Обичате ли киното? Ами литературата? О, обичате и двете? Това е чудесно. А още по-чудесно е, че от 2 до 11 ноември, в три български града - София, Пловдив и Варна, ще можете да се насладите на великолепния по концепция кино-литературен фестивал CineLibri, организиран от "Колибри" по случай 25-годишнината на издателството.

Специални гости на фестивала ще бъдат американският писател Дъглас Кенеди, италианската писателка, сценарист и актриса Маргарет Мацантини, както и Серджо Кастелито - добре известен италиански актьор и режисьор.

Самият Дъглас Кенеди - американски писател №1 във Франция и майстор на психилогическия трилър, ще представи лично филма по романа си "Живот назаем".

Акцентът в програмата на CineLibri обаче е излезлият през тази година италиански филм "Никой не се спасява сам", който ще ни гостува директно от прочутия кинофестивал в Кан. Филмът е базиран на романа на Маргарет Мацантини, която е автор и на неговия сценарий. Режисьор пък е съпругът й Серджо Кастелито, а както вече споменахме, и двамата ще бъдат сред специалните гости на фестивала.

Маргарет Мацантини
Маргарет Мацантини

Тандем в живота и изкуството, Маргарет и Серджо имат поредица от литературни и киношедьоври в кариерата си и на CineLibri ще представят лично още 2 от тях - „Не мърдай“ (2004) и „Да дойдеш на света“ (2012) с участието на Пенелопе Круз.

Богатата програма на CineLibri включва общо 14 филма, до един вдъхновени както от литературни класики, така и от шедьоври на съвременната проза. Прожекциите ще се случат в шест столични киносалона - Одеон, Дом на киното, Зала Г8, Евро синема, Френския културен институт, кино Люмиер, Фестивален и конгресен център – Варна и Кино Lucky – Пловдив.

Достатъчно е да споменем вечната класика "Закуска в Тифани", а впечатление в програмата на фестивала прави и чешката трагикомедия "Шегата" от 1969 година. Ще видим и модерни класики, като биографичния и награден с 2 Оскара „Фрида“ (2002) и филмовата версия на романа на Милан Кундера „Непосилната лекота на битието“ (1988).

Като цяло CineLibri ще зарадва сериозно почитателите на европейското кино, защото те ще могат да се насладят и на копродукцията между Великобритания, Испания и Франция "Убийства в Оксфорд" по романа на аржентинския писател  Гийермо Мартинес. Фестивалът ще ни предложи и "Деликатност" по романа на Давид Фоенкинос, който освен това е и режисьор, а и сценарист на лентата, както и романтичната комедия "Любовта трае три години", също режисирана от добре известния автор на книгата Фредерик Бегбеде. CineLibri ни предлага и шведската приключенска комедия "Стогодишният старец, който скочи през прозореца и изчезна" по романа на Юнас Юнасон.

На CineLibri ще има и българско участие. Представена ще бъде документалната лента на Георги Тошев "Кустурица, балкански хулиган". Не са забравени и най-малките гости на фестивала, за които е подготвена френска комедия за деца "Ваканциите на малкия Никола", създаден по класическата детска книга на Рьоне Госини и Жан-Жак Семпе.

И това обаче не е всичко. Преди 12 ключови прожекции на фестивала зрителите ще могат да се насладят и на триизмерни приключения -  изненадващи интерактивни акции и специални срещи, които ще  обогатят програмата с още изкуства - кино, театър, мода, музика, танци и други.

Вече споменатите Дъглас Кенеди, Маргарет Мацантини и Серджо Кастелито ще бъдат достъпни за лична среща със своите почитатели, каот публиката ще може да се сдобие с книгите, вдъхновили техните великолепни екранизации с 30% отстъпка, да получи автограф от авторите и да разбере в разговор лично от тях подробности за процеса по създаването им.

"Закуска в Тифани"
"Закуска в Тифани"

Откриването на фестивала ще се състои на 2 ноември с класиката „Закуска в Тифани“ и ще включва музика на живо, коктейли, перли и папийонки и техните собственици – чакани и нечакани гости от културните среди у нас, читатели, съмишленици и партньори.

Цялата програма на фестивала можете да видите на официалния уебсайт на CineLibri. Посетете и Фейсбук страницата на фестивала,

Автор

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Напишете коментар