Карина и Станислава Илиеви: за света на модата от България до Дубай


Карина и Станислава Илиеви са две сестри, които са избрали да следват един и същ кариерен път. Занимават се с мода, а животът и работата са ги отвели в Дубай, откъдето всъщност започва цялата им модна история. 

Говорим си за предизвикателствата в една от най-ярките и динамични съвременни дестинации, професионалното развитие в сферата на модата и бъдещите планове. Вижте повече в следващите редове.


Здравейте, Кари и Стаси! Къде ви намирам в настоящия момент?

Карина: Здравейте, намирате ни в космополитния Дубай.

Станислава: Намираме се в Дубай, където сезонът за нас завърши след моето дипломиране и модното ревю, в което Карина участваше като модел.

Кога започнахте да се занимавате с мода? Как се озовахте в тази сфера?

Станислава: Преди четири години се озовах в Дубай след предложение за работа като треньор по художествена гимнастика, а малко по-късно разбрах, че тази работа не ми доставя удоволствие. Приятели в Дубай, които живеят тук от много години, започнаха да ме убеждават да посетя местните модни агенции. Работата ме отведе в университета по мода, от който ме бяха наели като модел. Винаги съм имала допир до стилисти и фотографи в България и много исках да съм от креативната страна на модната индустрия, затова се записах в университета по мода.

А Карина дойде в Дубай преди една година и започна да работи с хората, с които аз работех преди като модел. От самото начало я харесаха страшно много за фотосесии и реклами.

Карина: Отскоро се занимавам с мода, но още от малка съм го искала. Май винаги съм искала да се занимавам с това, но сестра ми също беше причина да започна.

Как изглежда модната сцена в Дубай? Какви са отличителните ѝ характеристики от европейската? А от българската?

Станислава: За разлика от Европа, тук имат болно слабата визия за грозна. Търсят момичета с лек тен на кожата и тъмни коса и очи, които се доближават до арабската външност. Бих изтъкнала като голям плюс, че моделите тук водят здравословен начин на живот. Също така, тъй като е мюсюлманска страна със страшно много закони, да работиш като модел е също толкова безопасно, колкото всяка друга професия.

Как минава един ваш ден?

Станислава: Ставам в 8 часа. Сутринта е главният фактор за настроението през деня, затова закусвам добре и карам до университета с високо пусната музика и мисли за благодарност. После стресът по колекцията започва от 9.30 сутринта до 22 вечерта, когато охраната в университета "ни гони" да се прибираме вкъщи. Ако имам късмет, взимам 30-40 минути за обяд, но обикновено работата ми дава толкова адреналин, че забравям, че съм гладна. Към 23 часа се срещам с приятеля ми за вечеря, вино филм или някой ивент, случващ се в града.

Карина: Тренирам волейбол и гимнастика всеки ден. Все по-често имам кастинги и фотосесии, а иначе уча вкъщи, тъй като съм на самостоятелно обучение. Уикендите прекарваме на плажа почти целогодишно.

Стаси, ти наскоро завърши френския университет за мода ESMOD. Каква беше специалността ти и защо избра точно нея?

Станислава: В ESMOD учех Fashion design and pattern making (моден дизайн и кройка) - 3-годишна програма с включени часове по текстил и компютри. Третата година всеки избира специализация спрямо колекцията, която иска да създаде. Аз избрах Women ready-to-wear.

В предварителния ни разговор ми спомена за спецификата на дипломната ти колекция. Разкажи ни повече за нея.

Станислава: Работех върху минималистична и в същото време футуристична ready-to-wear колекция за момичета между 19 и 28-годишна възраст, насочена към европейския и американския пазар. Концепцията е съчетание между бокс и африканска култура. "Бомбър" якета, дълги поли с високи цепки, бодита, колани и гердани са крайните продукти, изработени от сатен, неопрен, жарсе, PVC и ластик.

Всъщност ние можем да я разгледаме и в Instagram. А има ли как тя да се превърне в официална модна линия, какви са стъпките към това?

Станислава: Да, колекцията можете да разгледате тук. Upper Cut е името на бранда, върху който може би ще продължа да работя след стаж в Европа.

Какви са плановете ти от тук нататък? Ще продължиш ли образованието си в сферата на модата?

Станислава: Ще кандидатствам за стаж в Лондон, Париж и Бали. По-късно мисля за магистратура Аксесоари във Франция.

Разкажете ни за финал малко повече за живота в Дубай – как се чувстват две красиви млади българки в космополитния арабски град?

Карина: Чувствам се страхотно тук, това е град, който много ми помага да се развивам.

Станислава: Дубай дава най-различни възможности, ако си фокусиран в правилната посока. Лайфстайлът по-скоро ми е омръзнал. Липсват ми природа и стрийт арт, но получавам огромно богатство от срещите с различни националности и култури от наистина цял свят.

А кой е модният град, в който бихте искали да се развивате професионално? Защо?

Карина: Париж и Милано са градовете, в които искам да се развивам професионално. Това са градове, изключително развити в сферата на модата. Там са най-добрите от най-добрите и аз също искам да съм там някой ден.

Станислава: Бих останала в Дубай, ако работя по собствена линия. Вярвам, че имам много други възможности в Дубай, тъй като модната индустрия е доста изостанала, но с бъдещи планове. Не обичам да оставам дълго в комфортната си зона, затова бих избрала Европа или Щатите - повече конкуренция, професионализъм и личностно усъвършенстване в професията.

Станислава Симидчийска

Станислава е един от основателите на VIBES. Филолог по образование и автор по призвание. Пада си по книги, бяло вино и котки, може и да не са в този ред. Разполага със заразително чувство за хумор, но не ви пожелаваме да попадате под неговия прицел.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни