Всеки обича филмови вечери. Чипс, пуканки, вино и хубав филм в приятна компания. Когато обаче се стигне до въпроса какво да се гледа, се появяват и проблемите. Признавам си, почти всеки път приемам твърде лично факта, че не всяка моя приятелка има желание да се потопи в дебрите на европейкото кино, да даде шанс на стар филм (отпреди 2010 година) или да „си причини” тежка драма. За филм на ужасите и дума не може да става, колкото и да обяснявам, че има прекрасни изключения, които си заслужават гледането.

„Не искам да се товаря.” – е една от най-често срещаните реплики.

Истината е, че никой не е длъжен да разбира от кино, както и да „губи два часа от времето” си в гледане на „бавни” филми. След дълга работна седмица, при филмова вечер с приятели, е съвсем нормално повечето хора да искат хубав, смислен, позитивен и ненатоварващ филм, който да бъде тяхното своеобразно бягство от реалността.

Аз също търся подобни филми, за съжаление, не мога да пропусна факта, че повечето романтични комедии са с глупав сюжет, плосък хумор и след края им се чувствам затъпяла. Поради тази причина, както и за да спася така обичаните вечери в приятна компания, реших да съставя кратък списък на филми, които намирам за позитивни и смислени. Идеята ми е да се придържам към изискването да са нови и ненатоварващи, но и да имат смислено послание или поне комедийните моменти да са смешни. Нека мъжката аудитория не се чувства пренебрегната. Краткият списък от филми е подходящ и за тях.

Walk of shame (2014)

Една приятелка от филмовото училище ми препоръча тази комедия и още при краткия ѝ анонс, вече бях скептично настроена. Тя ме увери, че няма да съжалявам и беше права.

Филмът показва неочаквано дългата вечер и приключенията в крайните квартали на Ел Ей на известна водеща.

„Walk of shame” е наистина смешен, Елизабет Банкс - прекрасна, а темата за излизането от зоната на комфорта, е представена доста интересно.

The Intern (2015)

Реших да дам шанс на “The Intern” защото трейлъра ми напомняше на „The Devil wears Prada“ (2006). През последните (вече много) години Робърт Де Ниро сякаш се състезава за велик актьор, който съсипва уникалната си кариера, участвайки от една боза в друга. За сметка на това Ан Хатауей се справя доста добре. И така везните наклониха в посока „филмът ще се гледа”.

Сюжетът на “The Intern” поставя един възрастен вече пенсиониран човек пред предизвикателството да бъде отново стажант.

Робърт Де Ниро кара зрителя да го заобича, а химията между него и Хатауей няма как да остане незабелязана. Позитивен и приятен филм, който оставя усмивки у зрителите след края си.

Before we go (2014)

Режисьорският дебют на познатия като Капитан Америка Крис Еванс остана незабелязан от повечето хора. Филмовите критици казаха тежката си дума, а именно, че “Before we go” е несполучлив опит за романтичен филм. Доказано е, че мненията на критици и публика често не съвпадат, затова смятам, че за широката аудитория, филмът би бил нелош.

Случайността среща двама непознати и ги поставя в интересни ситуации в рамките на една нощ.  Evans си партнира с британката Алис Ийв в скитането по улиците на Манхатън.

Макар и да не успява да достигне нивото на филми като “Before sunrise” (1995) и “Manhattan” ( 1979), романтичната драма “Before we go” е приятен и неангажиращ филм за неделния следобед.

The brand new Testament (2015)

Когато отидох на кино да гледам “The brand new Testament”, нямах очаквания. Излязох от залата с усмивка.

Представете си, че Господ живее в Брюксел, Исус е жива статуетка, а Бог има дъщеря, която решава да спаси света.

Сюжетът е уникален, комедията черна и наистина смешна, а за феновете на сюрреализма има прекрасни сцени.

Frances Ha (2013)

Започвам с факта, че филмът е черно-бял. Много хора биха се отказали само заради това, но моят съвет е – недейте.

Филмът показва откъс от живота на едно 27-годишно момиче и нейните премеждия по пътя на съзряването, както и превръщането във възрастен човек. Накратко – coming of age филм, който е лек и развлекателен. Изцяло може да влезе в рамките на френския Nouvelle Vague, но се усеща и прякото въздействие на Уди Алън.

Final Girls (2015)

За финал си позволявам да представя една хорър-комедия. Силен актьорски състав, в който влиза и Нина Добрев, множество комични моменти и неочакван край.

След пожар в киното една тийнейджърка се телепортира буквално във филма, където през 80-те години е участвала вече мъртвата ѝ майка.

“The final girls” може да бъде сравнен с комедията “Scary Movie” (2000). Феновете на хорър жанра най-добре биха разбрали пародията и смешните моменти. Освен като смешен, филмът може да бъде разгледан и като драма, засягаща темата за психическата раздяла с любим човек.

Остават само пуканките и доброто настроение!

Автор

Лиляна все още търси себе си и своето поприще, живеейки между Германия и България. Занимава се с филмова критика и анализи. Освен киното, обича спонтанни пътешествия, смислени разговори в приятна компания и хубави книги.

Напишете коментар