Има филми и филми. Сега ще ви представим най-любимите ни тъжни филми, които въпреки че предизвикват бурни емоции и сълзи, дори и след края си, никога няма да спрат да бъдат актуални и да разказват историите на своите герои на поколение след поколение. Драма и любов, война и мир, радост и тъга - вътре в хората и извън тях. Такива са те, но точно затова ги обичаме.

The Notebook

Али и Ноа неимоверно ще оставят следа у всеки, който проследи тяхната история. Драматичната развръзка на двамата до болка влюбени в началото младежи, а по-късно възрастни хора, ни разкрива силата на обичта и на истинската обвързаност между хората. Но същевременно ни загатва за крехкостта на живота и мимолетното щастие, което лесно може да ни се изплъзне. Ако все пак не сте гледали филма, открехваме вратата на сюжета, за да провокираме интереса ви:

"И научих онова, което знае всяко дете. Че животът ни е просто съвкупност от отделни малки животи, всеки с дължината на един ден. Че всеки ден ние трябва да откриваме красотата на цветята и поезията и да говорим на птиците. Че денят, през който сме се радвали на мечтите си, на залезите и прохладните ветрове, не е пропилян. И най-важното - аз научих, че смисълът на живота е да седиш на някоя пейка край древна река, положил ръка върху коляното на любима жена."

The Fault in Our Stars

"Вината в нашите звезди" по романа на Джон Грийн е труден за преглъщане филм, който представя смешното и трагичното в това да си влюбен, когато си на крачка от смъртта. Едва шестнадесетгодишна, Хейзъл вече се е примирила, че житейският й път е към края си. Но тя среща Огъстъс, чието състояние не е много по-добро. В своята болка двамата споделят едни от най-красивите си мигове и правят последните си дни истински щастлив „живот“. Сълзите ви ще се стичат, без дори да ги усещате, но едновременно с това ще споделите краткото, но истинско щастие на двете деца.

Up

Как така анимационен филм ще е тъжен? Ами ето така .”Up” е третият по приходи в Pixar. Това е филм, който трудно ще гледате, без да ви се навлажнят очите. Анимираните герои успяват да стигнат до най-чистите места в душата ни някак по детски. Но нека накратко ви представя историята: Мъж и жена. Сватба. Щастие. Хармония. Перфектен живот. Но после като във всичко перфектно, нещо се случва –жената умира. Историята ни разказва за пътя на мъжа след това и за сбъдването на мечтите, които вече губят стойност без любимия човек.

Titanic

“Ако скочиш ти, скачам и аз… помниш ли?” Помните ли и вие? Е, как да забравите. Класика за всички времена. Сцена, която вечно разтупва сърца и предизвиква сълзи. На трагичния фон на потъващ кораб и драмата на хилядите хора, губещи живота си, се развива съвсем за кратко пламенна любов, която години наред тресе сърцата ни. Няма какво повече да кажем за филма, защото сме сигурни,че вече го пускате.

Moulin Rouge

Шеметна музика и смайваща визия, страст и сексапил в лицата на Никол Кидман и Юън Макгрегър  разпалват романтични фантазии на аудиторията. Сетивата ни се изострят за всяка следваща сцена, което бързо се отразява на емоционалния ни космос. В навечерието на 20-и век бурната афера между ослепителната звезда на популярен френски нощен клуб и младия писател Крисчън предизвиква скандал и води до неочаквани последствия. Едновременно с това тя вдъхновява със своето недвусмислено послание: “Най-великото нещо, което ще научиш, е просто да обичаш и да бъдеш обичан!“ Как обаче завършва тази буря?

The Way We Were

„Каквито бяхме“  е американски филм от 1973 г. с участието на Барбра Стрейзънд и Робърт Редфорд. Филмът, който получава "Оскар" за песента с едноименно заглавие, е романтична драма и разказва за любовта между мъж и жена, които са много различни във всяко едно отношение. Представя се сблъсък на два свята, които трудно биха живели под един покрив. На повърхността сюжетът изглежда като поредната любовна история, но има и много скрит замисъл и морално послание. Кейти и Хъбъл години наред опитват да изгладят различията си, които пречат на иначе чистата им любов, но в крайна сметка те не спират да се оказват заплаха един за друг. Краят на филма е едновременно тъжен и трогателен. Героите се срещат след години отново, което определено ни изостря сетивата, гледайки лентата. И двамата осъзнават, че не могат да върнат миналото и единственото нещо, което ги свързва, са спомените за това какви са били.

My Girl

Прекрасната 11-годишна Вейда (Ана Клъмски) преживява емоционални три месеца. Лятото на първата й целувка, първата й любов и първата голяма крачка по пътя към порастването й. Вейда е хипохондрична мъжкарана, чийто най-добър приятел е срамежливият Томас Дж. (Маколи Кълкин) и живее с ексцентричния си баща Хари (Дан Акройд), който е вдовец и собственик на погребално бюро. Какъв актьорски състав само! Как да не се разплачеш! Вейда трудно приема мисълта за промяната, която тя усеща у баща си, срещайки нова жена и нови емоции. Тя ревнува, защото жадува за повече любов и внимание от него. С малко помощ обаче, Вейда се учи да се справи с промените, настъпващи както в семейството й, така и в нея самата. Това, което ще видим на екраните е една пълна метаморфоза, която е била нужна на всеки от нас в даден момент.

Steel Magnolias

Южна Луизиана става сцена на приятна комедия с леко горчив привкус. Обединени са уникалните таланти на едни от най-впечатляващите актриси на Америка в ролите на шест близки приятелки, свързани помежду си от житейските си успехи и несполуки. Тяхното приятелство не признава ограниченията на възрастта или социалното положение. Споделяйки силата и верността си една към друга, тези шест забележителни жени оцеляват през кръговратите на живота, през раждането и смъртта, за да се сближат още повече и все пак да не секва смехът им. Смях и сълзи, които ще споделим с тях.

Автор

Въпреки че съм се потопила в юридическата сфера, интересите ми далеч не се изчерпват с норми и закони. Сърцето ми е пълно с любов, а душата с мечти. Обичам да уча, откривам и преживявам нови неща, да питам, да знам, но и да разказвам.

Напишете коментар