Кой изпраща "Телекс от Куба"?

Куба не е само "захарница от розов кристал с оформен на зигзаг ръб и пълна искряща бяла захар.“

Куба започна искрено да ме вълнува едва последните години, но затова пък оттогава досега съм прочела няколко книги, които по различен начин ми помогнаха да добия по-пълна представа за обстановката там малко преди идването на Кастро на власт и след това. Различното в "Телекс от Куба" (преводач: Василена Мирчева, изд. "Жанет 45") е, че от една страна, за пръв път имах възможност да надникна през очите на американците, а от друга, да разбера повече за Прио, предшественик на Батиста и изобщо за турбулентните събития от средата на 20-ти век.

Романът на Рейчъл Къшнър не е една гледна точка, а сложна конструкция, която на сюжетно ниво може и да отблъсне някои читатели с редуването на ретроспекции и ретардации от името на различни гласове. В един момент героите са толкова много, че се обърквах кой от кое семейство е и коя история с кого точно беше свързана. Въпреки това за мен бе по-скоро добро решение да се подходи по този начин, защото успях да разбера хора от различни класи, раси и възрасти.

Телекс от Куба
"Телекс от Куба", изд. "Жанет 45"

Кей Си е син на собственика на "Юнайтед Фрут Къмпани" – фирма, която се гордее с факта, че предлага на местните по-добри условия от тези, на които са свикнали, което обаче не прави натоварения работен ден на тръстиката по-лек или кратък, а и в крайна сметка американците в Куба са възприемани като диктатори, нашественици, експлоататори, подкрепяни и насърчавани от режима на предшествениците на Кастро. Техен е и контролът на провинция Ориенте, и пак те са собственици на никеловата мина в Никаро.

Компанията дава работа на 14 хиляди секачи на тръстика, по време на жътва мелницата им произвежда по 7 хиляди тона захар на ден. Въпреки/поради тези внушителни статистики, хората получават слънчев удар в плантациите, работният ден е цели 18 часа и всичко това се случва под парещото слънце, докато богатите пият коктейли на сянка и се наслаждават на екзотичността на Куба. Всеки има причина да е там – едни имат проблеми в САЩ, други го правят по семейни причини, трети искат да изкарват пари. Гледната точка на Кей Си е доста наивна, но ценна, защото освен син на собственика на компанията, той е и брат на един от бунтовниците – онзи, който вместо да се наслаждава на богатството, е забелязал, че докато едни слагат коледна украса, други висят мъртви по дърветата. И е въпрос на съвест да те заболи от контраста, който се поражда от светския блясък в елитния Панамерикански клуб и мизерията на  обикновените хора.

"... онзи, който вместо да се наслаждава на богатството, е забелязал, че докато едни слагат коледна украса, други висят мъртви по дърветата."

Интересна ми беше Евърли, нейният глас бе по-силен от този на Кей Си, макар и по-детски, но тя толкова много се вълнува още преди заминаването, толкова много иска да пресече Тропика на Рака, да види Куба като "захарница от розов кристал с оформен на зигзаг ръб и пълна искряща бяла захар." И именно тя постепенно проумява дълбоките корени на расизма, благодарение на техния прислужник Уили, който дори да е безкрайно умен, не може да се пребори за достойно място под слънцето. Цветът на кожата му е отредил как ще се отнасят с него и какво може да постигне.

Персонажите не са малко на брой, но Рейчъл Къшнър е успяла да направи от всички тях пълнокръвни самостоятелни образи с важна роля в повествованието. В романа дори има жена със същото име – кабаретната танцьорка Рейчъл К., която е любимка на диктаторите, но и на французина Ла Мазиер, който се занимава с оръжейни доставки на бунтовнически движения в Западна Африка и Карибския регион, създаващ опасност за американските интереси в Куба. Единственият слаб момент за мен в книгата е сцена между Мазиер и Кастро – съвсем спокойно би могла да не присъства, оставя малко неприятен сензационен привкус.

Какъв е обаче този телекс от Куба? Като за начало – телекс е система от машини, по която се получават и изпращат съобщения. И ако прочетете романа, ще видите, че има много какво да каже за държавата, която свързваме главно с танци, банани, ром и слънце. Забележете как се е огънала палмата под крака на пушещия човек на корицата – неговото охолство и власт правят кубинската революция толкова привлекателна не само в онзи момент, но и във всеки възможен друг, защото "хората се чувстват ограбени и фактът, че е станало преди петдесет години, не значи, че са забравили."

И ако прочетете романа, ще видите, че има много какво да каже за държавата, която свързваме главно с танци, банани, ром и слънце.

"Телекс от Куба" за мен е роман не само за конфликтите между различните класи, не е единствено и за напрежението Америка – Куба, а е нещо по-сложно – пропаст, която тръгва от вътрешността на семействата и се разпростира навсякъде, където има хора. Затова и мисълта на един от героите, че човек не може да се върне в неведението, което предхожда страданието – "онова пулсиращо мехурче", ме накара да съчувствам на всички замесени, техните липси са телекс, който няма кой да дешифрира правилно.

Стефани Калчева

Стефани е едно от най-романтичните попълнения в екипа на VIBES. Роклята на цветя или някое друго винтидж попадение е нейната задължителна униформа, а оръжията: качествена литература, благородни каузи и поне една изящна чаша, пълна с искрящо розе.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни