Книгите на Юнас Юнасон – алгоритъм за справяне с ежедневието


Свикнали сме на боготворим Скандинавия като място на красиви, но студени страни с висок стандарт, където живеят хладни и асоциални хора, неспособни да се смеят и забавляват. Романите на шведския писател Юнас Юнасон обаче ни убеждават в друго. Той е един от най-успешните автори на нашето време, а книгите му се продават с бясна скорост. Неговата щастлива звезда изгрява с романа бестселър „Стогодишният старец, който скочи през прозореца и изчезна“, грабвайки интереса на милиони читатели по света. Оттогава авторът издава още два романа с любопитни заглавия: „Неграмотното момиче, което можеше да смята“ (2015) и „Убиецът Андерш и неговите приятели“ (2016).


Още при прочита на първото изречение книгите опияняват с интересен сюжет и чудати герои. Юнасон пише леко и много необикновено, а умението, с което успява да преплита съдбите на персонажите и да си играе с настоящето и ретроспекцията, да изкривява по всевъзможен начин фабулата и да обясни всяко събитие до детайли, е завидно. Романите са многопластови и с нелепи епизоди, често обвързани с исторически събития или факти от съвремието на Швеция или Скандинавския полуостров. Покрай всичко това между редовете се прокрадва и сатирата, която ни издава някои тайни от така перфектния в нашите очи живот в северните държави.

Юнас Юнасон е може би единственият автор, комуто се отдават шегите със сериозни световни заплахи като атомни бомби и войни. Героите му влизат в смешни ситуации с Хитлер, Чърчил, шведското кралско семейство и други. Самият той твърди, че животът е прекалено кратък, за да не му се надсмиваме. И именно с творчество успява да се пребори със сивотата в ежедневието.

Със сигурност творбите на 56-годишният швед са нещо, до което никога не сте се докосвали. Несъмнено обаче веднъж направите ли го, ще разлиствате страниците, искайки още и още, и така до самия край. А всяка книга, която съумяма да въздейства по този начин, е шедьовър.

Радослава Влайкова

Радослава е филолог и ненаситен читател. Обича да учи нови езици, да слуша френска музика, да пътува, да пише и да потъва в книжни светове. Във всеки ден открива поне едно вдъхновение, което после облича в думи!

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни