които „София диша“ и „Капана фест“. Има и три големи колаборации: бандата е подгрявала за Остава, била е част от лейбъла Homeovox, а през април 2018 г. е лично избрана от австрийското пауър трио Mother’s Cake, за да подгрява на софийския им концерт по време на европейското им турне.

снимка: Lazy Visuals

Славата, която предхожда Krekhaus, е, че публиката не знае какво да очаква преди концерт, докато витае усещането за непредположима изненада, която наново впечатлява и най-върлия фен. Известни с това, че никога не свирят една песен по еднакъв начин два пъти, Krekhaus си дават творческата свобода да създадат всеки музикален свят, който могат да си представят.

снимка: Цветелина Костова

„Ние свирим рок, но отношението ни е джаз“, казват те. Времето и пространството, които те изграждат музикално, определят правилата, а границите между жанровете съществуват, само за да бъдат отхвърлени. Стремежът е всяко представление да стане уникално, ефимерно изживяване, което никога няма да бъде повторено по същия начин. Бандата споделя, че на 10 октомври феновете могат да очакват различно изживяване от „Маймунарника“ и се надява това да повлияе и на общуването помежду им.

 

„Един от критериите, по които преценявам, че един концерт се е получил, е когато изляза след края и видя хората да си говорят на групички. Никой не гледа в телефона си, дори хора, които са се запознали на концерта. И ако тази искра продължи един-два часа, за един кратък момент светът е по-хубаво място. За един момент ставаш човек, който е слушал музика, говорил си е с други хора, за малко няма бариери в общуването,“ казва китаристът Явор Недев.

Албумът „Odd One Out“ е качен онлайн в Youtube канала на групата, а водещият сингъл „On the Hidden Tracks“ може да бъде чут и в програмата на радио „Z-Rock“.

заглавна снимка: Lazy Visuals

VIBES

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни