Книгите на влогърите едни от най-успешните у нас

Според класациите на книжарници за първите шест месеца от 2019 г., както и наградите, присъдени с вота на читателите, начело в литературата за тийнейджъри у нас са влогърите Изабел, Стефи и Стан.

Изабел Овчарова е едва на 18 години, но вече има повече от 200 000 последователи в YouTube. През април два дни отнема на дебютната й книга „Щастливей“, за да оглави класацията на книжарници „Хеликон“ за тийн литература.

На тържествена церемония в гр. Сопот и по повод честванията от рождението на писателя Иван Вазов, Изабел получи и Националната детска Вазова награда за литература (09/07/19). Повече от 400 деца от града посрещнаха любимия си автор, като по думите на Ния Новакова, 12 г., която прави номинацията, книгата заслужава наградата и е радостно, че се приема така добре и от възрастните. „След номинацията ми книгата бе обсъждана от членовете на комисията, докато бе обявено, че именно тя печели. Радвам се, че и възрастните хора харесват тази книга, а и че Изи днес е тук. Никога не съм вярвала, че ще дойде в моя град и то, за да представи книгата си.“ , споделя Ния и добавя „Обичам да прекарвам времето си с книги, защото научавам много нови думи, а Изи с примерите си, говори за истински важните за нас неща“.

Изабел
Изабел с Вазова награда за литература

Доц. д-р Григорий Вазов, член на комисията по избор на носителя на „Вазова награда” и потомък на Вазовия род, мотивира избора с позитивните послания, които книгата на Изабел изпраща на младите хора. 

„Това младо момиче, освен присъствието си на компютърния екран, направи първата си книга и то с много сериозно присъствие в писаната реч. Ние бяхме много внимателни и направихме сериозни консултации за посланията, които изпраща към своите връстници. Почти единодушно е мнението, че тя отправя много позитивни послания, които дават визия за поведение на младите хора. Консултирахме се и с много родители и това бе и тяхното мнение. Този феномен трябва да бъде оценен. Феномен, който кара децата да четат книги и това, според мен, заслужава Вазовата награда.“

Тайните на Стефи
"Тайните на Стефи"

Книгата „Тайните на Стефи“ е следващото заглавие в почетния Топ 3 на класацията, а нейният млад автор Стефания Петкова също е с огромна база от последователи в социалните мрежи. Стефи привлича младите хора с предизвикателствата, които им отправя, съвети за направи-си-сам проекти, лайфстайл видеа. Повдигайки важни за подрастващите теми, тя споделя собствените си интереси и преживявания. По-рано тази година Стефи отнесе друга награда, определяна от младите читатели, а именно „Бисерче вълшебно“ в категория „Нещотърсачи” при подкрепата на рекордните 905 детски гласа.

Две статуетки „Бисерче вълшебно“ вече има Станислав Койчев, по-известен в YouTube средите като Стан, където го следват повече от 340 000 души. „Бисерче вълшебно 2019“ получава за втория си роман за тийнейджъри - „Измамен“, след като дебюта му – „Невидим“ - бе отличен от децата през 2018 г.

VIBES

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни