Всички ние обичаме да четем приключенски книги. Жадуваме за екшън, непознати земи, чудати създания, истории за оцеляване, борба с хората и с природата, битка със самия себе си и със стихиите. Но има хора, които наистина живеят такъв живот. Които извървяват хиляди километри, прекосявайки целия свят по линията на Екватора, които изкачват високи скали, пробягват ултрамаратони по каменисти пътеки, борят се със стихиите в морето, сами и преминаващи неизминати досега пътища.

Наричаме ги приключенци. Историите на много от тях са описани в книги. Ето такъв списък ще ви представим днес – книги за истински приключения, които ще ви покажат докъде стига силата на човешкия дух и колко издръжлив може да е човек, когато се намира на предела.

Майк Хорн – Покорителят на невъзможното

Майк Хорн е прочут приключенец, а в тази книга се разказва за неговата обиколка на северния полярен кръг. Борейки се със силни въздушни течения и ветрове, той изминава почти 20 хиляди километра сам и без моторизирани превозни средства. Приключението трае две години, през които той получава множество измръзвания, многократно рискува живота си, преживява изключително ниски температури и прекосява ледовете на Арктическия океан, за да се измъкне от него. Майк постоянно се движи напред, било то пеша, с хвърчило, със ски, лодка, кану или велосипед, показвайки стоманена воля и желязно тяло.

Покорителят на невъзможното
Майк Хорн – Пътешествие по Екватора

40 000 километра. Това е начинанието на Майк Хорн, което той предприема преди приключението от предишната книга. В този роман са описани приключенията на Майк, докато той прави истинска околосветска обиколка по линията на Екватора. Той преминава три океана и два континента, за да успее да осъществи начинанието си. Бори се с природата и с хората. Очарователен разказ за човек, който винаги върви напред, дори когато се страхува.

Майкъл Палин – Сахара

Едно епично приключение на Майкъл Палин – прекосяване на безмилостната, безкрайна пустиня Сахара. Това пътешествие е заснето от Би Би Си. Майкъл пътува през забележителни пейзажи, множество страни и сума ти перипетии. Приключението му отнема 3 месеца. Целият преход е с дължина от 16 000 километра. Книгата ни разкрива едно страхотно преживяване, което е трудно, но и възвисяващо.

Черил Стрейд – Моето приключение в дивото

Черил Стрейд се бори с разпадналите си семейство и брак, със смъртта на майка си и с наркотиците. В това лишено от перспектива положение тя решава да подири спасение по Тихоокеанския хребетен път. Без да има никаква подготовка, Черил поема на това приключение, което се простира от пустинята Мохаве чак до щата Вашингтон. Изправя се пред много беди, но успява да ги преодолее. Среща също и добронамереността на хората в планината. Искрена история, която ни разказва не само за приключенския дух, но и за намирането на самия себе си.

Черил Стрейд
Актрисата Рийз Уидърспун в ролята на Черил Стрейд
Арън Ралстън – 127 часа между живота и смъртта

Арън Ралстън не е някакъв неопитен турист, напротив, той е опитен планинар. Обича да провежда солови изкачвания, като е покорител на десетки високи върхове в Колорадо. На 26 април 2003 той се спуска в каньона Блу Джон, сам. При разклащането на една скала, той полита в бездната и ръката му остава под канарата. Книгата ни разказва как Арън успява да преодолее това привидно безнадеждно положение, да се справи с демоните на страховете и отчаянието си и в крайна сметка да се измъкне от тежката ситуация. История за несломимия човешки дух.

Риан Мансер – С каяк около Мадагаскар

История за първата в света обиколка с каяк около 5000-километровата брегова ивица на Мадагаскар. Риан пътува съвсем сам цели 11 месеца, за да обиколи четвъртият най-голям остров в света.

Алекс Хонълд и Дейвид Робъртс – Сам на скалата

Фрий соло катеренето (катерене сам и без обезопасителни въжета) е най-опасният тип катерене. Едва шепа катерачи са опитвали да покорят рисковани маршрути по този начин и половината от тях са мъртви. Алекс Хонълд е един от тези, които все още са живи. Той прави изумителни изкачвания без въже и осигуровка по някои от най-високите и непристъпни скални стени не само в Съединените щати, но и в целия свят. В тази книга са описани седем от най-впечатляващите му постижения. Истории, които ще смазят кръвта ви, но и ще ви помогнат да разберете защо един човек би избрал толкова рисков стил на живот. Задължителна книга за всички любители на приключенията и катерачеството.

Сам на скалата
Никола Ване – Снежното дете

Никола Вание и съпругата му се отправят към едно приключение в земите на Великия север, което не само е изключително трудно поради условията, но и поради факта, че те вземат и дъщеричката си, която е едва на година и половина. Семейството се среща с неизброими трудности – леденостудени бурни реки, стръмни склонове, лагеруване при минус 40 градуса, срещи с диви зверове. Удивителна история за едно невероятно приключение.

Риан Мансер – Около Африка с колело

Отново срещаме Риан Мансер – заклет приключенец. В тази книга е описано пътешествието му през Африка с колело, при което Риан преживява екстремни условия, пътува по чакълести и пясъчни пътища, преживява хвърляне в затвора, но все пак изминава 37 000 километра, преминавайки през 34 държави и завършвайки приключението си за малко повече от 2 години.

Бен Монтгомъри – Разходката на баба Гейтуд

Една жена излиза от дома си само с един кат дрехи и с 200 долара в себе си. На 67 години, Ема Гейтуд успява да имине 1000 километра по Пътеката на Апалачите – най-дългият непрекъснат пешеходен маршрут в света, който е с дължина от 3300 километра – преди семейството ѝ да чуе нещо от нея. В крайна сметка успява да стане първата жена, която сама е изминала цялата дължина на Пътеката на Апалачите.

баба гейтуд
Дончо Папазов – Невъзможният път

Един българин срещу стихиите. Дончо Папазов се отправя по Невъзможния път с дървената си яхта „Тивия“, като не спира никъде, бори се с чудовищни ветрове и вълни, два пъти преминава през нокдаун (преобръщане на плавателния съд настрани) и използва единствено платната и вятъра, и, естествено, уменията си. Шест месеца и 19 хиляди морски мили за завършването на една невероятна околосветска обиколка.

Тенсинг Норгей – Човекът от Еверест

В тази книга Тенсинг Норгей проследява пътя си до върха, като американският писател Джеймс Рамзи Улман му помага да го стори. Автобиографията разказва за саможертвите и физическите изпитания, но също и за благородство и спортсменски дух.

Скот Юрек с Джени Юрек – Север. Как открих себе си по Пътеката на Апалачите

Скот Юрек е ултрабегач, който притежава изключителни бързина и издръжливост. В тази книга се разказва за предизвикателството, пред което той се изправя в опита си да постави нов рекорд за време по Пътеката на Апалачите.

Дион Ленард – Да открием Гоби

В тази книга се разказва за друг ултрамаратонец, едно бездомно кученце и 250-километрово състезание в пустинята Гоби, Китай.

Филип Лхамсурен – Забравените пътища. От Родопите до Памир

Само със своето колело, Хилим Лхамсурен изминава над 10 000 километра по забравените пътища в продължение на 5 месеца. Минава през конфликтни зони, преживява проливни дъждове, изминава безмилостни пустини и преминава през много други предизвикателства, за да успее да завърши приключението си.

забравените пътища
Боян Петров – Първите седем

Един смел български алпинист разказва за приключенията си по най-високите върхове на света. В книгата са описани не само тегобите и трудностите по пътя нагоре, но също и указания за изкачване на толкова високи върхове.

Джесика Уотсън – Силата да мечтаеш

Австралийско момиче и неговата малка розова яхта „Елас Пинк Лейди“ успява да стане най-младия човек, който обикаля света под ветрила без да акостира по пътя, след като изминава 22 000 морски мили и плава 210 дни. Освен това Джесика е едва на 16 години, когато преживява това удивително приключение. „Силата да мечтаеш“ е удивителен разказ за младо момиче, което се бори с бурни ветрове, опасни айсберги и огромни вълни.Силата да мечтаеш

Джон Кракауер – В разредения въздух

Това е една от най-забележителните приключенски саги, която разкрива трудностите по пътя към най-високия връх на света, саможертвата, благородството, една безмилостна буря и множество жертви. Кракауер ни разкрива истината за жестоката трагедия на Еверест през 1996 година, като същевременно ни представя жива картина на едно велико, макар и трагично, приключение.

Автор

Виктория Димитрова е преводач, писател по душа и поет по сърце. Страстен почитател на дългите разходки сред природата. Обича книгите, празните листи, които чакат да ги изпишеш, силното кафе и да учи нови неща. (Да не забравяме и котките. И кучетата.) Вярва, че в живота си трябва да следваме мечтите си.

Напишете коментар