Кредитите не са продукт на съвременния живот, те възникват дори преди финикийските знаци. В далечното минало, преди появата на парите, заемите са представлявали заемане на стоки, като се връщали по-голямо количество или брой от заетото, което представлявало своеобразна лихва. Думата лихва се среща дори в Библията, като в онези времена тя е сочена като нередна и небогоугодна, като е съществувал период, в който взимането на лихва е било забранено. Това обаче не спряло лихварството, то продължило съществуването си скрито дори след появата на банките, тъй като хората имали нужда от средства на заем, за да постигат целите и желанията си. Полезността на кредитните продукти се откроила още в онези далечни времена.

Основите на част от съвременните практики за финансиране са поставени от Римската империя. Първоначално кредитирането било достъпно само за заможни и видни хора, по-късно отварят врати и първите обществени банки, достъпни за обикновените хора. Кредитите не създавали пряко стойност, но били от ключово значение за развитие на производството, икономическия растеж и подема на кредитната индустрия. Малко по-късно, успоредно с обществените банки, се появяват и частни кредитни сергии, разположени по улиците и по пазарите – вероятно услуга, поставила основите на съвременните небанкови финансови институции, отпускащи бързи кредити до заплата. Данни за даване на пари на заем до заплата откриваме далеч в миналото – през 19 век - когато това е била услуга, използвана от наетите работници, а сумата се отпускала от техните работодатели. 

Модерната история на бързите кредити обаче започва едва през 80-те години на 20 век. За място на възникването и развитието им се счита САЩ. Кредитните продукти продължават своето развитие и се променят бързо, за да отговорят на новите изисквания и потребности на потребителите. Днес несигурността и страхът, свързани с лихварството, са отдавна забравено минало, а финансовите институции предлагат разнообразие от услуги и продукти, които да задоволят всяка нужда. Развитието на технологиите и появата на глобалната мрежа през 90-те години на миналия век променят напълно лицето на кредитите и позволяват предлагането на кредитни продукти, за които потребителят може да кандидатства изцяло онлайн, само срещу лична карта, бързо, удобно и да получи одобрение на молбата си за кредит и отпуснатите средства почти незабавно. Управлението на кредитите пък се извършва с мобилни приложения. Това променя доскоро познаваното лице на кредитните продукти, свързано с необходимост от куп документи, посочване на поръчители, посещения на офис или клон на финансова институция, доказване на доход и други, и прави финансовите продукти много по-достъпни за потребителите, по-съобразени със съвременния начин на живот и по-удовлетворяващи нуждите им.

В България модерното кредитиране започва след Освобождението, когато е създадена банковата система, а фирмите за бързи кредити бележат системно развитие и прогрес през последните години.

Автор

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Напишете коментар