Много хора не знаят, че буквално съм отгледана с книга в ръка. Моите родители обожават да четат и така и аз се научих на много малка възраст. Изчела съм цялата детска литература от времето на майка ми и след това продължих с изграждането на моята собствена, а повярвайте... тя е голяма.

Реших да представя моя Tоп 5 книги, които искам да закупя до края на годината.

Започвам с номер 1 и това е небезизвестната покрай сериала Чернобил, а именно “Чернобилска молитва” на Светлана Алексиевич. Тази книга я искам още преди сериала, тъй като обичам да чета и да гледам продукции за подобни грандиозни човешки грешки, които са коствали много на света. Излиза през 2017 година. Друга книга, която също искам, но не включих е “Татуировчикът от Аушвиц”  на подобна тематика.

"Чернобилска молитва"
"Чернобилска молитва"

След нея за може би около година вече, така и не си взех книгата за Белене, която е около 1000 страници. Тя е дело на автора Борислав Скочев и шапка му свалям за целия труд положен върху това чудовище и за събирането на купищата информация, за да представи едно от най-ужасяващите места. Излиза през 2017 година.

концлагерът белене
Концлагерът "Белене" 1949 - 1987

Третата книга в списъка е приятен трилър, а именно “Пациент 488”. В нея се разказва за психиатрична болница и един труп на мистериозния пациент номер 488. Очаквам да е смразяващ и да не се откъсна от него с дни през лятото. Написан е от Никола Бьогле и е прясно издание от тази година.

пациент 488
"Пациент 488"

Четвъртата книга е всъщност поредица от две такива, а именно “Къщите говорят” и двете издания. По образование съм догодина завършващ културолог и едно от нещата, които са специалитет на нашата специалност, е историята на красивата ни стара архитектура. Културологът в мен проговори и съвсем скоро ще се сдобия с цялата история на най-красивите къщи в България. Дело е на издателството на НБУ, а годините на издаване са 2018 и 2019.

къщите говорят
"Къщите говорят"

Последната книга в списъка е сборник от писмата на Яна Язова към нейния любим, а именно “Дух над мене: Яна Язова и Александър Балабанов. Писма”. За българската ни авторка Яна Язова открих наскоро и трагичната й съдба ме накара да се разровя повече за нея и личния й живот. Така се натъкнах на това съкровище, което е дело на Цвета Трифонова, а годината на излизане е 2016.

Яна Язова
"Дух над мене: Яна Язова и Александър Балабанов. Писма"

Надявам се да сте харесали някое от заглавията в моя wish list и да прочетем още една книжка, защото книгите са истинско богатство, а дом без библиотека не е истински уютен. Или поне това е мое убеждение.

Автор

По призвание: създател на полезно и креативно съдържание. По образование: културолог. По душа: любящ кучкар. Обичам хубавите дебели книги, ароматните крафт бири, някоя и друга нова игра.

Напишете коментар