Китайска компания пуска на пазара първия сгъваем смартфон


И друг път сме говорили за концепцията за сгъваем смартфон, като дори имаше слухове, че корейският технологичен гигант Samsung разработва усилено подобен модел. До появата на подобно устройство обаче така и не се стигаше, но сега и това може да се промени.

Bloomberg ни информира, че сравнително неизвестният китайският стартъп Moxi Group е готов да изкара на пазара подобен модел, и то - правейки до края на тази година. Смята се, че на този етап интерес към иновативния модел има единствено на територията на Китай, но не е изключено да се стигне и до дистрибуция извън пределите на азиатската страна. Очаква се първият в историята сгъваем смартфон да се продава за сума от около 5000 китайски юана или 765 долара, като от Moxi Group убеждават, че интерес към техния продукт действително има.

Въпросното устройство е проектирано по начин, позволяващ му да бъде сгънато във формата на гривна или часовник. Тъчскрийнът ще работи както в навито положение, така и в моментите, когато използвате устройството като нормален смартфон.

Като изключително голям недостатък можем да изтъкнем факта, че на този етап продуктът ще разполага единствено с черно-бял дисплей. Разработчиците обаче обещават, че съвсем скоро ще видим и цветна версия на играчката.

"Телефоните в черно и бяло са далеч по-лесни за изработка", цитиран е вицепрезидентът на Moxi Group Чоншен Ю, който добавя: "Цветните модели изискват и далеч повече от батерията на устройството, отколкото черно-белите. Първоначално ще продаваме модела единствено в Китай, но ако има интерес от чужбина, ще атакуваме и чуждестранния пазар".

-1x-1

Сгъваемите екрани са базирани на технологията на графена, където въглеродните атоми са подредени по специфичен начин, който им позволява да бъдат проводими и еластични в по-голяма степен от обичайното. Също така, вместо да поставят всички компоненти на смартфона зад еластичния екран, от Moxi са поставили батерията, процесора и останалите части в самия край на устройството. Това позволява на дисплея да бъде извит до състояние на почти пълен кръг. Все пак остава въпросът, доколко добър ще бъде екранът на иновативната играчка.

От Moxi уточняват, че сгъваемият телефон е базиран на електронното мастило, използвано при устройства като Kindle. Китайците обаче подчертават, че при тях технологията е значително подобрена, което също предстои да видим, дали действително отговаря на истината. При всички положения обаче, говорим за продукт от съвсем ново технологично поколение, чието развитие ще проследим с нескрит интерес.

Константин Симидчийски

Константин е един от основателите на VIBES. Следвал е журналистика в Софийския университет. Харесва качествената и вдъхновяваща музика, доброто кино, литературата, гейминга и котките. Ако искате да ви заобича завинаги, направете му палачинки в неделя сутрин и ги поднесете с чаша хубаво кафе.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни