Възможно ли е да използваме едни и същи козметични продукти, както през лятото, така и през зимата? Определено да! Аз съм от този тип жени, чиято козметика се побира във възможно най-малкия несесер и се брои на пръстите на двете ръце. Настоящият пост ще наблегне не толкова на козметиката, от която имаш нужда, а на тази, от която определено нямаш (или поне аз, но съм сигурна, че много други момичета ще се припознаят в думите ми).

Наскоро ми се наложи да отида на професионален грим за пръв път в живота ми. Отне ни около час и половина, през които се изнервих поне 3 пъти. Удивлението ми започна още щом видях броя само на четките, с които разполагаше гримьорката. Разбира се, знам, че професията ѝ го налага, но защо бяха толкова много? Тя обаче най-учтиво ми обясни, че всяка една се използва за различно нещо. Останах в шок за втори път в рамките на 5 минути. Познайте още колко пъти ми се случи за час и половина?

Винаги съм се чудила как жените намират нерви и енергия да станат сутрин преди работа и да отделят на грима си повече време, отколкото на кафето. Също така не разбирам защо момичета, които нямат видими проблеми с лицата си, трябва да слагат толкова много грим. Да, наистина, козметиката и гримът правят чудеса с лицата ни и така изглеждаме още по-красиви, но не дойде ли най-сетне модата на естествената красота?

За мен няма зимен и летен сезон при козметиката. Единствената разлика е, че през зимата лицето ми е по-бледо и за да не изглеждам като вампир, използвам BB крем, който да ми придаде малко цвят. През лятото го заменям с обикновен крем за лице, който хидратира кожата ми. Не робувам на скъпи козметични марки или някакви моди (ако изобщо има такива в тази сфера). Избирам това, което понася добре на кожата ми. Знам, че не е добре кожата да свиква дълго време с един продукт, затова през различен период от време сменям марките. В момента кремът за лице, който използвам, е от новата серия на Nivea Mix me. Купих го, тъй като е в много удобна за път опаковка, а и цената беше колкото за два сладоледа. За късната есен и зимата ще използвам любимия ми L’oreal Glam Nude. С него лицето ми не лъщи, а специалните му микропигментни капсули се трансформират при нанасяне, така че да съответстват максимално на цвета на кожата.

Другите (забележете!) ТРИ неща остават непроменени през цялата година. Това са спиралата, мицеларната вода и почистващата маска. За момента за два от продуктите съм заложила отново на L’oreal. Спиралите им ги препоръчвам с две ръце, защото няма случай, в който да ме разочароват. Двуфазната мицеларна вода също ми е фаворит, тъй като не изсушава кожата ми. Базираната на водна основа фаза улавя замърсяванията, а маслената фаза разтваря незабавно обикновен и водоустойчив грим и го отстранява. Почистващата маска е от новата серия на Nivea Urban Detox. Избрах я само защото не трябва да стоиш дълго време с нея. Оказа се страхотна.

Противно на всички статии за красота и козметика, които съм чела, аз не препоръчвам медицински кремове и мазила, които струват 50лв/всяко. Едно време си мислех, че като използвам медицинска скъпа козметика, ще предпазя лицето си от евентуални проблеми. Един ден обаче, докато избирах следващия си крем, жената в аптеката ме попита защо се оглеждам в скъпите, а не си взема такъв, който струва колкото една кутия бонбони (от големите). Аз ѝ обясних теорията си, а тя, след като ме изслуша, ми обясни, че лице като моето, което няма проблеми, не се нуждае от специална козметика. Важното е да го хидратирам добре и разбира се, да не използвам продукти, които дразнят кожата ми.

И така, в заключение, бих искала отново да призова към използването на възможно по-малко козметика. По този начин щадим лицата, а и времето си. Баща ми едно време (когато мислех, че имам нужда да се гримирам) ми казваше да оставя грима за ден, в който ще ми бъде необходим, за да скрия нещо. Радвам се, че този ден още не е дошъл и се радвам, че не ми отне много време, за да разбера че е прав.

Автор

Обичам всичко около мен да блести. Никога не излизам от вкъщи без розовите си очила, така виждам света по-добър. Винаги търся положителното в хората, които срещам. Вярвам, че няма случайни неща и всичко се случва точно когато е писано – нито по-рано, нито по-късно. Нямам любим сезон, защото намирам красота във всяко едно време от годината.

Напишете коментар