Какъв е "Дневният живот на нощните пеперуди"?


"Дневният живот на нощните пеперуди" - четохме я и сме готови да поговорим за нея.

„В днешно време всеки се мисли за черна овца. Ако по нещо всички хора много си приличат, то е, че всеки се мисли за уникален и различен. Така се оформя стадото. Да се избяга от клишето, е най-голямото клише. Което от своя страна вдига цената на белите овце.“


Деница Дилова е име, което ме преследва, откакто спечели анонимния конкурс за роман на Ciela. Аз обаче, с присъщия ми скептицизъм към съвременна българска проза, така и не давах шанс на тази книга, може би донякъде заблудена от булевардната анотация, от която останах с впечатлението, че ме очаква чиклит с претенции.

Самият факт, че прочетох „Дневният живот на нощните пеперуди“ за един ден, мисля, че говори достатъчно. На доста места видях коментари, че в началото ти идва да си записваш определени пасажи, но в един момент излиза, че трябва да препишеш целия роман, което потвърждавам, е така. Буквално на всяка страница има нещо, което ще ви разсмее и накара да се замислите. Неслучайно цял живот Деница Дилова е била журналист – тя има усет към езика, към думите, има отношение към четящия.

Това, което най-много ми допадна, е иронията. Главната героиня Нина Бранкович е остроумна и красива главна редакторка на вестник, която в един момент, неочаквано за всички, променя живота си напълно. Дори и трудните моменти от детството си успява да опише по един лек и забавен начин. На външен вид прилича на авторката си – червена коса, зелени очи и лице, изпъстрено с лунички.

През всичките ѝ перипетии до нея е другия образ – Даниел, арогантен и изключително остроумен хомосексуалист, на чиито реплики съм пускала сълза от смях. Бизнесът, който започват, е цяло приключение, което те водят със завиден хъс и замах. Нарочно няма да издавам какъв е той, за да не ви открадна всички изненади от книгата.

Това, което ме накара да се замисля, е за забързаното ни ежедневие, начинът, по който препускаме, без да имаме време да поемем въздух и да решим какво наистина искаме, какво ще ни направи щастливи и пълноценни. Някъде между работата от 9 до 6 и еднаквите вечери, младостта ни се изплълзва от пръстите. Именно зомбираното съществуване дава идея на Нина за бизнес, който не само ще се окаже успешен, но и ще направи много хора с една идея по-свободни, смели и щастливи.

Стефани Калчева

Стефани е едно от най-романтичните попълнения в екипа на VIBES. Роклята на цветя или някое друго винтидж попадение е нейната задължителна униформа, а оръжията: качествена литература, благородни каузи и поне една изящна чаша, пълна с искрящо розе.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни