Заемите са нормална част от живота на всеки съвременен човек. Благодарение на тях постигаме целите си на по-ранен етап, в сравнение с метода на спестяване, който определено отнема доста повече време. Кредитите обаче все още се възприемат негативно от хората с недостатъчна финансова грамотност, а проучванията показват, че българите нямат голямо доверие на банковите институции. Страхът от кредити може да е основателен в някои случаи, но не бива да се отказваме прибързано от привилегиите, които ни дават.

Кредитите могат да работят във ваша полза само и единствено, ако сте внимателни при избора. Отделните типове се препоръчват за финансиране на различни ваши начинания – в най-общия случай закупуване на стоки или стартиране на бизнес.

Кои са най-често срещаните видове кредит?

  • Ипотечните кредити се използват за придобиване на недвижимо имущество и за довършителни ремонтни работи. Срещу такъв паричен заем вие залагате имота, който купувате или друго налично жилище и банковата институция има право да ви го изземе, ако не спазите уговорените условия.

Преди да заявите желанието си в банката е препоръчително да погасите всички налични краткосрочни задължения, които сте натрупали. Причината е, че при одобрение за кредит ще бъде разглеждана вашата платежоспособност, която включва месечните ви доходи и разходи.

В повечето случаи се обвързвате с дългосрочен заем, за който трябва да мислите в следващите 10 или 30 години, затова проучете всички възможни оферти и потърсете професионална помощ, ако не сте компетентни по темата. През последната година лихвите спаднаха осезаемо, което е успокоение за много хора, на които предстои закупуване на жилище, но все пак има вариация в предложенията на различните банки, която може да се окаже от значение за вас.

Не прибягвате към ипотечни кредити, ако планирате да ги използвате с цел различна от покупката или ремонта на жилище. Освен това помислете за всички бъдещи обстоятелства в периода на изплащане, за да не изпадате в положение на неплатежоспособност. Това може да са плаваща лихва, промяна в работната заплата, други вероятни разходи.

  • Потребителският кредит ви осигурява средствата, с които да си купите нова пералня например или да отхвърлите друг наложителен разход преди следващата заплата. Те могат да се предоставят от банкова и небанкова институция и съществуват в различни форми и с вариращи дати на падеж. С компания за бързи кредити може да вземете лесно заем online, без сложни административни процедури.

В най-добрия случай използвайте потребителските кредити при необходимост – ако са ви изникнали непредвидени разходи, например спешен ремонт на жилището, счупен мобилен телефон, допълнително средства при купуване на автомобил.

Теглене на кредит с план за погасяване

Трябва да внимавате с този тип заеми и да не ги подценявате – макар и в малък размер, те все пак трябва да бъдат изплатени навреме. Млади и неопитни хора прибягват към потребителски кредити за краткосрочни удоволствия като балове, купони, летни почивки, но проблемът идва от там, че изобщо не мислят за тяхното погасяване.

Нещо като вариация на тези заеми са кредитните карти, които могат да ви вкарат във вечна задлъжнялост, ако не ги използвате внимателно.

Чувството на финансова нестабилност може да ни причини постоянен стрес, а кредитите са начин за улесняване и облекчаване. Затова не ги отказвайте, а се информирайте достатъчно и ги използвайте внимателно.

Автор

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Напишете коментар