PS4 беше пуснат на пазара през ноември 2013 г. и представен за първи път на 20 февруари 2013 г. Представлява телевизионна конзола за видеоигри и е част от осмото поколение представители на семейството PlayStation от японската компания SONY. Важна част при избора е запознаването с основните особености и характеристики на конзолите Playstation 4 и по-долу от сайта за безплатни обяви Bazar.bg ще представят всичко необходимо.

Какъв е комплектът на Плейстейшън 4

При покупката Playstation 4 пристига с комплект от два игрови джойстика Dualshock четири и HDMI-кабел. Като допълнения, в комплекта на устройството ще откриете жични слушалки и подходящ захранващ кабел за самия Плейстейшън 4. В пакета още пристига и micro-USB кабел, чрез който се зарежда вградената батерия в контролера.

В стандартната хардуерна конфигурация, играта се доставя с 500GB твърд диск, но има опция за покупка и на 1ТВ дисково пространство.

Кои са важните характеристики на конзолата

Освен основния представител на серията, Сони предложи на пазара още Pro и Slim решения. Сред основните характеристики при трите варианта, важни са:

  • размерите – основната версия на Плейстейшън 4 е почти 27,5 см широка, 5,3 см висока и 30,5 см дълга. Pro-версията има подобрена производителност и графични възможности, което доведе до 5,5 см височина и почти 33 см дължина. Това е значително увеличение в сравнение със Slim версията, пусната през 2016 г. Той е идентичен на основната версия, но е по-малък по размери – 28,8x26,4x3,9 см;
  • теглото – Плейстейшън 4 Pro е с 3,3 кг по-тежък от по-ранните си версии. PlayStation 4Slim, с оглед на името си, е най-тънък и лек – с тегло само 2,1 кг. Оригиналният вариант е 2,8 кг;
  • резолюцията на картината – възможности за възпроизвеждане в 480р, 720р, 1080р, 4K (само видео);
  • централният процесор – AMD Jaguar x86, 8-ядрен;
  • графичният процесор – AMD Radeon с производителност 1,84 терафлопа;
  • допълнителните спецификации – четене на Blu-Ray и DVD, наличие на модули WiFi и LAN за интернет връзка, Bluetooth безжични адаптери, портове USB 3.0 и поддръжка на контролерите DualShock четири.

Какви са разликите между Плейстейшън 4 / PS4 Slim и PS4 Pro

Липсата на базова информация за различията между отделните версии на игровата конзола PS4 може да доведе до объркване относно правилния избор. Slim версията, която беше пусната на пазара през 2016 г., е значително по-тънка от останалите аналози. Pro решението е с осезаеми хардуерни ъпгрейди, подобряващи производителността и конкуриращи се с 4K TV решенията на Microsoft.

За обработка на 4K-резолюцията се изисква по-висока производителност от графичната част, което доведе до оборудването на Pro версията с 911 MHz GPU и AMD Polaris микроархитектура в основата. Това е повече от 2,2 пъти в сравнение с възможностите на PS4 / PS4 Slim, въпреки идентичния процесор Jaguar от AMD. В Плейстейшън 4 Pro той работи на 2,1 GHz, което е с 500 MHz повече в сравнение с честотите на чипа в PS4/PS4 Slim. 

Оперативната памет (RAM) в Про модификацията е 8GB DDR5, но за разлика от останалите два модела, тук е добавен още 1 GB DDR3 за поддръжка на 4K-резолюция. Друго допълнение, в сравнение с класическия и Slim вариант, е SATA III базираният твърд диск в полза на Pro-версията, за разлика от SATA II в оригиналния модел.

Как се играе мултиплейър в Плейстейшън 4

Забавлението в мултиплейър режим с други геймъри вече е платено и изисква месечен абонамент в услугата Playstation Plus. Наличието на акаунт и платен абонамент осигурява и други онлайн функции, като изтегляне и инсталиране на безплатни игри. Прекъсването на абонамента от ваша страна ще доведе до загуба на свалените игри от услугата. Абонатите на Playstation Plus, освен възможността за мултиплейър, получават и допълнителни бонуси, като аватари на профилите си, автоматично изтегляне на пачове и актуализации, по-ранен достъп до новите продукти и облачно хранилище за различни записи.

Какво трябва да направите след закупуване на нов Плейстейшън 4

След покупката на конзолата е препоръчително изтеглянето на 300 МВ актуализация, даваща възможност за възползване от допълнителни функции. Сред тях е стриймването на игрите и възпроизвеждането на Blu-ray филми. Същевременно, ще можете да купувате и да се забавлявате с актуални и по-стари заглавия на дискове, чиито цени са значително по-достъпни в сайтовете за обяви.

Какви допълнителни функции има

Плейстейшън 4 пристига с допълнителни социални функции, даващи възможност за споделяне на игровото изживяване с приятелите и други геймъри. Благодарение на специалния бутон върху джойстиците Dualshock, незабавното споделяне на съдържание в социалните мрежи е лесно и бързо.

Възможността за добавяне на камера позволява подобряване на функционалността на Плейстейшън 4. Тя е способна да разпознава гласови команди и някои жестове. Има две лещи за подобрено разпознаване на дълбочината на кадъра и четири микрофона за точно разграничаване на отделните гласове на играчите от околния шум. Подобна камера ще е особено полезна в предварително инсталираната игра The Playroom.

Автор

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Напишете коментар