"Книжарничката на брега" - едно не съвсем продължение


Шотландия. Мъглива страна, в която ти е студено почти през цялото време и в която хората говорят странно, някак не точно на английски. Сгушена сякаш безкрайно далеч от цивилизацията (или поне селото, в което се развива действието), тя обаче има други предимства - впечатляваща природа, която може да те остави без дъх още в мига, в който я зърнеш. И докато гледаш безкрайната зеленина, се питаш: какво точно му е хубавото на това да живееш в малка влажна квартира в Лондон и да се буташ в метрото, пътувайки поне час до работа, вместо просто да... дишаш?

"Книжарничката на брега" е нещо като продължение на "Книжарница на колела", но не точно. Джени Колган отново ни пренася в шотландското село, в което последно оставихме Нина с нейния ван, пълен с книги. Но Нина вече е различна. Тя не е плахото момиченце, заровено в книгите. Тя вече е жена и всъщност нейната история остава на по-заден план, за да ни запознае авторката с няколко нови герои.

Зоуи е млада майка, която едва свързва двата края в Лондон. Живее на ръба на оцеляването, принудена да се справя съвсем сама с обстоятелствата. Съдбата я отвежда в Шотландия, среща я с Нина, разбира се, но това е само началото на нейния път през земите, в които обхват почти няма, а съдомиялна и кафемашина са двата най-бленувани уреда.

"Книжарничката на брега" е посветена на срамежливата Зоуи, която отива на съвсем непознато място, търсейки по-добро бъдеще за своя 4-годишен син. Посветена е на ежедневните ѝ сблъсъци с хората около нея, които през по-голямата част от времето я карат да се чувства недотам значима. Питайки се през цялото време дали се справя, тя е едновременно бавачка и книжар, майка и приятелка, всичко това в крехкото тяло на една млада жена, която обстоятелствата са накарали да потърси избавление далеч от дома.

Книгата е леко четиво, въпреки своите 368 страници. Но зад привидната ѝ лекота всъщност се засягат сериозни теми като самотното родителство, осъзнатото и не съвсем абдикиране от родителските задължения, менталните проблеми при децата и финансовите неволи, които могат да те накарат да потърсиш препитание там, където не си предполагала, че можеш да отидеш.

Една огромна къща. Една внушителна библиотека. Един ван, пълен с книги. Езерото Лох Нес. Вечерница и утрище (вечерна мъгла и утринна мъгла - бел.ред.). Общо четири деца, един баща (и един условен) и една Зоуи, която се опитва да се справи с всичко това. Но само времето ще покаже дали ще успее.

  • Снимка: Личен архив

Станислава Симидчийска

Станислава е един от основателите на VIBES. Филолог по образование и автор по призвание. Пада си по книги, бяло вино и котки, може и да не са в този ред. Разполага със заразително чувство за хумор, но не ви пожелаваме да попадате под неговия прицел.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни