Как да се справим с есенния косопад?


Забелязали ли сте, че през преходните месеци косата ни сякаш пада доста повече? Вероятно сутрин откривате някой друг косъм върху възглавницата. От друга страна върху четката Ви за коса или гребена също има някаква промяна. Това е причинено най-често от редуването на годишните сезони, но има и редица други фактори, които могат да окажат своя ефект. Кои са те и как да ги третираме ще разберете в следващите редове.

Какво представлява косопадът и кои могат да бъдат причините за него?

Всички ние сме се сблъсквали с отпадането на косми от скалпа ни. Обикновено това е нормален, физиологичен процес, който се определя от остаряването на самия косъм. Понякога може да бъде и хормонално обусловен. Поради тази причина дисбаланс във вътрешната ни среда е пусков механизъм за един засилен косопад. Друг често срещан фактор е стресът. Хроничният стрес е една от основните причини за отпадането на космите от цялото ни тяло. Често срещани стимули са и приемът на различни медикаменти, хранителни добавки, както и бременност. Неопластичните заболявания също водят до подобен симптом.

Освен промените в здравословното ни състояние, причина за засилен косопад може да бъде и промяната в почистващите и стилизиращите продукти за коса – шампоан, балсам, маска, лак и др. Честата топлинна обработка като преси, маши и сешоари също уврежда косъма и неговия корен. Ето защо е препоръчително да избягваме използването на подобни уреди в нашето ежедневие. В случай, че установите повишен брой отпаданали косми от скалпа си, е по-добре да се консултирате с дерматолог. Той трябва да установи каква е причината и дали се касае само за косопад, причинен от смяна на сезона, или проблемът е много по-сериозен.

Какво е лечението за косопад?

Единият от вариантите е дерматологът да пристъпи към лечение със специфични медикаменти под различни лекарствени форми – таблети, серуми за скалп, шампоани и т.н. Другата опция е иновативната трансплантация на коса. При нея се преместват част от космите на скалпа от едно място на друго, така че да се получи сравнително равномерно разпределение. Лошото е, че не всеки пациент е подходящ за подобна процедура. Необходима е консултация, преди да пристъпите към нея.

Косопадът е сериозен проблем, който може да се появи не само през преходните месеци. Нужно е да обръщаме по-голямо внимание на себе си и на външния вид, без да пренебрегваме каквото и да е. Срещнете се със специалист, ако имате някакви притеснения, и се радвайте на здрава коса!

Източник на снимка: suriya yapin / Shutterstock.com

VIBES

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни