Колко дълъг е "Пътят към дома"?

"Пътят към дома проследява съдбата на източноевропееца Лев, пристигнал в Англия в наши дни. Неговата история притежава архетипна мощ – търсенето на щастие в непознат град – но е блестящо пренесена в съвременна Англия. Лев е добър човек.

Малцина автори умеят да изграждат добре положителни герои. Тримейн е сред тях.

Пътят към дома ще ви стисне здраво за гърлото, като редува надежди и страхове. Книга, изпълнена с болезнено съчувствие към имигранта, дошъл да живее в Лондон." - The Sunday Telegraph

Лев напуска родината си в Източна Европа, за да търси препитание в Англия, неизменно придружаван от спомена за починалата си съпруга, обичната си малка дъщеря и чудатия си приятел Руди, посветил живота си на очукан стар "Шевролет". В британската столица главният герой попада във враждебен и дълбоко непонятен за него свят. Но в същото време мегаполисът предлага изкусителни възможности за приятелства, секс, пари и кариера, а наред с това и ново чувство за принадлежност. Стига да имаш късмет, разбира се.

"Пътят към дома" е роман за търсенето на място под слънцето и за новото начало. Пътуване, което ни повежда през историята на един чужденец в чужда страна, за да ни каже много повече... Що за граници прекосява Лев и стига ли до своя дом? Има ли истини за самите нас, които можем да научим през погледа на другия, на чужденеца?

Снимка: David Kirkham
Снимка: David Kirkham

Въпреки огромната популярност на авторката Роуз Тримейн, съчетана с не едно и две литературни отличия (сред които Orange, Whitebread, финалист за Man Booker) и преводи на над 20 езика, дебютът ѝ на български език настъпва едва сега - но пък във великолепен превод, дело на Надежда Розова. Тримейн пише увлекателно, умее да превръща историческата канава в литература, докосваща сърцето. Стилна, без да е претенциозно елитарна; социално ангажирана, без да е дидактична.

"Роуз Тримейн проявява забележителна дързост, давайки своя принос – приноса на една потомствена англичанка – към имигрантската литература за Лондон. Тримейн винаги е поемала риска да следва пòлета на въображението си, независимо къде ще я отведе той. Темата на този роман е преместването: какво е усещането да не си на мястото си. В този смисъл това е класическа творба на талантливата Тримейн в тоналността на горчивата меланхолия и, по нейните думи, се интересува най-вече от хората извън светлината на прожекторите. Тримейн притежава таланта да открива невероятно изящество в човешките отношения. Тъкмо тези отношения постепенно извеждат Лев на пътя към дома." - The Guardian

VIBES

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни