Новата песен на Kan Wakan е вдъхновена от глобалните протести

Kan Wakan - проектът на българския продуцент и композитор Георги Линев, чиято музика озвучава Game of Thrones и е промотирана от медии, като Rolling Stone, BBC1 и LA Weekly, представя пилотния сингъл от предстоящия си трети албум. 

Oh Mother” се ражда в малките часове на нощта в Лос Анджелис от звука на сирените по време на масовите протести против расовата дискриминация, предизвикани от убийството на Джордж Флойд. 

Песента е написана на фона на глобална пандемия и глобални протести“, спомня си Линев. „Събудих се посред нощ в студиото ми в Кей Таун от звуците на хеликоптери и сирени и тази мелодия звучеше в главата ми. Бързо станах и я записах в гласовите бележки в телефона ми. Първата ми мисъл на следващата сутрин беше да се обадя на певицата Джесика Чайлдрес, която дойде, чу я и написа текста буквално на един дъх”.

Парчето е молитва за изцеление към предците в момент на тотална загуба.” - обобщава певицата и автор на текста Джесика Чайлдрес. Текстът й, изпълнен с емпатия и тъга, красиво е допълнен от кинематографичен аранжимент с госпъл елементи и призрачен фон, на който се развива запомнящата се основна мелодия.

Видеото към песента започва с линейка, която се появява на мрачна сцена на местопроизшествие. Актрисата Капка Димова пресъздава визуално текста на песента-молитва, покрита в кръв на улицата. Постепенно целият сюжет се разплита, а тя и актьорът Райън Дени се “вселяват” във всички роли - на жертви, насилници, случайни минувачи,  полицаи, съдебни медици - всичко това - през невинния поглед на основния свидетел на произшествието. Цялата продукция е заснета и осъществена в България от продуцентската компания NULLA. Режисьор на клипа е Деметри Василев, а оператор - Теодор Фичев.

 

Екзистенциалните теми са типични за творчеството на Kan Wakan. “Почти всичките ми идеи се раждат на фона на нещо случайно, което се случва около мен. Сякаш имам антена на автопилот, която попива емоциите и ги превръща в саундтрак от мелодии. Чак когато с Джесика завършихме песента, стана ясно какъв е контекстът и темата в нея. Аз нямам амбиции да съм активист по въпроси, за които нямам личен опит в живота. Но в този случай с екипа решихме,че музиката може да върне нещо обратно към средата и всички приходи от парчето ще подкрепят неправителствената организация Black Votes Matter, фокусирана върху политическото образование за афроамериканската общност в САЩ.” - споделя Георги.

Георги Линев е роден в София, но вече повече от две десетилетия живее в САЩ, където е известен като музикант, продуцент и композитор. Дебютният му албум включва музиканти с общо 25 награди “Грами”,  издаден e от един от най-големите рок лейбъли за инди рок в света (Verve Records, част от Universal) и прави история като първият български албум в класацията на сп. Billboard (под номер 37). Подгрява американските турнета на Artctic Mоnkeys и Royal Blood, а барабанистът на Artctic Mоnkeys прави режисьорския си дебют с един от клиповете му. Георги пише също филмова музика и продуцира редица известни американски и британски изпълнители (сред които Moses Sumney, Thundercat и Saigo), както и последните албуми на Иво Димчев и Рут Колева. 

снимка: Михаил Новаков

VIBES

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни