Йогата, като духовна практика, възниква преди повече от 5000 години в териториите на Северна Индия. Това направление се споменава в много древни индуистки текстове, които предават нейната мъдрост и до днес, но има и много неясна история, дължаща се на устното ѝ предаване при създаването ѝ.

Учението “пристига” в западния свят в средата на 19-ти век, заедно с други философски учения от Изтока, но като че ли, то оставя най-голям отпечатък в нашата култура до ден днешен. Популярността си печели, защото съчетава в себе си физическо облекчение на мускулите, но и облекчение на душевните терзания и достигане на едно по-добро Аз в духовен и материален аспект.

Според много съвременни проучвания, засягащи полезните ефекти на йогата върху човешкото съзнание, съчетанието от упражнения за ума и тялото, и обстановката, пренасяща те в друго измерение, йогата е натурален антидепресант и заздравява имунната система.

Йога

Разнообразието на човешкия вид предполага и наличието на различни видове йога, за да може да достигне повече хора и да предаде учението напред в поколенията. Ще изредим няколко вида йога, за да можете да изберете нещо, което пасва на вашия характер и предпочитания.

За начинаещи, най-подходящият избор би бил Хатха йога, тъй като тя представлява един “уводен курс”, в който можете да се запознаете с основните пози и да придобиете представа какво представлява това учение.

За фитнес резултати, изберете Астанга, която е като един нежен танц. Всяко движение е плавно и грациозно, а натоварването е сходно с това във фитнес залата.

йога

За подсилване на тялото и гъвкавост ще препоръчаме горещата Биркам йога, където в гореща стая, с температура около 40 градуса, се прави серия от пози, съчетани с топлината, с цел премахване на токсини.

За привържениците на по-нестандартните упражнения, можем да предложим Въздушна йога. Тя напряга повече мускулите, тъй като се изисква баланс върху, на или около хамак.

йога

За резултати, насочени към духовното развитие, Чакра йога е правилният път. Тя дава необходимата информация за чакрите ни и следва упражнения, в които развива всяка една от тях за пълен вътрешен мир.

Здрав дух, здраво тяло! Без значение кой тип ще изберете, резултатите ще са благоприятни за вас и за хората около вас. Кой не обича да има около себе си хора, които сияят и излъчват спокойствие и хармония?

Оммммм!

Автор

На 22 години. Кореист, търсещ новото и предизвикателството. Харесва симбиозата между модерното и древното, за да я спечелите - цитирайте Аристотел, докато играете компютърни игри, или ѝ подарете таралеж.

Напишете коментар