Какъв е "Дневният живот на нощните пеперуди"?


„В днешно време всеки се мисли за черна овца. Ако по нещо всички хора много си приличат, то е, че всеки се мисли за уникален и различен. Така се оформя стадото. Да се избяга от клишето, е най-голямото клише. Което от своя страна вдига цената на белите овце.“

Деница Дилова е име, което ме преследва, откакто спечели анонимния конкурс за роман на Ciela. Аз обаче, с присъщия ми скептицизъм към съвременна българска проза, така и не давах шанс на тази книга, може би донякъде заблудена от булевардната анотация, от която останах с впечатлението, че ме очаква чиклит с претенции.

Самият факт, че прочетох „Дневният живот на нощните пеперуди“ за един ден, мисля, че говори достатъчно. На доста места видях коментари, че в началото ти идва да си записваш определени пасажи, но в един момент излиза, че трябва да препишеш целия роман, което потвърждавам, е така. Буквално на всяка страница има нещо, което ще ви разсмее и накара да се замислите. Неслучайно цял живот Деница Дилова е била журналист – тя има усет към езика, към думите, има отношение към четящия.

Това, което най-много ми допадна, е иронията. Главната героиня Нина Бранкович е остроумна и красива главна редакторка на вестник, която в един момент, неочаквано за всички, променя живота си напълно. Дори и трудните моменти от детството си успява да опише по един лек и забавен начин. На външен вид прилича на авторката си – червена коса, зелени очи и лице, изпъстрено с лунички.

През всичките ѝ перипетии до нея е другия образ – Даниел, арогантен и изключително остроумен хомосексуалист, на чиито реплики съм пускала сълза от смях. Бизнесът, който започват, е цяло приключение, което те водят със завиден хъс и замах. Нарочно няма да издавам какъв е той, за да не ви открадна всички изненади от книгата.

Това, което ме накара да се замисля, е за забързаното ни ежедневие, начинът, по който препускаме, без да имаме време да поемем въздух и да решим какво наистина искаме, какво ще ни направи щастливи и пълноценни. Някъде между работата от 9 до 6 и еднаквите вечери, младостта ни се изплълзва от пръстите. Именно зомбираното съществуване дава идея на Нина за бизнес, който не само ще се окаже успешен, но и ще направи много хора с една идея по-свободни, смели и щастливи.

Стефани Калчева
Стефани Калчева

Стефани е едно от най-романтичните попълнения в екипа на VIBES. Роклята на цветя или някое друго винтидж попадение е нейната задължителна униформа, а оръжията: качествена литература, благородни каузи и поне една изящна чаша, пълна с искрящо розе.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни