Коледа е това време от годината, което свързваме с топлината на дома. Време за нашите близки, за размисъл и почивка, а защо не и за хубава коледна книга? Нищо не би ни стоплило в студените зимни дни по-добре от приятно четиво и топла напитка. Това време от годината е мечта за всеки книжен любител.

Ето няколко книжни истории, които биха направили Коледата ни по-уютна и красива, а за тези, които са загубили коледния дух - е, това е една възможност да си го върнете!

И като заговорихме за коледен дух

“Коледна песен” от Чарлз Дикенс

Световна класика, която ни среща с чичо Скрудж. Самозабравил се, обзет от жаждата за богатство, известен със скъперничеството си, “чичо Скрудж” се превръща в нарицателно. Чувства като радост, любов, мечти са далечни за сребролюбивия Скрудж, а какво остава за Коледа и коледния дух. Коледата за него е ден, в който няма нищо специално, празник на лицемерието.  Скрудж отказва да повярва в коледния дух, но една нощ бива посетен от изненадващ гост. Първо го навестява духът на съдружника му Марли. Но това не е всичко. Следват редица изненадващи посещения, но дали ще повлияят на упорития Скрудж да върне вярата и надеждата си в Коледа?

Поредицата “Хари Потър” от Дж. Роулинг

Какво по-подходящо време от Коледата, за да се пренесем в магичния свят на училището за магии и вълшебства Хогуортс. Хари Потър и небезизвестните му най-добри приятели - Рон и Хърмаяни, както и всички обитатели на Хогуортс, ще ни направят свидетели на редица невероятни приключения от света на магията.

Дните около коледните празници надали ще са ни достатъчни за прочит на цялата поредица, но си струва да се потопим в света на магичното. Нали все пак е Коледа, а всички знаем, че тогава се случват чудеса.

“Писма от Дядо Коледа” на Дж. Р. Р. Толкин

Какво е Коледа без писмо до Дядо Коледа? Всички с трепетно  очакване чакат коледните дни, за да напишат писмо до белобрадия старец. А как ли бихме се почувствали, ако получим писмо от самия него?

Дж. Р. Р. Толкин ни представя невероятни приключения и пакости, елфи и коледни лудории. Писма, разказващи тези любопитни истории, получавали децата на Толкин всяка година по Коледа. По най-различни начини писмата пристигали при тях - през комина, чрез пощальона или пък от самия Дядо Коледа, оставени в дома им. Изящно красиво изписани, рисувани и украсени от самия Толкин, тези писма са произведение на изкуството, а и част от коледната магия. Тези книжни истории със сигурност биха повдигнали коледния ни дух, независимо на каква възраст сме.

“Хрониките на Нарния: Лъвът, Вещицата и дрешникът” от К. С. Луис

Топлината на коледните празници няма как да бъде същата без приключенския свят на магичната страна Нарния. Никой не подозира, че в дрешника на провинциалната стара къща се крие невероятният свят на Нарния - приказна страна, в която господства Бялата вещица и е вечна зима. Една непрестанна битка с доброто и злото, въвличаща в себе си група деца, говорещи животни и митични създания.

“Лъвът, вещицата и дрешникът” е първа от седемте книги от поредицата “Хрониките на Нарния”. С пленяващата си история тази книга е незаменим коледен другар, наред с останалите книги от поредицата на К. С. Луис.

Това бяха част от книжните истории, които биха направили коледните ни празници още по-уютни. За хубавата книга време няма, но пък Коледа е един чудесен повод да се отдадем на едно от любимите си занимания - четенето.

Приятно коледно четене!

(Photo: Christmas Twee by Phil Shirley, www.flickr.com)

Автор

Литературата и книгите са моят безценен източник на вдъхновение, а писането е моята страст. Поради тази причина избрах пътя на журналистиката. Споделям всичко, което ме заинтригува в живота около мен. Но безспорно книгите и литературата са темите, от които се вълнувам най-много.

Напишете коментар